Ήταν ένας από τους τίτλους που περιμέναμε να δούμε στην E3 –ιδίως μετά τη διαρροή του, λίγες μέρες πριν την έκθεση.

Μετά από διάλειμμα ενός έτους, τα Assassins Creed επανεμφανίστηκαν πέρυσι με το Origins διαγράφοντας εξαιρετική πορεία την οποία, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Ubisoft δεν θα άφηνε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μετά από φημολογία που κρατούσε συντηρείτο για χρόνια λοιπόν, ήρθε η ώρα η σειρά Assassins Creed να καταπιαστεί και με την Ελλάδα.

Πόσο “ελληνικό” είναι το Assassins Creed Odyssey;

Πολύ! Η Ubisoft κατάφερε να συνδέσει τα γνωστότερα στοιχεία της Ελλάδας παγκοσμίως, συνθέτοντας ένα παιχνίδι που ναι μεν στα μάτια κάποιου που γνωρίζει την ελληνική μυθολογία και Ιστορία μοιάζει ανέκδοτο, όμως σε εκείνα των υπολοίπων εκατομμυρίων παικτών του, είναι ένα εύπεπτο και ευχάριστο παραμύθι. Οδύσσεια, This is Sparta, Λεονάιντας (όχι αυτός με τα σοκολατάκια, ο ορίτζιναλ), αιγαιοπελαγίτικος ήλιος και φυσικά Mykonoooos συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο κάθε παίκτης θα εγκλιματιστεί σε χρόνο-μηδέν.

Η δράση του παιχνιδιού, τουλάχιστον τα όσα είδαμε κατά τη διάρκεια της E3 δεν ξεφεύγει από τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς. Στη θάλασσα, ο παίκτης θα έχει το πλοίο του, στελεχώνοντας το πλήρωμά του και επιδιδόμενος σε ναυμαχίες και… island hopping στο Αιγαίο. Ο χάρτης του Odyssey άλλωστε είναι τεράστιος και περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στη στεριά τώρα, οι μάχες έχουν την ίδια φιλοσοφία με το παρελθόν, αν και οι κινήσεις των χαρακτήρων στην οθόνη είναι πολύ πιο ομαλές, κάνοντας ορισμένες συγκρούσεις να μοιάζουν με κανονικές χορογραφίες.

Το Assassin’s Creed έγινε RPG

Το Assassins Creed Odyssey ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους προκατόχους του, αφού υιοθετεί ακόμα περισσότερους μηχανισμούς που παραπέμπουν σε RPG. Αρχικά, ο παίκτης είναι σε θέση να επιλέξει το φύλο του ήρωά του, διαλέγοντας μεταξύ του Alexios και της Kassandra (το πρώτο φυσικά δεν είναι καν αρχαιοελληνικό όνομά αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία) δίχως όμως να επηρεάζεται έτσι το σενάριο ή η πλοκή του τίτλου. Κατά τα άλλα, είναι σε θέση να επιλέγει τις απαντήσεις που θα δίνει σε διαλόγους, να διαλέγει εξοπλισμό και skills και να κινείται ελεύθερα κάνοντας ό,τι θέλει (ξεχάστε τον αποσυγχρονισμό που σας περιόριζε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς).

Αλλαγές και προσθήκες όπως οι παραπάνω, καθιστούν όμως το Assassins Creed Odyssey RPG; Σύμφωνα με τη Ubisoft ναι, όμως σε κάθε περίπτωση, το gameplay του τίτλου είναι κομματάκι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα Assassins Creed –ακόμα και με το Origins. Αυτά που δεν έχουν αλλάξει είναι τα άκρως εντυπωσιακά γραφικά, η υπέροχη φωτογραφία, τα προσεγμένα περιβάλλοντα και η μοναδική αίσθηση που προσφέρουν οι διάφορες τοποθεσίες του παιχνιδιού –τουλάχιστον αυτές που είδαμε. Πρόθεση της Ubisoft μάλιστα είναι να το υποστηρίξει σε βάθος χρόνου, εμπλουτίζοντάς το με νέο περιεχόμενο σε εβδομαδιαία βάση (!), δίνοντας έτσι στους παίκτες κίνητρα για να επιστρέψουν στην αρχαία Ελλάδα.

large.assassins-creed-odyssey.jpg.e01fe3

Η περίπτωση του Assassins Creed Odyssey είναι ενδιαφέρουσα. Δε φέρνει τα πάνω κάτω στη σειρά, προτιμώντας να συνδυάσει κόνσεπτ που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Ο κόσμος του είναι ενδιαφέρων: η αρχαία Ελλάδα των Πελοποννησιακών Πολέμων έχει τεράστιο ενδιαφέρον, έχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει βάση για επικές ιστορίες και αξέχαστες περιπέτειες. Στην περίπτωση του Odyssey δε γνωρίζουμε βέβαια αν και πότε η ιστορία του θα αρχίσει να ξεφεύγει σε τέτοιο βαθμό που ένας γνώστης θα δυσκολευτεί να την ακολουθήσει ή αν τα Αγγλικά με… ελληνική προφορά κάποια στιγμή θα κουράσουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για το επόμενο Assassins Creed και έχουμε κάθε λόγο να το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Το Assassins Creed Odyssey κυκλοφορεί στις 5 Οκτωβρίου σε PS4, Xbox One και PC.

  • Like 2