Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν, με τη Valve να ανακοινώνει πριν λίγο τη δική της φορητή παιχνιδοκονσόλα με την ονομασία Steam Deck.

Το Steam Deck θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο σε τρεις εκδόσεις, με την αρχική να κοστίζει €419 (64GB) ενώ οι δύο υπόλοιπες €549 (256GB) και €679 (512GB) αντίστοιχα. Εμφανισιακά η κονσόλα φέρει ομοιότητες με ένα αντίστοιχο concept που παρουσίασε η Alienware πριν 1.5 χρόνο ενώ έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το Nintendo Switch, χωρίς όμως αποσπώμενα χειριστήρια. Αντ' αυτών βρίσκουμε δύο thumbsticks και από κάτω τους ακριβώς δύο μικρά trackpads. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει ένα D-Pad ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα κλασικά κουμπιά ABXY. Στο κέντρο δεσπόζει η LCD οθόνη αφής των 7 ιντσών με ανάλυση 1280x800 ενώ στο πίσω μέρος και σε κάθε πλευρά βρίσκουμε δύο shoulder trigger και δύο back buttons.

Στο εσωτερικό, το Steam Deck είναι μία ακόμα παιχνιδοκονσόλα που στηρίζεται σε hardware της AMD και συγκεκριμένα σε τετραπύρηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen 2, με 8 threads και GPU αρχιτεκτονικής RDNA 2. Συνοδεύονται από 16GB RAM LPDDR5 και αποθηκευτικό χώρο τεχνολογίας NVMe SSD (εκτός από το μοντέλο των 64GB που είναι eMMC) που μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD κάρτας.

Αναμενόμενα η Valve έχει δημιουργήσει μια νέα έκδοση του SteamOS στο οποίο στηρίζεται το Steam Deck, ενώ η πλατφόρμα είναι βελτιστοποιημένη για το φορητό χαρακτήρα της συσκευής. Στην πραγματικότητα, το Steam Deck τρέχει Linux σε συνδυασμό με το Proton, ένα layer που επιτρέπει την εκτέλεση παιχνιδιών Windows χωρίς να χρειάζεται κάποια μετατροπή από το δημιουργό τους.

Στο κρίσιμο ερώτημα της αυτονομίας, η Valve δεν δίνει συγκεκριμένους χρόνους αναφέροντας ότι οι gamers θα πρέπει να περιμένουν «αρκετές ώρες gameplay για τα περισσότερα παιχνίδια» ενώ για πιο light παιχνίδια όπως 2D και game streaming, η αυτονομία μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 7 και 8 ωρών. Το ίδιο ισχύει και για web browsing αφού ο χρήστης θα μπορεί να εγκαταστήσει κανονικά εφαρμογές και να το μετατρέψει σε υπολογιστή συνδέοντας πάνω του ένα πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη. Ακόμα και το λογισμικό πάντως δεν είναι κλειδωμένο,  με τη Valve να επιτρέπει την εγκατάσταση των Windows και άλλων game stores δίνοντας επιλογές στους χρήστες.

Μένοντας στο λογισμικό, η Valve αναφέρει ότι οι λειτουργίες του Steam Deck έχουν σχεδιαστεί για να εξομειώνουν την κανονική εφαρμογή του Steam που γνωρίζουμε από τους υπολογιστές, περιλαμβάνοντας το chat, τις ειδοποιήσεις και την αποθήκευση των saves στο cloud. Επιπλέον όλη η βιβλιοθήκη των PC παιχνιδιών που έχετε ήδη αγοράσει καθώς και τα αγαπημένα παιχνίδια που έχετε σε λίστες, συγχρονίζονται άμεσα ενώ δίνεται και λειτουργία Remote Play για streaming παιχνιδιών από το gaming PC σας.

Το Steam Deck μοιράζεται και τον υβριδικό χαρακτήρα του Nintendo Switch, με τη Valve να διαθέτει στην αγορά από την πρώτη μέρα και ένα dock το οποίο θα επιτρέπει τη σύνδεση της κονσόλας σε εξωτερική οθόνη ή τηλεοράση για καλύτερα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο πάντως θα είναι προαιρετικό αφού οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά ένα οποιοδήποτε USB-C hub.

Θεωρητικά, το Steam Deck αναμένεται στα χέρια όσων προχωρήσουν σε προπαραγγελία μέσα στο Δεκέμβριο, με την εταιρεία να αναφέρει πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας. Οι προπαραγγελίες πάντως θα ενεργοποιηθούν αύριο μέσω Steam στις 8.00μμ ώρα Ελλάδος με όριο 1 κονσόλα ανά χρήστη.

  • Like 9
  • Thanks 1
  • Sad 1