Όσα χρόνια κι αν περνούσαν, μία ανακοίνωση που αφορά το Half Life δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Το Half Life: Alyx πρόκειται για ένα εντελώς νέο VR παιχνίδι της Valve.

Το Half Life: Alyx το οποίο επισημοποιήθηκε διά στόματος Valve μέσα από το Twitter, πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι στον κόσμο του Half Life και αποκλειστικά σχεδιασμένο για συστήματα VR για υπολογιστές. Συστήματα VR όπως το Valve Index, Oculus Rift, HTC Vive ή Windows Mixed Reality. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το παιχνίδι ενδέχεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2020, αν και πρόκειται για ημερομηνία η οποία πιθανώς να μετατοπιστεί προς τα πίσω.

Το Alyx είναι ένα full single player παιχνίδι και δεν πρόκειται για sequel αλλά prequel του αυθεντικού Half Life 2. Με εντελώς νέο VR περιεχόμενο το οποίο για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διάρκειά του. Το όνομα του παιχνιδιού επίσης επιβεβαιώνει και τον βασικό πρωταγωνιστή, Alyx Vance, χαρακτήρας που παρουσιάστηκε το 2004 με την έλευση του Half Life 2. Αντί το παιχνίδι να αποτελέσει συνέχεια των δύο προηγούμενων, θα προστεθεί ουσιαστικά ανάμεσα στο Half Life 1 και 2, όσο αφορά το timeline.

Για όσους δεν θυμούνται το βασικό σενάριο της ιστορίας, στο HL1 ουσιαστικά το ερευνητικό ίδρυμα Black Mesa έχασε τη μάχη με τους εξωγήινους ενώ στο HL2, αρκετά χρόνια αργότερα, μαχητές της αντίστασης προσπαθούν να βάλουν τέλος στην εισβολή μίας πολυδιάστατης αυτοκρατορίας που ονομάζεται Combine. Και στα δύο παιχνίδια πρωταγωνιστής ήταν ο Gordon Freeman.

Ένα από τα καλύτερα στοιχεία του Half Life 2 ήταν το Gravity Gun με το οποίο μπορούσες να σπρώξεις, να πετάξεις και να αψηφήσεις τη βαρύτητα με πολλαπλούς τρόπους. Στο Alyx φημολογείται πως θα δούμε κάτι παρόμοιο, αφού ο κώδικας του παιχνιδιού περιέχει ένα "όπλο" το οποίο ονομάζεται Gravity Gloves. Πως λειτουργούν; Στοιχεία υποδεικνύουν πως με αυτά ο παίχτης θα μπορεί να τραβήξει μακρινά αντικείμενα, σαν να τα μαγνητίζει, ώστε να μην χρειαστεί να περπατά έως ότου να πιάσει κάτι στα χέρια του, αλλά να το φέρνει απευθείας στην παλάμη του.

Μάλιστα αυτά τα μαγνητικά γάντια θα είναι απόλυτα συμβατά με το νέο VR σύστημα της Valve και τα χειριστήρια. Βέβαια, η Valve ήδη έχει ανακοινώσει σχέδια για την υποστήριξη όλων των σημαντικών VR συστημάτων, με τα Gravity Gloves να είναι μία ευκαιρία για τους developers να προσθέσουν νέες λειτουργίες στα χειριστήριά τους.

Αυτή η υποστήριξη βέβαια με το Valve Index πηγάζει από το γεγονός ότι η Valve θέλει να προσθέσει αξία στο δικό της VR hardware. Κάθε αντικείμενο μέσα στο παιχνίδι έχει σχεδιαστεί ώστε ο παίχτης να μπορεί να το ακουμπά και να το χειρίζεται με τα χέρια του, με απόλυτο ρεαλισμό, όπως θα γινόταν και στην πραγματικότητα.

Το λυπηρό πάντως με το Alyx είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δούμε το αγαπημένο όπλο των fan του Half Life. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ο λοστός ή αλλιώς Crowbar όπως αναφερόμασταν όλοι καθώς παίζαμε το παιχνίδι. Σύμφωνα με πηγές γύρω από τη Valve, κάθε προσπάθεια της εταιρείας να ενσωματώσει το λοστό στο Alyx και στο VR περιβάλλον του, ήταν ανεπιτυχής με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Alyx πρόκειται για μία καλή ευκαιρία για την Valve, να αναπτύξει ένα παιχνίδι συνδυάζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της εικονικής πραγματικότητας με τον φουτουριστικό κόσμο του Half Life.

ArsTechnica

  • Like 4