Έναν χρόνο πριν αναρωτιόμασταν, μεταξύ άλλων, για την πιθανότητα η Nintendo να έχει έναν άσο στο μανίκι της εν όψει του λανσαρίσματος του Switch.

Εν τέλει η εταιρεία από το Κιότο δεν είχε έναν αλλά ολόκληρο… καρέ, προικίζοντας το νεότευκτο σύστημά της με πληθώρα άρτιων και άκρως διασκεδαστικών τίτλων που με τη σειρά τους εκτόξευσαν τις επιδόσεις του πέρα από κάθε προσδοκία.

Τα ποιοτικά παιχνίδια που συνόδευσαν το Switch κατά τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του, σε συνδυασμό με την ίδια του τη φύση που συνδυάζει τις εμπειρίες μίας οικιακής και μίας φορητής κονσόλας –και, γιατί όχι, σε έναν βαθμό και τις πωλήσεις τους- σε μία, επέτρεψαν στο σύστημα της Ninty να διαγράψει μια ονειρική πορεία μέχρι στιγμής.

Στις ΗΠΑ έγινε η κονσόλα με τον ταχύτερο ρυθμό πωλήσεων σπάζοντας το ρεκόρ του Wii με 4,8 εκατ. πωλήσεις από τον Μάρτιο, ενώ στην Ιαπωνία ξεπέρασε τα 3,3 εκατ. τεμάχια –μέσα στον Δεκέμβριο δε και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, είχαν πωληθεί περί τις 900.000 κονσόλες. Τα 10 εκατ. τεμάχια που έχουν διατεθεί παγκοσμίως “ανάγκασαν” τη Nintendo να αναπροσαρμόσει τον στόχο της για το τρέχον οικονομικό έτος (ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου) στις 14 εκατ. πωλήσεις.

Όσο για το επόμενο οικονομικό έτος; Η εταιρεία “βλέπει” 37 εκατ. πωλήσεις μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2019, κάτι που αν θεωρήσουμε ότι φέτος θα “πιάσει” τα προαναφερθέντα 14 εκατ. και μαζί με τα 2,74 εκατ. τεμάχια που διατέθηκαν πέρυσι τον Μάρτιο (προσμετρούνται στο προηγούμενο οικονομικό έτος), μας δίνει μια εκτίμηση της τάξης των 20 εκατ. πωλήσεων για το προσεχές οικονομικό έτος. Τα νούμερα αυτά προέρχονται από συνέντευξη του προέδρου της Nintendo, Τατσούμι Κιμισίμα στην εφημερίδα Kyoto Shimbun οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της εταιρείας.

large.switch-year-2-2.jpg.07ba908345a050

Η δύναμη των τίτλων

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Switch ήταν οι τίτλοι που το συνόδευσαν σε αυτά τα πρώτα του βήματα στην αγορά. Η Nintendo φρόντισε να το πλαισιώσει με αριστουργήματα που αποτέλεσαν επαναλαμβανόμενες αφορμές για την αγορά του: τίτλοι όπως τα Super Mario Odyssey, Mario Kart 8, ARMS, Splatoon 2, Xenoblade Chronicles 2 και βέβαια το εκπληκτικό The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ήταν αρκετά για να πείσουν αρκετό κόσμο να εμπιστευτεί τους Ιάπωνες και να επενδύσει στο σύστημά τους. Συνδυαστικά δε με third-party κυκλοφορίες που έκαναν την εμφάνισή τους στο Switch όπως το Rocket League, το The Elder Scrolls V: Skyrim, το DOOM και το Mario + Rabbids: Kingdom Battle, δημιούργησαν μία –τουλάχιστον- ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη τίτλων που δικαιολογεί πλήρως την αγορά του Switch.

Αυτά όμως το 2017. Τι θα ακολουθήσει τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε; Εδώ είναι που αρχίζουν τα ζόρια για τη Nintendo αφού οι μόνες επιβεβαιωμένες δυνατές first-party κυκλοφορίες της για φέτος είναι τα δύο παιχνίδια με τον Kirby και τον Yoshi και όσο αγαπητά κι αν είναι τα δύο franchises, δεν είναι ούτε Mario, ούτε Zelda. Από third-party τίτλους, ξεχωρίζουμε αδιαμφισβήτητα το Wolfenstein II: The New Colossus και το Bayonetta 2 με την ελπίδα το δεύτερο να τα πάει εμπορικά καλύτερα από τον προκάτοχό του αλλά και την έκδοσή του στο Wii U. Σημειώστε όμως ότι το πρώτο κυκλοφόρησε σε PS4, Xbox One και PC πέρυσι τον Οκτώβριο ενώ το δεύτερο αποτελεί στην ουσία παιχνίδι του 2014 –όχι ακριβώς καινούρια δηλαδή.

large.switch-year-2-3.jpg.61b9f27e487405

Ο τίτλος που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες εφ’ όσον κάνει όντως την εμφάνισή του φέτος είναι το Pokémon. Πρόθεση της Nintendo είναι να το κυκλοφορήσει εντός της χρονιάς, αν και δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο θα προλάβει –δεδομένου του ότι μιλάμε όπως και να ‘χει για το δεύτερο μισό του έτους, μέχρι την E3 λογικά θα ξέρουμε περισσότερα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μάθουμε στο πλαίσιο της έκθεσης, είναι γνωστή άλλωστε η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει αυτή από τη Nintendo). Η σειρά άλλωστε παραδοσιακά εμφανίζεται τα τελευταία 21 χρόνια μόνο σε φορητές κονσόλες (Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, DS, 3DS) με την άφιξή της σε σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας για πρώτη φορά να αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός –αρκετό για να ωθήσει τις πωλήσεις της κονσόλας προς τον στόχο τους.

20 εκατ. πωλήσεις χωρίς “system seller”;

Διαβάζοντας κανείς τα όσα έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής οι άνθρωποι της Nintendo (Κιμισίμα, Φιλς-Αϊμέ) σε συνεντεύξεις τους, αν έπρεπε να ποντάρουμε σε κάτι για το 2018 όσον αφορά στο Switch, αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα το Pokémon. Σε διαφορετική περίπτωση, μοιάζει ουτοπικό, σχεδόν αδύνατο το σύστημα να φτάσει τις 20 εκατ. πωλήσεις μέσα στη χρονιά χωρίς κάποιο “system seller –και όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί, τα καλύτερα “system sellers” των κονσολών της Nintendo ήταν πάντα δικές της κυκλοφορίες.

Ένα ερώτημα που δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αλλά θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πορεία του Switch φέτος, έχει να κάνει με το “είδος” των μέχρι στιγμής πωλήσεών του. Σας μπερδέψαμε; Εξηγούμαστε: όπως προαναφέραμε, το Switch ήρθε να αντικαταστήσει τα οικιακά και φορητά συστήματα που μέχρι πρότινος κατασκεύαζε η Nintendo, προσφέροντας μία ενοποιημένη εμπειρία και στοχεύοντας μεταξύ άλλων και σε αντίστοιχα “ενοποιημένες” πωλήσεις. Με την κατάλληλη υποστήριξη δηλαδή, το Switch θα μπορούσε σταδιακά να απορροφήσει και τις πωλήσεις των φορητών κονσολών της Ninty.

large.switch-year-2-4.jpg.c66c0480d8194a

Ο “άγνωστος X” της υπόθεσης είναι ο χαρακτήρας των πωλήσεων του πρώτου χρόνου, αν έγιναν δηλαδή στο πλαίσιο αγοράς μίας οικιακής κονσόλας ή αντί της αγοράς μίας φορητής –και σε τι ποσοστό. Αν οι αγορές του Switch αντί ενός handheld ενεργοποιηθούν το 2018, τότε το σύστημα θα μπορούσε να ανεβάσει εντυπωσιακά τα νούμερά του κατά κάμποσα εκατομμύρια –το 2017 υπολογίζεται ότι στην αγορά διατέθηκαν (διατέθηκαν, δεν πωλήθηκαν απαραίτητα) γύρω στα 5 εκατ. 3DS και 2DS. Σε κάθε περίπτωση, στη Nintendo θεωρούν ότι τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, όλοι όσοι θέλησαν να κάνουν δικό τους το Switch πέρυσι αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω προβλημάτων διαθεσιμότητας, θα το αποκτήσουν –η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. τεμάχια.

Όσο ορθολογικά κι αν μοιάζουν πάντως τα παραπάνω, οι πιθανότητες να διαψευστούν πανηγυρικά, ήτοι το Switch να δικαιώσει τις προσδοκίες των Ιαπώνων χωρίς κάποιο ουσιαστικό “system seller”, δεν είναι αμελητέες. Nintendo είναι αυτή οπότε μπορεί να βρει και πάλι, άγνωστο πώς, τον τρόπο να κάνει τα Switch να “εξαφανιστούν” και το 2018, υποχρεώνοντάς μας όλους να την παραδεχτούμε. Ξανά.

Ενημέρωση 15/1

Μεταξύ της συγγραφής του άρθρου και της ημέρας δημοσίευσής του, είχαμε την προβολή ενός –μίνι- Nintendo Direct, κατά τη διάρκεια του οποίου η Nintendo ανακοίνωσε ορισμένες από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του Switch για τη φετινή χρονιά. Τα The World Ends With You και Dark Souls είναι δυο third-party τίτλοι που έρχονται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη βιβλιοθήκη της πλατφόρμας –ειδικά το δεύτερο που απευθύνεται σε ενήλικα κοινά- ενώ το Mario Tennis σηματοδοτεί την επιστροφή ενός ιδιαίτερα αγαπημένου παιχνιδιού –το είχαμε παίξει για πρώτη φορά το 2000 στο Nintendo 64. Όσο για το επιπρόσθετο περιεχόμενο του Super Mario Odyssey, δείχνει ικανό να κρατήσει τον τίτλο “στον αφρό” τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων παικτών στην πλατφόρμα.

Η ως τώρα πορεία του Switch είναι τέτοια που πολύ δύσκολα οι third-party εταιρείες θα εξακολουθήσουν να μην ασχολούνται με τη Nintendo –τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν με το Wii U. Όλοι θέλουν να εμπλακούν με ένα επιτυχημένο πρότζεκτ και με το Switch να βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, ολοένα και περισσότερες τρίτες εταιρείες θα βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν με τη Ninty –με άλλα λόγια, θα πρέπει να αρχίσουμε να “συνηθίζουμε” τις ανακοινώσεις για την κυκλοφορία γνωστών, third-party franchises στο Switch πλέον.

Όπως και να ‘χει βέβαια, το μεγάλο ερώτημα όλων έχει να κάνει, όπως γράφουμε και πιο πάνω, με την κυκλοφορία του Pokémon που αναπτύσσει η εταιρεία. Αν αυτό τα καταφέρει να κάνει φέτος την εμφάνισή του, τότε σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους τίτλους για την κονσόλα, έχουν όλα τα φόντα να κάνουν για ακόμα μια χρονιά τη ζήτηση για την κονσόλα να ξεπεράσει την προσφορά. Μ’ αυτό κατά νου, δεν είναι να απορεί κανείς που όλοι παρακαλούν το επόμενο Direct της εταιρείας, να είναι Pokémon Direct

  • Like 4