Η limited edition του PS4 στα χρώματα του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (μαζί με το απαραίτητο artwork και, φυσικά, το παιχνίδι) διατίθεται πλέον και από τα καταστήματα της ελληνικής αγοράς για προπαραγγελία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα «τίμιο» πακετάκι, τουλάχιστον για κάποιον που μέχρι τώρα δεν είχε επενδύσει στη νέα γενιά κονσολών: και συλλεκτικό/διαφορετικό από τα άλλα είναι και από ένα εξαιρετικό παιχνίδι συνοδεύεται και σε καλή τιμή (429€ και πάντα με βάση τη σχέση τιμής/απόδοσης) το πετυχαίνει. Όχι πως σε περιόδους εκπτώσεων (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) δεν μπορεί κάποιος να εντοπίσει ένα ακόμα καλύτερο deal στην αγορά, όμως με δεδομένη τη συλλεκτική αξία της εν λόγω έκδοσης, μια χαρά πακέτο είναι.

 

Χαζεύοντας online, εντόπισα κάποιον που έχοντας ελέγξει την προαναφερθείσα έκδοση του PS4, διετύπωσε το ερώτημα που αποτελεί και τον τίτλο του κειμένου: “PS4 MG edition ή GTX 970 και το pcaki να φυσάει”; Έχει πλάκα πώς μία ερώτηση τόσων λίγων λέξεων μπορεί να δικαιολογεί απάντηση μερικών εκατοντάδων, τουλάχιστον αν θέλει κανείς να επιχειρηματολογήσει. Σκεπτόμενοι λοιπόν αυτή ταύτη την απάντηση, πάμε να δούμε μερικά συν και πλην της κάθε μας επιλογής.

 


gallery_335201_1967_37012.jpg


Το περί ου ο λόγος πακετάκι. Μια χαρά συλλεκτική έκδοση για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στο PS4. Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι για το Xbox One, θα βρουν ειδική έκδοση για την κονσόλα της Microsoft με αφορμή το Forza 6.

 


Συνολικά, η λύση του PS4 είναι και η πλέον ανέξοδη. Τι χρειάζεται για να παίξει κανείς ένα παιχνίδι σε μία κονσόλα; Μια τηλεόραση, μια κονσόλα και το παιχνίδι. Η πρώτη υπάρχει σε κάθε σπίτι, άρα μιλάμε για ένα κόστος που δεν υπερβαίνει τα 400-500€, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου χειριστηρίου, ενός-δύο ακόμα τίτλων ή συνδρομής στο PlayStation Network. H φθηνότερη υλοποίηση της GTX 970 στοιχίζει μεν 334€, ωστόσο μια τέτοια κάρτα, προϋποθέτει και ένα σύστημα που θα στοιχίζει άλλα 600-700€ το λιγότερο, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της. Μιλάμε δηλαδή για μια “επένδυση” που άνετα ξεπερνά το χιλιάρικο.

 

Από την άλλη βέβαια, δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι με έναν υπολογιστή κάποιος, ουσιαστικά μπορεί να κάνει τα πάντα: και να δουλέψει, και να “σερφάρει” στο διαδίκτυο, και να παρακολουθήσει σειρές, ταινίες, multimedia γενικότερα, και να το πάρει μαζί του όπου κι αν βρίσκεται αν είναι laptop, και φυσικά να παίξει εφ’ όσον γι’ αυτό μιλάμε. Όπως συμβαίνει πάντα, όσο πιο μεγάλο το ποσό που θα δώσει κάποιος για να στήσει τον υπολογιστή του, τόσο περισσότερα και τα όσα θα μπορεί να κάνει με αυτόν –με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα, στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε…

 

Δεδομένου του ότι εστιάζουμε στο gaming, η κάθε πλευρά έχει τις αποκλειστικότητές της με εκείνες των κονσολών να είναι κατά τι περισσότερες: τα PC περιορίζονται παραδοσιακά σε κάποια strategies, RPG και τα Football Manager, την ώρα που στις κονσόλες μπορεί να παίξει κανείς σειρές όπως τα Halo, τα God of War, τα Gran Turismo, τα Forza και πολλά πολλά ακόμα.

 

Συνυπολογίστε το γεγονός ότι ορισμένοι τίτλοι αργούν να εμφανιστούν στα PC ή όταν το κάνουν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως και αμέσως διαμορφώνεται κλίμα υπέρ των κονσολών. Κοιτώντας βέβαια και από την άλλη μεριά, οι κάτοχοι των PC έχουν το Steam, κάτι που σημαίνει ότι με ένα budget 150€ τον χρόνο, μπορεί κανείς να βρει παιχνίδια που θα τον κρατήσουν απασχολημένο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους –φτάνει να κάνει τις αγορές του στο σωστό timing και να μην “καίγεται” για νέες κυκλοφορίες.

 


gallery_335201_1967_123927.jpgΑν η Valve είναι "θρησκεία" για τους PC gamers, τότε αδιαμφισβήτητα το Steam είναι ο "ναός" τους. Αφήνουμε σε εσάς να προσδιορίσετε τον ρόλο του Γκέιμπ Νιούελ...

 


Παλιότερα ετίθετο και το θέμα της άνεσης παίζοντας με τους “κονσολάδες” να υποστηρίζουν πως το έκαναν και ξαπλωμένοι στους καναπέδες τους, την ώρα που οι κάτοχοι PC έπρεπε να κάθονται –με όλη τη σημασία της λέξης- στα γραφεία τους. Εννοείται πως με ένα καλώδιο HDMI και ένα ασύρματο σετ πληκτρολογίου/ποντικιού ή χειριστήριο, ο παραπάνω ισχυρισμός ακυρώνεται επί τόπου. Το ίδιο συμβαίνει και ειδικά με τα χειριστήρια: στα PC διατίθεται κανονικά αυτό του Xbox όπως επίσης και αρκετά που από πλευράς design μοιάζουν αρκετά στα DualShock. Θέμα σύγκρισης λοιπόν δεν τίθεται επ’ ουδενί.

 

Οπότε; Πού καταλήγουμε; Πουθενά! Για κάθε λόγο που κάποιος θα προτιμήσει την κονσόλα, υπάρχει κι ένας που θα τον κάνει να στραφεί στη GTX 970 και τούμπαλιν. Η τελική απόφαση δεν έχει να κάνει τόσο με το πλήθος των λόγων που τη δικαιολογούν όσο με τη βαρύτητά τους και αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό. Σε περίπτωση που πάντως κάποιος καταλήξει στην κονσόλα, αντιλαμβάνεστε πως το PS4 και συγκεκριμένα η MGS V: The Phantom Pain έκδοσή του, ήταν καθαρά ένα παράδειγμα ή αν προτιμάτε η αφορμή για να γίνει η έκθεση επιχειρημάτων που ακολούθησε.

 

Εν τοιαύτη περιπτώσει προχωράμε σε ένα ακόμα μεγάλο δίλημμα (Xbox One ή PS4) ή ίσως και μια πιο σύνθετη επιλογή αν στις επιλογές μας συνυπολογίσουμε και το Wii U. Αλλά ας αφήσουμε και κάτι για να ασχοληθούμε από βδομάδα, ε;