Το Tokyo Game Show πάντα ήταν κάτι το… εξωτικό για όλους εμάς τους δυτικούς. Δεν ήταν, βλέπετε, μόνο το γεγονός πως διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας (ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς στην παραπλήσια πόλη αυτής,

Τσίμπα, σαν να λέμε Αθήνα-Πειραιάς) αλλά και το ότι οι ανακοινώσεις που ανέκαθεν επεφύλασσαν οι εταιρείες για αυτό, αφορούσαν κατά βάση την ασιατική αγορά. Πρόκειται για μια έκθεση, ένα event κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των Ιαπώνων: με ισχυρή –σχεδόν αποκλειστική- παρουσία εγχώριων εταιρειών, με παρουσιάσεις προϊόντων για την ασιατική αγορά και βέβαια με δύο μέρες, από τις τέσσερις συνολικά, κατά τις οποίες το φιλοθεάμον κοινό μπορεί να παίξει από πρώτο χέρι τα παιχνίδια που παρουσιάζονται, το TGS είναι η E3 της Άπω Ανατολής και κάτι παραπάνω!

 

Το Insomnia θα βρίσκεται εκεί, ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του πλανήτη, θέλοντας να ζήσει και να σας μεταφέρει την εμπειρία του Tokyo Game Show. Σύμφωνοι, όπως προείπαμε, τα περισσότερα απ’ όσα θα ανακοινωθούν θα αφορούν την ιαπωνική αγορά, όμως αφ’ ενός κάποια στιγμή θα έρθουν κι απ’ τη δύση και αφ’ ετέρου, μία επίσκεψη στην, κατά πολλούς, πρωτεύουσα της σύγχρονης “geek” κουλτούρας και ιδιαίτερα εν μέσω TGS, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί κάτι το ξεχωριστό, κάτι το αξιομνημόνευτο. Το Tokyo Game Show 2016 θα διαρκέσει από τις 15 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, με τις δύο πρώτες μέρες του να είναι ανοιχτό σε δημοσιογράφους και εμπόρους –τις άλλες δύο, μαζεύει όσους επισκέπτες προσελκύει η gamescom σε πέντε. Τι καλό έχουμε να περιμένουμε όμως; Για να ρίξουμε μια πρώτη, γρήγορη ματιά, να ξέρουμε και τι μας περιμένει δηλαδή…

 

gallery_335201_1967_302457.jpg

 

Η σνομπ Nintendo

 

H Nintendo ποτέ δεν αγάπησε το Tokyo Game Show. Ούτε την E3 αγάπησε –τα τελευταία χρόνια- δηλαδή αλλά αν μη τι άλλο, η σχέση της με το TGS πάντα ήταν “θέμα”, δεδομένου και του ότι η Microsoft το ‘χει παρατήσει καιρό τώρα το άθλημα στη χώρα και άρα η Sony έμενε να “παίζει μπάλα” μόνη της. Βέβαια φέτος, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες χρονιές, οι φήμες ήθελαν τη Ninty να δίνει στο Tokyo Game Show την προσοχή που του άρμοζε, κυρίως λόγω NX. Ο διάδοχος των Wii αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 2017 και το TGS του Σεπτεμβρίου συνιστά την τελευταία μεγάλη έκθεση πριν από το λανσάρισμα –θεωρητικά υπάρχει και το Paris Games Week του Οκτωβρίου αλλά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι η Nintendo θα μπορούσε να το επιλέξει για κάτι τόσο σημαντικό.

 

Λίγα 24ώρα πριν το Makuhari Messe ανοίξει τις πύλες του όμως, από το Κιότο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό. Η σιγή ασυρμάτου αυτή δεν είναι τυχαία αφού όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα, η Ninty θα “κατεβάσει” στην έκθεση 6 τίτλους όλους κι όλους που θα μπορούν να παίξουν Τύπος και κοινό. Οι third-party συνεργάτες της θα έχουν κι εκείνοι παρουσία βέβαια, όμως όσοι περιμένουν να δουν το παραμικρό σχετικά με το NX μάλλον θα απογοητευτούν. Τολμούμε να προβλέψουμε πως τα των ανακοινώσεων, η Nintendo τα κρατά για δικό της event που θα διοργανώσει κάποια στιγμή εντός των προσεχών μηνών.

 

gallery_335201_1967_59829.jpg

 

Και η Sony;

 

Αντίθετα με τη Nintendo, η Sony ποτέ δεν σνόμπαρε το Tokyo Game Show και στη φετινή διοργάνωση μάλιστα, η παρουσία της αναμένεται ενισχυμένη. Με τις ανακοινώσεις που αφορούν το hardware (PS4 Pro, PS4 Slim) να έχουν γίνει στο πρόσφατο event της στη Νέα Υόρκη, η Sony πλέον είναι “απελευθερωμένη” να εστιάσει στα παιχνίδια και να μείνει σε αυτά. Η –νέα- καθυστέρηση του The Last Guardian βέβαια όσο να ‘ναι χαλά ελαφρώς το κλίμα αλλά λογικά οι υπόλοιπες ανακοινώσεις όπως αυτές σχετικά με το Gran Turismo Sport, το Horizon Zero Dawn και το PlayStation VR θα χρυσώσουν το χάπι. Ειδικά αυτό το τελευταίο μην το ξεγράφετε καθόλου: πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα της Sony, ένα στοίχημα που η ιαπωνική εταιρεία δεν αντέχει να χάσει…

 

Οι… υπόλοιποι

 

Φυσικά Tokyo Game Show δεν είναι ούτε η Nintendo, ούτε η Sony. Στην έκθεση συμμετέχουν τόσες και τόσες ιαπωνικές –και μη- εταιρείες που θα προσπαθήσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού με την πραμάτεια τους.

 

Η FromSoftware και η Bandai Namco θα παρουσιάσουν το πρώτο μεγάλο DLC για το Dark Souls III, ονόματι Ashes of Ariandel, με την τελευταία να έχει δουλειά με το Tekken 7 και το Dragon Ball Xenoverse 2. H Square Enix ετοιμάζει και αυτή με τη σειρά της ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τα Dragon Quest και Final Fantasy όσο και με ένα καινούριο παιχνίδι δράσης για το οποίο τίποτε δεν έχει διαρρεύσει. Η Capcom θα φέρει μαζί της το Monster Hunter Stories (με υποστήριξη Amiibo) αλλά και το Megami Meguri, αμφότερα για το 3DS, ενώ παρουσία θα έχει και η SEGA (ξεχωρίζουμε το Yakuza 6, το LEGO Star Wars: The Force Unleashed και το καινούριο Sonic Toon).

 

gallery_335201_1967_81488.jpg

 

Όλος ο πλανήτης βέβαια περιμένει πώς και πώς να δει το νέο Persona 5 το οποίο μπορεί στην Ιαπωνία να κυκλοφορεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το κατά τα άλλα παγκόσμιο λανσάρισμά του έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2017. Ισχυρό “παρών” και από την Konami με τα Pro Evolution Soccer 2017 και Yu-Gi-Oh! Duel Monsters Saikyo Card Battle μεταξύ άλλων, με την Capcom να βασίζεται ως επί το πλείστον στο Resident Evil 7: biohazard. Όσο για την Koei Tecmo, το κλασσικό Samurai Warriors: Sanada Maru και το Nioh θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατός της.

 

Πέραν των παιχνιδιών, οι νέες τεχνολογίες θα έχουν την τιμητική τους. Σε τελική ανάλυση, στην Ιαπωνία θα είμαστε! Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στον “πυρετό του VR” και η Sony που προαναφέραμε, δεν είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο. Ήδη έχουμε μάθει κάτι ψιλά για την HTC και το Vive –και τη συνεργασία με τη Square Enix- αλλά περιμένουμε να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα άμα τη αφίξει μας στο αεροδρόμιο Χανέντα και την Τσίμπα. Μέχρι τότε, τσεκάρουμε εισιτήρια και τα ξαναλέμε!