Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του PlayStation 5, φαίνεται ότι οι modders βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν jailbreak τη δημοφιλή κονσόλα, αν και με σημαντικούς περιορισμούς. 

Ένας modder γνωστός ως SpecterDev αποκάλυψε το jailbreak, το οποίο περιγράφεται ως ένα πειραματικό IPV6 kernel exploit που εκμεταλλεύεται μια ευπάθεια του WebKit.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι το jailbreak λειτουργεί μόνο σε PS5 που τρέχουν την έκδοση firmware 4.03 ή παλαιότερη. Αν έχετε ενημερώσει το PS5 σας από τον περασμένο Οκτώβριο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσετε να δοκιμάσετε το exploit. Πάντως ακόμα και αν η κονσόλα διαθέτει κάποια από τις «συμβατές» εκδόσεις firmware, φαίνεται ότι η προσπάθεια εγκατάστασης του jailbreak λειτουργεί μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε στην πραγματικότητα με ένα jailbroken PS5 αυτή τη στιγμή, αρχικά θα αποκτήσετε πρόσβαση στο debug menu του συστήματος. Μπορεί επίσης να μπορείτε να εγκαταστήσετε παιχνίδια εκτός του PlayStation Store, όμως δεν είναι δυνατή η εκτέλεσή τους. 

Ο modder Lance McDonald δοκίμασε το jailbreak και μπόρεσε να εγκαταστήσει το P.T PS4 demo του Hideo Kojima για το ακυρωμένο Silent Hills. Ωστόσο, ο McDonald δεν μπόρεσε να "τρέξει" το παιχνίδι. Ενώ το exploit προσφέρει δυνατότητα ανάγνωσης/εγγραφής στο PS5, δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος εκτέλεσης αρχείων που έχουν φορτωθεί μέσω sideload.

Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται πιθανό ότι αυτό το jailbreak θα χρησιμοποιηθεί ευρέως, λόγω των περιορισμών που έχει αλλά και του γεγονότος ότι η Sony θα μπορούσε να κάνει ban τους λογαριασμούς των modders. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος κατά την προσπάθεια εγκατάστασής του, η κονσόλα να χαλάσει, σε μια εποχή που ακόμα δεν είναι ακόμα εύκολο να αγοράσετε ένα PS5. Παρόλα αυτά το νέο jailbreak θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση πάνω στην οποία άλλοι hacker και modders θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο ισχυρά εργαλεία jailbreaking.

  • Like 2