Η Microsoft δεσμεύεται να διατηρήσει το Call of Duty στο PlayStation για «αρκετά ακόμη χρόνια» πέρα από την υπάρχουσα συμφωνία που έχει συνάψει η Sony με την Activision. 

Ο CEO της Microsoft Gaming και επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, ανέλαβε τη δέσμευση αυτή σε γραπτή επιστολή προς τον επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan, νωρίτερα φέτος, και είναι το πιο σαφές σημάδι ότι το Call of Duty δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά από τις πλατφόρμες του PlayStation, αν η συμφωνία ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft εγκριθεί τελικά από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Τον Ιανουάριο, υπογράψαμε συμφωνία με τη Sony για να εγγυηθούμε το Call of Duty στο PlayStation, με ισοτιμία δυνατοτήτων και περιεχομένου στις δύο αντίπαλες πλατφόρμες, για αρκετά ακόμη χρόνια πέραν του τρέχοντος συμβολαίου της Sony. Η συμφωνία αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τις τυπικές συμφωνίες στη βιομηχανία παιχνιδιών», αναφέρει ο Phil Spencer, CEO της Microsoft Gaming, σε δήλωσή του στο The Verge.

Το πόσα χρόνια ακριβώς εγγυάται το Call of Duty στο PlayStation δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, αλλά το Bloomberg ανέφερε αρχικά νωρίτερα φέτος ότι η Microsoft δεσμεύτηκε να κυκλοφορήσει το Call of Duty στο PlayStation "τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια", υποδηλώνοντας ότι η συμφωνία μάρκετινγκ της Sony για το franchise θα μπορούσε να λήξει το 2024. Στη συνέχεια, η Microsoft δεσμεύτηκε δημοσίως τον Φεβρουάριο να διατηρήσει το Call of Duty «διαθέσιμο στο PlayStation πέρα από την υπάρχουσα συμφωνία και στο μέλλον».

Οι φίλοι του Call of Duty εξακολουθούν να συζητούν για το αν η Microsoft θα μπορούσε τεχνικά να κάνει το παιχνίδι αποκλειστικό για το Xbox, αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Activision Blizzard. Η τελευταία δήλωση της Microsoft δεν ασχολείται με το τι θα συμβεί μετά από αυτά τα "αρκετά ακόμη χρόνια", αλλά είναι σαφές ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να εγγυηθεί το Call of Duty στο PlayStation για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο από ό,τι συμβατικά οφείλει.

image.png.4b0337e4fd32ea495247d1f2977b1414.png

Μέρος αυτής της δέσμευσης θα είναι να καθησυχάσει τους φόβους των ρυθμιστικών αρχών που εξετάζουν τη συμφωνία ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard. Οι δικηγόροι της Sony και της Microsoft έχουν διαφωνήσει σχετικά με τη σημασία του Call of Duty στα έγγραφα που υποβλήθηκαν στη ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας Administrative Council for Economic Defense (CADE), και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα σημείο εμπλοκής.

Η Sony ισχυρίζεται ότι θα ήταν δύσκολο για άλλους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ένα franchise που να ανταγωνίζεται το Call of Duty της Activision και ότι ξεχωρίζει "ως μια κατηγορία παιχνιδιών από μόνη της". Η Microsoft υποστηρίζει ότι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το παρουσιάζει ο αντίπαλός της. Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Microsoft έχει επίσης υποστηρίξει σε αυτά τα έγγραφα προς την CADE ότι η μη κυκλοφορία παιχνιδιών όπως το Call of Duty στις ανταγωνιστικές κονσόλες «απλά δεν θα ήταν κερδοφόρα» για την εταιρεία.

Η Microsoft αναφέρει ακόμα ότι η στρατηγική της μη διανομής παιχνιδιών της Activision Blizzard σε αντίπαλες κονσόλες θα ήταν κερδοφόρα μόνο εάν τα παιχνίδια μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό παικτών στο οικοσύστημα Xbox. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες από τη μη πώληση αυτών των τίτλων σε αντίπαλες πλατφόρμες όπως αυτή του PlayStation.

Οι φόβοι γύρω από την αποκλειστικότητα του Xbox για το Call of Duty έχουν επίσης αναζωπυρωθεί μετά την εξαγορά της Bethesda από τη Microsoft πέρυσι. Η Microsoft υποσχέθηκε να διατηρήσει τις υπάρχουσες συμβατικές συμφωνίες με τη Sony για το Deathloop στο PlayStation, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε τα παιχνίδια Redfall και Starfield ως αποκλειστικότητες για Xbox και PC.

Οι φόβοι για το τι θα ισχύσει με το Call of Duty έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο στο γεγονός ότι η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε πιο προσεκτική διερεύνηση της συμφωνίας της Microsoft με την Activision Blizzard. Η CMA προχωρά στη δεύτερη φάση της έρευνας που θα προβλέπει τον διορισμό μιας ανεξάρτητης επιτροπής για να καθορίσει κατά πόσον ο έλεγχος της Microsoft πάνω σε παιχνίδια όπως το Call of Duty και το World of Warcraft θα μπορούσε να βλάψει τους ανταγωνιστές.

Η μάχη για το Call of Duty μεταξύ του Xbox και του PlayStation υπάρχει για όσο καιρό υπάρχει το franchise. Η Sony εξασφάλισε ως γνωστόν μια συμφωνία για κυκλοφορία στη δική της κονσόλα πρόσθετου περιεχομένου για το παιχνίδι (βλ. dlc content) που θα μπορούσαν να κατεβάσουν οι κάτοχοι του PlayStation το 2015, αφού το Xbox ήταν το “σπίτι” του Call of Duty. Η μάχη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς οι δικηγόροι της Microsoft και της Sony συνεχίζουν να διαφωνούν για το δημοφιλές παιχνίδι και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να αποφασίσουν πόσο σημαντικό είναι ακριβώς.