Η Sony προειδοποιεί ότι αναμένει λιγότερα κέρδη του χρόνου, αφού οι πωλήσεις του PlayStation 4 έχουν αρχίσει να μειώνονται καθώς επενδύει στην ανάπτυξη του αντικαταστάτη του.

Το τελευταίο οικονομικό έτος, η Sony πούλησε 17,8 εκατομμύρια κονσόλες, λιγότερες δηλαδή από τα 19 εκατομμύρια που πούλησε το 2017. Το PlayStation 4 βρίσκεται κοντά σε ένα ορόσημο πάντως – μέχρι σήμερα η Ιαπωνική εταιρεία έχει πουλήσει 96,8 εκατομμύρια κονσόλες ενώ υπάρχουν και 36,4 εκατομμύρια συνδρομητές PlayStation Plus, που συνεισφέρουν σημαντικά στα συνολικά έσοδα της Sony ετησίως. Αναμένεται λοιπόν φέτος, το PlayStation 4 να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια σε πωλήσεις (για το επόμενο οικονομικό έτος, η εταιρεία περιμένει να πουλήσει 16 εκατομμύρια κονσόλες).

Η Sony στην αναφορά της για τα οικονομικά αποτελέσματα δυστυχώς δεν αναφέρεται στο επερχόμενο PlayStation εκτός από ένα σημείο, όταν και κάνει γνωστό ότι πρόκειται να «αυξήσει τα έξοδα για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς της κονσόλας». Η εταιρεία αναμένει τα κέρδη της από το τμήμα PlayStation να μειωθούν κατά σχεδόν 10% του χρόνου, ακόμα και αν οι πωλήσεις παραμείνουν στην ουσία «σταθερές» κατά την διάρκεια του 2019. Άλλωστε δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν σημαντικά παιχνίδια φέτος, και η Sony δεν πρόκειται να λάβει μέρος και στην έκθεση E3 επίσης.

Η Ιαπωνική εταιρεία, που έχει αναπροσαρμόσει (μειώσει) τους οικονομικούς της στόχους για του χρόνου, αναμένει μειωμένα κατά 45% τα κέρδη της για το νέο οικονομικό έτος σε σχέση με πέρυσι, στα $4,5 δισεκατομμύρια, κάτι που κατά μέρος οφείλεται στην πώληση μέρους του μεριδίου της στην γνωστή υπηρεσία Spotify. Στην αναφορά της, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι οι πωλήσεις και τα λειτουργικά έσοδα της για το οικονομικό έτος 2018 ήταν $78,14 δισεκατομμύρια, και επομένως είναι αυξημένα κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στο τελευταίο τρίμηνο, η Sony ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε τα κέρδη της, στα $740,55 εκατομμύρια, με το τμήμα gaming αλλά και των καμερών (και των αισθητήρων για κινητά) να παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Τα κέρδη επίσης από την Sony Pictures αυξήθηκαν επίσης, στα $489 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Το τμήμα gaming πάντως παραμένει το δυνατό σημείο της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά σε αυτό, θα υπάρξουν επιπτώσεις σε άλλες, ασθενέστερες επιχειρήσεις της Sony, όπως το τμήμα κινητής τηλεφωνίας. Το περασμένο έτος, το συγκεκριμένο τμήμα σημείωσε απώλειες $869 εκατομμυρίων. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτό οφείλεται τόσο στις μειωμένες πωλήσεις όσο και στο «πλεόνασμα από υποσυστήματα» που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν σε κινητά.

Engadget