Η ενασχόληση με το κλασικό παιχνίδι Tetris σε σύντομο διάστημα μετά από κάποια τραυματική εμπειρία μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες, όπως είναι για παράδειγμα οι άσχημες αναμνήσεις και οι αναδρομές στο παρελθόν, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Ρεπορτάζ της Daily Telegraph αναφέρει ότι οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Emily Holmes του Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσίασαν τραυματικές και δυσάρεστες εικόνες από διάφορες πηγές σε 40 εθελοντές. Μετά από αναμονή 30 λεπτών, οι μισοί εθελοντές έπαιξαν Tetris επί 10 λεπτά. Στην πορεία της επόμενης εβδομάδας, τα άτομα που είχαν ασχοληθεί με το παιχνίδι εμφάνισαν πολύ λιγότερες αναδρομές στις εικόνες της δοκιμής από ό,τι εκείνα που δεν είχαν παίξει Tetris.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι βοηθά τον εγκέφαλο να μην αποθηκεύει επώδυνες αναμνήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το παιχνίδι θα παιχτεί μέσα σε διάστημα έξι ωρών από το τραυματικό συμβάν. Καθώς ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη -ένα αισθητήριο και ένα αναλυτικό- ο αναλυτικός χαρακτήρας του Tetris βοηθά στην παρεμπόδιση της αποθήκευσης τραυματικών μνημών.

 

Η ομάδα των ερευνητών ευελπιστεί ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θεραπευτικών τεχνικών για όσους έχουν βιώσει τραυματικά συμβάντα.

 

Link.png Site: Neowin.net