Οι ειδικοί θεωρούν πως οι χρήστες δεν πρέπει να ανησυχούν.

Η Nintendo ετοιμάζεται να αναβαθμίσει το Switch με οθόνη OLED και οι περισσότεροι gamers βλέπουν το νέο υλικό ως μία βελτιωμένη εμπειρία. Πρέπει όμως να ανησυχούν για φαινόμενα burn-in;

Το burn-in υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα πρόβλημα που αφορούσε κυρίως τα πάνελ OLED. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόβλημα που αφορά τις στατικές εικόνες ή λογότυπα που εμφανίζονται στην οθόνη και ενδέχεται να επηρεάσουν τα pixel, αφήνοντας υπολείμματα ή μοτίβα που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Ωστόσο, είναι ένα σχετικά περιορισμένο ζήτημα, καθώς είναι ορατό μόνο σε οθόνες OLED που είναι ενεργοποιημένες για πολλές ώρες την ημέρα και οι οποίες εμφανίζουν κυρίως στατικές εικόνες.

Οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει τα OLED πάνελ και διαχειρίζονται πλέον καλύτερα το ζήτημα του burn-in. Η LG χρησιμοποιεί μια τεχνολογία «μετατόπισης οθόνης» (screen shift) που μετακινεί διακριτικά την εικόνα στην οθόνη για να διασφαλίσει ότι τα μεμονωμένα pixel δεν δείχνουν συνεχώς τις ίδιες πληροφορίες. Μία παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιεί και η Philips.

Η ιστοσελίδα TechRadar μίλησε με τον Διευθύνων Σύμβουλο της OTI Lumionics, Michael Helander, εμπειρογνώμονα επάνω στο ζήτημα του burn-in, ο οποίος ανέφερε ότι τα μοντέρνα πάνελ οθόνης OLED αποτρέπουν αυτά τα προβλήματα. Τα πάνελ πλέον μπορούν να καταγράφουν πόσο χρόνο έχει ενεργοποιηθεί κάθε pixel ξεχωριστά ώστε να προσαρμόζουν αντίστοιχα και το σήμα εξόδου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι η εικόνα θα παραμείνει ομοιόμορφη αποτρέποντας ταυτόχρονα το πρόβλημα του burn-in.

Ο Helander αναφέρει επίσης την ικανότητα της Nintendo να ελέγχει το UI των παιχνιδιών, αλλάζοντας ελαφρά τα διάφορα κουτιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να εξαλείψει το ζήτημα του burn-in των pixels. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι το Nintendo Switch OLED δεν θα είναι η πρώτη φορητή κονσόλα με οθόνη OLED που κυκλοφορεί στην αγορά.

Το PS Vita διέθετε επίσης πάνελ OLED με τον Helander να προσθέτει ότι δεν υπήρχαν πολλά παράπονα σχετικά με το burn-in και μιλάμε για συσκευές που κυκλοφόρησαν 8 και 10 χρόνια πριν. Ο ίδιος αναφέρει ότι η διάρκεια ζωής των συσκευών OLED έχει βελτιωθεί τουλάχιστον 10 φορές την τελευταία δεκαετία και δεν περιμένει το burn-in να αποτελέσει πρόβλημα για το Switch OLED.

Το νέο Nintendo Switch OLED κυκλοφορεί στις 8 Οκτωβρίου με τιμή €379.

  • Like 3