Το πολυαναμενόμενο βιντεοπαιχνίδι Grand Theft Auto IV έκανε την Τρίτη παγκόσμιο ντεμπούτο με ενθουσιώδεις κριτικές και τους αναλυτές να προβλέπουν ρεκόρ πωλήσεων, με εννέα εκατομμύρια αντίγραφα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

 

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πολλά καταστήματα άνοιξαν τα μεσάνυχτα για να εξυπηρετήσουν τους φαν που σχημάτιζαν ουρές για το νέο παιχνίδι της εταιρείας Rockstar Games. Όλοι εκτιμούν ότι το GTA IV, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά ταυτόχρονα για το Xbox 360 και το PS3, θα καταρρίψει το ρεκόρ που σημείωσε πέρυσι το Halo 3 της Microsoft.

 

Στη φανταστική Λίμπερτι Σίτι του GTA IV, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας μετανάστης από την Ανατολική Ευρώπη, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που κλέβει αυτοκίνητα, μεταφέρει ναρκωτικά, πυροβολεί αστυνομικούς και χτυπάει πόρνες.

 

Παρά την ακραία βία, που προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένες οργανώσεις στις ΗΠΑ, οι κριτικές είναι ενθουσιώδεις. «Το magnum opus της Rockstar είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τα βιντεοπαιχνίδια» γράφει το GameSpy.com, που δίνει στο παιχνίδι τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστεριών.

 

Στο Metacritic.com, που συγκεντρώνει κριτικές και βαθμολογίες από διάφορες πηγές, η έκδοση του GTA IV για το PS3 βαθμολογείται με 100%, ενώ η έκδοση για Xbox 360 πέτυχε 99%. Στο Gamerankings.com, το οποίο επίσης συγκεντρώνει διαφορετικέ κριτικές, το παιχνίδι βαθμολογείται με 99,1%.

 

«Το Grand Theft Auto IV είναι ένα βίαιο, ευφυές, βλάσφημο, προσφιλές, απεχθές, πανούργο και απόλυτα συναρπαστικό έργο κοινωνικής σάτιρας μεταμφιεσμένης σε διασκέδαση» γράφουν οι New York Times.

 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Πάκτερ, αναλυτή βιντεοπαιχνιδιών της εταιρείας Wedbush Morgan, το GTA IV θα μπορούσε να πετύχει πωλήσεις εννέα εκατομμυρίων μονάδων σε μια εβδομάδα και να αποφέρει σε αυτό το διάστημα έσοδα 400 εκατ. δολαρίων, σημαντικά υψηλότερα από το αντίστοιχο ρεκόρ του Halo 3 στα 300 εκατoμμύρια. Ο Πάκτερ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις θα έχουν φτάσει τα 11 με 13 εκατ. αντίγραφα.

 

Η αναμενόμενη επιτυχία του GTA IV πιθανότατα θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας που το διανέμει, της Take Two, η οποία είναι ο στόχος επιθετικής πρότασης εξαγοράς από τον γίγαντα των βιντεοπαιχνιδιών Electronic Arts.

 

Η Take Two απέρριψε την αρχική πρόταση των δύο δισ. δολαρίων και ανέβαλε τις νέες διαπραγματεύσεις για μετά την κυκλοφορία του GTA IV.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr