Γνωρίζαμε ότι το PlayStation Vita έπνεε τα λοίσθια, αλλά τώρα είναι και επίσημο: H Sony ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή της φορητής παιχνιδοκονσόλας της.  

Η απόφαση της Ιαπωνικής εταιρείας αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μία μακρά, σταδιακή φάση κατάργησης, που ξεκίνησε με την παύση της ανάπτυξης «first-party» τίτλων το 2015, ακολούθως με τη διακοπή της διάθεσης των παιχνιδιών σε φυσικά αντίτυπα καθώς και με το τέλος των freebies στο PS Plus.   

Η εμπορική σταδιοδρομία της φορητής παιχνιδοκονσόλας της Sony, PlayStation Vita, ξεκίνησε από την Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2011, την εποχή που τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets είχαν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή: η Sony ήθελε να πουλήσει τη φορητή παιχνιδοκονσόλα και τα παιχνίδια της, σε μία εποχή που πολλοί μπορούσαν να παίξουν σχετικά καλά «mobile games» με τις συσκευές που ήδη κατείχαν.

Αν και υπήρξαν υψηλής ποιότητας τίτλοι όπως το Severed, οι χαμηλές πωλήσεις τις κονσόλας –σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των φορητών συσκευών- απομάκρυναν τους developers, που φαίνεται να βρήκαν καταφύγιο στο App Store της Apple και στο Google Play. Σε μία προσπάθεια «ανανέωσης», το 2013 κυκλοφόρησε και η «Slim» έκδοση της κονσόλας στην Ιαπωνία (ένα χρόνο μετά και στην Β. Αμερική).

Στην πτώση του PS Vita – η Ιαπωνική εταιρεία έχει σταματήσει από το 2013 να δίνει στην δημοσιότητα στοιχεία πωλήσεων για την φορητή κονσόλα της- συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, όπως η εξάρτηση από τις ακριβές κάρτες μνήμης της ίδιας της Sony και βεβαίως ο ανταγωνισμός από την Nintendo.

Η Sony δεν σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τον αντικαταστάτη του PS Vita, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη αν λάβουμε υπόψη μας την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των mobile games. Επιπλέον, το Switch της Nintendo μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας μίας νέας εισόδου στην αγορά. Οι πωλήσεις του PlayStation 4 είναι τόσες που φέρνουν αρκετά κέρδη στην Ιαπωνική εταιρεία ενώ στο μέλλον, η Sony ενδεχομένως θα βασιστεί περισσότερο στο PlayStation Now.

Engadget