Διανύουμε εκείνη την εποχή του χρόνου που οι ετήσιες κυκλοφορίες παίρνουν τις θέσεις τους, η μία μετά την άλλη στα ράφια των καταστημάτων –και ακολούθως στις κονσόλες των παικτών.

Το NBA 2K είναι μία εξ αυτών, με τη σειρά της 2K Sports να αποτελεί ουσιαστικά εδώ και χρόνια τη μοναδική επιλογή των φίλων του μπάσκετ στο gaming, αφού το “αντίπαλο δέος”, το NBA Live της EA, δεν έχει καταφέρει να φανεί αντάξιο των προσδοκιών –όποτε έχει εμφανιστεί.

 

Τα αθλητικά ετήσια franchises στο gaming έχουν ακόμα μία ιδιαιτερότητα. Η “μάχη του εξωφύλλου” έχει τη δική της ιστορία, αφού πολύ πριν διατεθούν τίτλοι σαν τα NBA 2K, FIFA και PES, γίνονται γνωστά τα ονόματα των αστέρων που θα κοσμούν το κουτί τους –κι αν τα “ποδοσφαιράκια” συνηθίζουν να μένουν σταθερά στις επιλογές τους, με το NBA 2K η ιστορία διαφέρει, ιδίως από τότε που η σειρά πέρασε από τα χέρια της SEGA σε αυτά της 2K Sports.

 

Εμείς λοιπόν κάναμε μία αναδρομή στα 17 χρόνια της σειράς, ρίχνοντας μια ματιά στο εξώφυλλο του κάθε παιχνιδιού καθώς επίσης και τις σεζόν που είχαν κάνει αμέσως πριν οι παίκτες που φιγούραραν σε αυτά. Πώς τα είχαν πάει στο πρωτάθλημα; Είχαν φορέσει δαχτυλίδι πρωταθλητή; Ξεχώρισαν βάσει στατιστικών; Προφανώς οι επιλογές είναι και θέμα μάρκετινγκ, όμως από αγωνιστικής πλευράς πόσο πολύ “άξιζαν” το εξώφυλλο;

 

Τι λέτε, πάμε να τα δούμε ένα-ένα;

 

gallery_335201_1967_918987.jpg

 

NBA 2K – Άλεν Άιβερσον

 

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1999 στο Dreamcast από τη SEGA, έχοντας στο εξώφυλλό του τον Άλεν Άιβερσον. Ο γκαρντ των 76ers προερχόταν από μία γεμάτη σεζόν (εκείνη του “lockout”), την τρίτη της καριέρας του, μετρώντας 26,8 πόντους ανά παιχνίδι. Οδήγησε την ομάδα του στα playoffs και μολονότι ξεπέρασε τον σκόπελο των Magic, στον δεύτερο γύρο έπεσε πάνω στην Ιντιάνα και αποκλείστηκε με “σκούπα” από τη συνέχεια.

 

NBA 2K1 – Άλεν Άιβερσον

 

Μία από τα ίδια και για το δεύτερο NBA 2K. Προϊόν της Visual Concepts, εκδόθηκε από τη SEGA αποκλειστικά στο Dreamcast, με τον Άλεν Άιβερσον και πάλι στο εξώφυλλο. Αυτή τη φορά βέβαια, τα στατιστικά και η γενικότερη παρουσία του ήταν ακόμα καλύτερα, καθώς σε 70 αγώνες της κανονικής περιόδου είχε κατά μ.ο. 28,4 πόντους. Στα playoffs οι 76ers επικράτησαν της Σάρλοτ, όμως αποκλείστηκαν στη συνέχεια ξανά από τους Pacers (4-2) με τον “Answer” να έχει 26,2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ ανά παιχνίδι.

 

NBA 2K2 – Άλεν Άιβερσον

 

Ακόμα μια σεζόν με τον Άιβερσον στο εξώφυλλο του NBA 2K το οποίο αυτή τη χρονιά κυκλοφόρησε και για PS2, Xbox και GameCube εκτός του Dreamcast. Ο σταρ της Φιλαδέλφεια είχε κάνει μια εξαιρετική σεζόν βέβαια αμέσως πριν, έχοντας οδηγήσει με 31,1 πόντους στην κανονική διάρκεια και 32,9 στα playoffs την ομάδα του στους τελικούς του NBA. Δαχτυλίδι πρωταθλητή δεν φόρεσε βέβαια καθώς απέναντί του βρήκε τους Lakers των Σακίλ & Κόμπι…

 

NBA 2K3 – Άλεν Άιβερσον

 

Τέταρτο συνεχόμενο NBA 2K με τον Άλεν Άιβερσον στο εξώφυλλο. Το NBA 2K3 εκδόθηκε από τη SEGA, κυκλοφόρησε σε GameCube, PS2 και Xbox, όχι όμως και στο Dreamcast –δεν υπήρχε λόγος άλλωστε. Εν πάση περιπτώσει, ο Άιβερσον προερχόταν από μια μεστή χρονιά με 31,4 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ ανά παιχνίδι, έστω κι αν στα playoffs οι 76ers δεν προχώρησαν καν στον δεύτερο γύρο καθώς αποκλείστηκαν από τους Celtics με 3-2.

 

gallery_335201_1967_229365.jpg

 

ESPN NBA Basketball – Άλεν Άιβερσον

 

Το μόνο παιχνίδι της σειράς χωρίς το χαρακτηριστικό “2K” στον τίτλο του και παράλληλα το τελευταίο με… πρωταγωνιστή τον Άλεν Άιβερσον. Ο γκαρντ της Φιλαδέλφεια είχε την προηγούμενη σεζόν 27,6 πόντους σε 82 αγώνες με τους 76ers να φτάνουν στον δεύτερο γύρο των playoffs όπου αποκλείστηκαν από το Ντιτρόιτ με 4-2. Ο Άιβερσον συνέχισε τις πολύ καλές σεζόν με τη φανέλα της ομάδας του για μια τετραετία, χωρίς πάντως να καταφέρει να “συγκινήσει” SEGA και 2K.

 

ESPN NBA 2K5 – Μπεν Γουάλας

 

Μπορεί η SEGA να μην επέλεξε τον Άιβερσον για το τελευταίο NBA 2K που έμελλε να εκδώσει, φρόντισε ωστόσο να τον αντικαταστήσει επάξια, βάζοντας στη θέση του τον Μπεν Γουάλας. Ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του NBA, ο σέντερ των Pistons είχε συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να κατακτήσει η ομάδα του το πρωτάθλημα την αμέσως προηγούμενη χρονιά, τελειώνοντας την κανονική σεζόν με 9,5 πόντους, 12,4 ριμπάουντ και 3 μπλοκ ανά παιχνίδι και έχοντας στα playoffs 10,3 πόντους και 14,3 ριμπάουντ.

 

NBA 2K6 – Σακίλ Ο’Νιλ

 

Η 2K Sports έκανε δυναμικό “μπάσιμο” στο NBA 2K6 που κυκλοφόρησε για Xbox, PS2 και Xbox 360 με έναν πραγματικό αστέρα του πρωταθλήματος. Για το εξώφυλλο του τίτλου επέλεξε τον Σακίλ Ο’Νιλ ο οποίος διένυε τη δεύτερή του σεζόν με τους Miami Heat. Οι αριθμοί του βέβαια είχαν πάρει ήδη την κατιούσα (22,9 π, 10,4 ρ, 2,7 ασ, 2,3 τ) όμως ακόμα κι έτσι παρέμενε ένας σπουδαίος σέντερ, έχοντας φτάσει με το Μαϊάμι στους τελικούς της Ανατολής όπου και “υπέκυψε” δύσκολα στους Pistons.

 

NBA 2K7 – Σακίλ Ο’Νιλ

 

Ο μεγάλος Σακίλ επέστρεψε στο NBA 2K7, το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε και στο PS3 –εκτός των Xbox 360, PS2 και Xbox. Το comeback του θηριώδη σέντερ ήταν κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένο, έχοντας πανηγυρίσει την προηγούμενη σεζόν το πρωτάθλημα με τους Heat. Το τέταρτο και τελευταίο δαχτυλίδι πρωταθλητή στην καριέρα του Ο’Νιλ βέβαια οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις εξωπραγματικές εμφανίσεις του Ντουέιν Γουέιντ στα playoffs της περασμένης σεζόν αλλά ας είναι…

 

gallery_335201_1967_274483.jpg

 

NBA 2K8 – Κρις Πωλ

 

Με τον Ο’Νιλ να έχει μεγαλώσει, τη σκυτάλη στο εξώφυλλο της σειράς NBA 2K πήρε για τη σεζόν 2007-08 ο Κρις Πωλ. Έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη μόλις σεζόν της καριέρας του, ο Πωλ ήταν τότε ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα της λίγκας. Με 17,3 πόντους, 8,9 ασίστ και 4,4 ριμπάουντ στην κανονική σεζόν, απέτυχε να οδηγήσει στα playoffs τους New Orleans/Oklahoma City Hornets –που έτσι κι αλλιώς διένυαν μια μεταβατική και μάλλον περίεργη περίοδο. Άφησε όμως εξαιρετικές υποσχέσεις τις οποίες και φρόντισε να εκπληρώσει στο άμεσο μέλλον.

 

NBA 2K9 – Κέβιν Γκαρνέτ

 

Άλλος ένας πρωταθλητής για το εξώφυλλο του NBA 2K! Έχοντας πανηγυρίσει το καλοκαίρι του 2008 το μοναδικό πρωτάθλημα της καριέρας του –με τους Boston Celtics- ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν στο εξώφυλλο του NBA 2K9 που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους σε PS2, PS3, Xbox 360 και PC. Για να γίνει βέβαια αυτό, ο “KG” είχε κάνει μια “γεμάτη” κανονική περίοδο (18,8 π, 9,2 ρ, 3,4 ασ σε 71 αγώνες) για να “εκτοξεύσει” την απόδοσή του στα playoffs και να χαρίσει παρέα με τον Ρέι Άλεν στους Celtics το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

 

NBA 2K10 – Κόμπι Μπράιαντ

 

Η πρώτη εμφάνιση του Κόμπι Μπράιαντ σε εξώφυλλο NBA 2K ήρθε το 2009 με το NBA 2K10. Δικαιολογημένη; Απόλυτα. Την προηγούμενη σεζόν ο γκαρντ των Lakers είχε οδηγήσει την ομάδα του Λος Άντζελες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος όντας κανονικός… οδοστρωτήρας! Χωρίς Σακίλ αυτή τη φορά δίπλα του, ο Κόμπι ολοκλήρωσε τα playoffs με 30,2 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ ανά παιχνίδι κατακτώντας δικαίως τον τίτλο του MVP των τελικών –οι Lakers κέρδισαν τους Magic με σκορ 4-1.

 

gallery_335201_1967_56493.jpg

 

ΝΒΑ 2Κ11 – Μάικλ Τζόρνταν

 

Το φθινόπωρο του 2010 η 2K Sports πρωτοτύπησε καθώς επέλεξε για το εξώφυλλο του έναν παλαίμαχο κι όχι εν ενεργεία μπασκετμπολίστα! Δεν επρόκειτο όμως για όποιον κι όποιον… Επτά χρόνια και κάτι ψιλά από τότε που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο NBA, η “Αυτού Μεγαλειότης” Μάικλ Τζόρνταν κόσμησε με την παρουσία του το κουτί του NBA 2K11. Ο λόγος γι’ αυτό φυσικά δεν ήταν άλλος από τα Jordan Challenges στα οποία οι παίκτες καλούνταν να εκπληρώσουν “αποστολές” που είχε φέρει εις πέρας στην καριέρα του ο “Air Michael”.

 

NBA 2K12 – Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπερντ, Μάτζικ Τζόνσον

 

Το “πείραμα” του NBA 2K11 με τον Μάικλ Τζόρνταν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και στην 2K Sports είπαν να το επαναλάβουν έναν χρόνο αργότερα στην… XL εκδοχή του. Το NBA 2K12 έγινε το πρώτο σειράς που κυκλοφόρησε με τρία διαφορετικά κουτιά στα οποία φιγούραραν τρεις “μύθοι” του παρελθόντος. Μπέρντ, Μάτζικ και Τζόρνταν προϊδέαζαν τους παίκτες γι’ αυτό που θα συναντούσαν εκείνοι τρέχοντας το παιχνίδι, το NBA’s Greatest δηλαδή που τους επέτρεπε να ξαναζήσουν –συμμετέχοντας οι ίδιοι- ιστορικές στιγμές του παρελθόντος.

 

NBA 2K13 – Κέβιν Ντουράντ, Μπλέικ Γκρίφιν, Ντέρικ Ρόουζ

 

Επιστροφή στο παρόν για τη σειρά των Visual Concepts και 2K Sports με το NBA 2K13 να περιλαμβάνει στο εξώφυλλό του όχι έναν αλλά τρεις αστέρες του πρωταθλήματος. Ο Κέβιν Ντουράντ είχε πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή σεζόν (28 π, 8 ρ, 3,5 ασ), φτάνοντας με την Οκλαχόμα στους τελικούς του NBA (28,5 π, 7,4 ρ, 3,7 ασ, 1,5 κλ, 1,2 τ), όπου και έχασε από το Μαϊάμι. Ο Γκρίφιν στη δεύτερη σεζόν της καριέρας του στους Clippers δεν είχε την πρόοδο που περίμεναν πολλοί όμως έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα (20,7 π, 10,9 ρ), ενώ για τον Ρόουζ, η ελεύθερη πτώση είχε ήδη αρχίσει καθώς στο πρώτο παιχνίδι των Bulls στα playoffs, κατέστρεψε το γόνατό του…

 

NBA 2K14 – ΛεΜπρόν Τζέιμς

 

Το NBA 2K14 ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε για τη “νέα γενιά” κονσολών και είχε στο κουτί του –επιτέλους- τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο “βασιλιάς” ΛεΜπρον, ο οποίος συν τοις άλλοις επιμελήθηκε και τη μουσική του τίτλου, προερχόταν από δύο σερί πρωταθλήματα με το Μαϊάμι, με το τελευταίο μάλιστα να φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Στον έβδομο τελικό κόντρα στους Spurs, άλλωστε, ο σταρ των Heat αφήνιασε έχοντας 37 πόντους με πέντε τρίποντα και 12 ριμπάουντ, παίρνοντας δικαίως το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο MVP των τελικών.

 

gallery_335201_1967_143084.jpg

 

NBA 2K15 – Κέβιν Ντουράντ

 

Ο Κέβιν Ντουράντ έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του σε εξώφυλλο NBA 2K στο NBA 2K15, σόλο αυτή τη φορά και η παρουσία του την προηγούμενη σεζόν τη δικαιολογεί πλήρως. Με 32 πόντους και 7,4 ριμπάουντ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, έφτασε –μαζί με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ φυσικά- τους Thunder μέχρι τους τελικούς της Δύσης, όπου και ηττήθηκαν από τους μετέπειτα πρωταθλητές San Antonio Spurs. Με 29,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ όμως, ο Ντουράντ ήταν αδιαμφισβήτητα εκ των διακριθέντων.

 

NBA 2K16 – Άντονι Ντέιβις, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Μάικλ Τζόρνταν

 

Ακόμα ένα παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε σε εκδόσεις με διαφορετικούς αθλητές στο κουτί, το NBA 2K16 είχε κάτι για όλα τα γούστα. Ο Άντονι Ντέιβις προερχόταν από μία γεμάτη σεζόν, τη μοναδική που κατάφερε να μπει με τους Pelicans στα playoffs μέχρι και σήμερα –αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Ο Χάρντεν είχε ήδη γίνει ο ηγέτης του Χιούστον με το οποίο και έφτασε στους τελικούς της Δύσης. Εκεί έχασε από τους Warriors του Κάρι που αναδείχθηκαν και πρωταθλητές. Ήταν η σεζόν που ο βραχύσωμος γκαρντ με 44,3% στα τρίποντα και 28,3 πόντους στα playoffs τρέλανε τον πλανήτη… Το NBA 2K16 κυκλοφόρησε και σε μία ειδική έκδοση με τον Μάικλ Τζόρνταν στο εξώφυλλο, η οποία περιείχε έξτρα περιεχόμενο, φυσικό και ψηφιακό, γύρω από τον “αέρινο”.

 

*Η γαλλική έκδοση του παιχνιδιού έχει στο εξώφυλλο τον Τόνι Πάρκερ των San Antonio Spurs και η ισπανική τους Πάου και Μαρκ Γκασόλ των Chicago Bulls και Memphis Grizzlies αντίστοιχα.

 

NBA 2K17 – Πωλ Τζορτζ, Κόμπι Μπράιαντ

 

Το περυσινό NBA 2K17 είχε από έναν πρωταγωνιστή σε κάθε του έκδοση. Στην απλή φιγούραρε ο Πωλ Τζορτζ ο οποίος είχε καταφέρει να βγάλει ένα πλήρες πρωτάθλημα με την Ιντιάνα (23,1 π, 7 ρ, 4,1 ασ), το πρώτο του μετά τον τραυματισμό του το 2014, φτάνοντας και μέχρι τον δεύτερο γύρο των playoffs. Ο Κόμπι Μπράιαντ, έχοντας ολοκληρώσει την τελευταία σεζόν της καριέρας του, βρισκόταν στο εξώφυλλο της άλλης έκδοσης. Οι 17,6 πόντοι με τα απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας και το ρεκόρ 17-65 των Lakers ίσως να κάνουν κάποιους να απορούν, ωστόσο η παρουσία του Κόμπι στη Legend Edition είχε περισσότερο χαρακτήρα “τιμής ένεκεν” –αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το τμήμα μάρκετινγκ της 2K.

 

*Η ιταλική έκδοση του παιχνιδιού έχει στο εξώφυλλο τον Ντανίλο Γκαλινάρι των Denver Nuggets και η ισπανική τον Πάου Γκασόλ των San Antonio Spurs.

 

NBA 2K18 – Κάιρι Ίρβινγκ, Σακίλ Ο’Νιλ

 

Στον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του, το NBA 2K18 που κυκλοφορεί στις 19 Σεπτεμβρίου σε PS4, Xbox One, PC, Switch, PS3 και Xbox 360, θα έχει δύο αθλητές στο εξώφυλλό του, ανάλογα την έκδοση. Στην “απλή” λοιπόν συναντάμε τον Κάιρι Ίρβιγνκ, ο οποίος βέβαια έχει αλλάξει ομάδα και από τους Cavaliers πήγε στους Celtics. Πέρυσι πάντως έκανε εξαιρετική σεζόν με τους πρώτους, με 25,2 πόντους στην κανονική διάρκεια (11ος) και 25,9 στα playoffs, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς του NBA. Στις σπέσιαλ εκδόσεις του παιχνιδιού “πρωταγωνιστεί” ο Σακίλ Ο’Νιλ που επιστρέφει μετά το NBA 2K7, πέντε σεζόν αφ’ ότου… αποστρατεύτηκε –όπως και με τον “MJ” στο NBA 2K16, έτσι και για τον “Shaq” περιλαμβάνεται έξτρα περιεχόμενο.

 

*Η καναδική έκδοση του παιχνιδιού έχει στο εξώφυλλο τον ΝτεΜαρ Ντε Ρόζαν των Toronto Raptors.