Τα βιντεοπαιχνίδια βολής βελτιώνουν την «ευαισθησία στην αντίθεση», δηλαδή την ικανότητα να διακρίνει κανείς ανεπαίσθητες διαφορές φωτεινότητας, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές -παιχνίδια όπως το Unreal θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για τη νυχτερινή οδήγηση ή για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας.

 

Μέχρι σήμερα, οι οφθαλμίατροι θεωρούσαν ότι η ευαισθησία στην αντίθεση μπορεί να αυξηθεί μόνο με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της οπτικής συμπεριφοράς του ματιού.

 

«Διαπιστώσαμε όμως ότι τα παιχνίδια δράσης εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται την υπάρχουσα οπτική πληροφορία πιο αποτελεσματικά, και η βελτίωση διαρκεί για μήνες μετά τη διακοπή των βιντεοπαιχνιδιών» δήλωσε στο Reuters η Ντάφνι Μπαβελιέ του Πανεπιστημίου του Ρόσεστερ στη Νέα Υόρκη.΄

 

Η έρευνα της ομάδας της δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Neuroscience.

 

Το πείραμα της μελέτης πραγματοποιήθηκε σε 22 φοιτητές που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έπαιξε το Call of Duty 2 της Activision και το Unreal Tournament 2004 της Epic, δύο παιχνίδια στα οποίοι οι παίκτες πρέπει να αντιδρούν ταχύτατα σε απρόβλεπτα γεγονότα και να στοχεύουν εναντίον στόχων που κινούνται γρήγορα. Η δεύτερη ομάδα έπαιξε το The Sims 2 της Arts, το οποίο δεν απαιτεί καλό συντονισμό ματιών-χεριών.

 

Έπειτα από 50 ώρες παιχνιδιού σε διάστημα εννέα εβδομάδων, η δεύτερη ομάδα δεν παρουσίασε καμία βελτίωση όσον αφορά την ευαισθησία στην αντίθεση.

 

Αντίθετα, οι παίκτες της πρώτης ομάδας βελτιώθηκαν κατά 43% κατά μέσο όρο στην ικανότητά τους να διακρίνουν τόνους του γκρι. Ορισμένοι μάλιστα αύξησαν την επίδοσή τους κατά 58%.

 

«Όταν οι άνθρωποι παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αλλάζουν τα εγκεφαλικά μονοπάτια της οπτικής επεξεργασίας. Τα παιχνίδια αυτά σπρώχνουν το ανθρώπινο οπτικό σύστημα στα όριά του και ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε αυτό» σχολίασε η Δρ Μπαβελιέ.

 

Εκτίμησε μάλιστα ότι τα παιχνίδια βολής θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη νυχτερινή όραση. Θα μπορούσαν ακόμα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας, μια πάθηση στην οποία το ένα ή και τα δύο μάτια υπολειτουργούν παρόλο που είναι κατά τα άλλα υγιή.

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα βιντεοπαιχνίδια βολής βελτιώνουν το συντονισμού ματιών-χεριών και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για χειρουργούς και πιλότους.

 

Source.png Πηγή: in.gr