Σε παρουσίαση που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, η Sony ανακοίνωσε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του PlayStation 5.

Αναμενόμενα, η πολυαναμενόμενη κονσόλα που θα κυκλοφορήσει προς το τέλος της χρονιάς, είναι πολύ πιο δυνατή από τον προκάτοχό της αν και αφήνει τα σκήπτρα της πιο δυνατής παιχνιδοκονσόλας στο Xbox Series X το οποίο διαθέτει συνολική ισχύ 12TF έναντι 10.28TF στο PS5. Πάντως κατά την παρουσίαση, η Sony ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν αποτελεί ένδειξη ότι μία κονσόλα είναι πιο «δυνατή» από μια άλλη, ακόμα και όταν η σύγκριση περιλαμβάνει τις υπολογιστικές μονάδες (compute units) όπου στο νέο PlayStation θα είναι 36 χρονισμένες στα 2,23GHz (variable frequency) έναντι των 52 του νέου Xbox με σταθερό χρονισμό στο 1,825GHz. Φυσικά, ο επεξεργαστής γραφικών σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την AMD και είναι αρχιτεκτονικής RDNA2.  

Ο κεντρικός επεξεργαστής βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 2 της AMD και διαθέτει οκτώ πυρήνες με συχνότητα λειτουργίας έως και 3,5GHz (variable frequency). Η μνήμη (RAM) είναι τύπου GDDR6 και μεγέθους 16GB με το εύρος του διαύλου να είναι 256-bit.

Μεγάλο μέρος της παρουσίασης αφιερώθηκε στην παρουσία SSD στο εσωτερικό όπως γνωρίζαμε και από προηγούμενες πληροφορίες που είχε ήδη δημοσιοποιήσει η Sony, με την Ιαπωνική εταιρεία να αναφέρει ότι αποτελεί «το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει η νέα γενιά του PlayStation». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχεδιασμού του PS5, Marck Cerny, ο SSD που περιλαμβάνεται έχει χωρητικότητα 825GB και ταχύτητες IO Throughput 5.5GB/δευτερόλεπτο (RAW) ενώ με συμπιεσμένο περιεχόμενο οι χρόνοι ανεβαίνουν στα 8-9GB/δευτερόλεπτο.

Οι ταχύτητες αυτές συνιστούν τεράστια βελτίωση σε σχέση με το PS4 έως και 100 φορές καλύτερες, ενώ έχουν αποτέλεσμα οι χρήστες να δουν πολύ πιο μικρούς χρόνους φόρτωσης του παιχνιδιού, πολύ γρήγορο boot της κονσόλας, Ultra High-Speed Streaming ενώ παρελθόν θα αποτελέσουν και οι τεράστιες εγκαταστάσεις patch παιχνιδιών.

Χάρη επίσης στην "Tempest Engine" το σύστημα θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται 3D audio εστιάζοντας στην "παρουσία" και στην "τοποθεσία" - δεν θα μπορείτε να ακούτε μόνο μια καταιγίδα, θα μπορείτε για παράδειγμα να την αισθάνεστε να σας περικυκλώνει. Και για το παραπάνω, δεν απαιτείται κάποιο σύστημα ήχου υψηλής τεχνολογίας, αλλά θα λειτουργεί -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- με απλά ακουστικά και σε δύο κανάλια (η εταιρεία διερευνά επίσης τον τρόπο που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με ηχεία τηλεόρασης, surround συστήματα ήχου και soundbars). Μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να υπάρξει δυνατότητα χαρτογράφησης του σχήματος των αυτιών -όπως περίπου λειτουργεί η τεχνολογία 360 Reality Audio της Sony - για μια ακόμα περισσότερο προσαρμοσμένη εμπειρία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το PlayStation 5 δεν θα υποστηρίζει τουλάχιστον αρχικά, την τεχνολογία Dolby Atmos.

Το PS5 θα ενσωματώνει βεβαίως optical drive και πιο συγκεκριμένα 4K UHD Blu-Ray drive ενώ θα υποστηρίζει και εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω USB. Περιμένουμε τη νέα παιχνιδοκονσόλα της Sony να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς. Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες που να αφορούν το κόστος της.

  PlayStation 5 PlayStation 4
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency) 8x Jaguar Cores at 1.6GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency) 1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
GPU Architecture Custom RDNA 2 Custom GCN
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit 8GB GDDR5/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s 176GB/s
Internal Storage Custom 825GB SSD 500GB HDD
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed) Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
Expandable Storage NVMe SSD Slot Replaceable internal HDD
External Storage USB HDD Support USB HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive Blu-ray Drive

 

  • Like 5
  • Thanks 2