Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχασε πρόσφατα, στις 26 Μαΐου, μία από τις σημαντικότερες πρώιμες μορφές της, τον Ted Dabney, που ίδρυσε την εταιρεία Atari μαζί με τον Nolan Bushnell.

Ο Ted Dabney, που γεννήθηκε στο San Francisco το 1937, απεβίωσε αφού πρώτα αποφάσισε να αρνηθεί την φαρμακευτική αγωγή για τον καρκίνο του οισοφάγου. Πριν δημιουργήσουν την εταιρεία Atari, οι Ted Dabney και Nolan Bushnell εργάστηκαν πάνω σε ένα τίτλο για λογαριασμό μίας coin-up εταιρείας, της Nutting Associates.

Το παιχνίδι με την ονομασία Computer Space δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία και οι Bushnell και Dabney άφησαν την Nutting Associates για να σχηματίσουν την δική τους εταιρεία, την Syzygy Engineering, με αρχικό προϋπολογισμό 250 δολάρια. Στη συνέχεια προσέλαβαν τον πρώτο τους μηχανικό σχεδίασης Al Alcorn. Αρχικά ήθελαν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι οδήγησης, ωστόσο ο Bushnell εξέφρασε ανησυχίες ότι θα ήταν δύσκολο εγχείρημα για πρώτο παιχνίδι για τον νεαρό μηχανικό, και αποφάσισαν, επηρεαζόμενοι από το Magnavox Odyssey να δημιουργήσουν το Pong (λίγο καιρό μετά, και ως Atari πια, πλήρωσε δικαιώματα στην Magnavoxγια το παιχνίδι). Επειδή ανακάλυψαν πως υπήρχε εταιρεία με το ίδιο όνομα, άλλαξαν το όνομα σε Atari, όρος που χρησιμοποιείται στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go όταν μία πέτρα ή ομάδα πετρών κινδυνεύει να περάσει στα χέρια του αντίπαλου παίκτη. Επίσημα, η εταιρεία Atari Inc. ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 27 Ιουνίου του 1972 με το Pong να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.  

Ο Ted Dabney έμαθε για τα ηλεκτρονικά όταν υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό και εργάστηκε έχοντας τεχνικό ρόλο στην Bank of America και στην HP. Η κίνηση ωστόσο που αργότερα καθόρισε την πορεία του στην βιομηχανία του gaming και των παιχνιδοκονσολών ήταν όταν ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία Ampex το 1961. Τότε μπήκαν οι βάσεις και απέκτησε εμπειρία πάνω στην τεχνολογία αλλά και γνώρισε τον Nolan Bushnell.

Στην Atari πάντως δεν έμεινε πολύ καιρό αφού αποχώρησε μετά από μία διαφωνία με τον Bushnell πάνω σε αποφάσεις που αφορούσαν την διαχείριση της επιχείρησης. Αν και συνεργάστηκε αργότερα με τον Bushnell, στη μετά-Atari περίοδο εργάστηκε σε τεχνολογικού γίγαντες όπως στις Fujitsu, Raytheon και Teledyne.

teddabneyatari.jpg.54ebceb70796a4dbb5372e91bd9a69d7.jpg

Engadget

  • Sad 5