To Χbox 360 μόλις συμπλήρωσε 3 χρόνια παρουσίας στην αγορά και η επιτυχία του είναι αναμφισβήτητη. Σε αυτό έχει βοηθήσει και το εξελιγμένο μενού υπό μορφή καρτελών που από τη πρώτη στιγμή έδινε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της κονσόλας πολύ εύκολα και ειδικότερα στο Xbox Live.

 

Από τη πρώτη μέρα η Microsoft έχει δεσμευτεί για συνεχή ενημέρωση του Xbox 360 μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού δύο φορές το χρόνο και το οποίο διορθώνει προβλήματα και κυρίως προσθέτει νέες δυνατότητες. Μερικές από αυτές ήταν η εγγενής υποστήριξη 1080p ανάλυσης και το Video Store που επέτρεπε στους χρήστες να δουν σε κανονική/υψηλή ευκρίνεια αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές υπό τη μορφή stream. Στην ανοιξιάτικη αναβάθμιση του 2007 προστέθηκε ακόμα η δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών κωδικοποιημένες με codec H.264 όπως και DivX.

 

[vm]2313823[/vm]

 

Ο συνεχής εμπλουτισμός του Xbox Live με περιεχόμενο (demos, game videos, xbla κ.α) δημιούργησε την ανάγκη για προσθήκη νέων ενοτήτων όπως το Inside Xbox για μια πιο άμεση ενημέρωση των εξελίξεων στο Xbox καθώς και στο ανασχεδιασμό του Xbox Live Arcade για καλύτερη ταξινόμηση και πιο γρήγορη εύρεση των παιχνιδιών σας. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν ήταν αρκετά αφού πρόσφατες εσωτερικές έρευνες της Microsoft έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών αγνοούσαν την ύπαρξη σημαντικών λειτουργιών της κονσόλας όπως το Video Store.

 

Νέο Dashboard

 

Με μια ασυνήθιστη κίνηση για το χώρο των κονσολών, η Microsoft από σήμερα αλλάζει πλήρως όλο το μενού της κονσόλας και προσθέτει ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

 

Η διαδικασία αναβάθμισης διήρκεσε περίπου 1 ώρα κυρίως λόγω του αργού κατεβάσματος του νέου dashboard ενώ η εγκατάσταση του έγινε πολύ γρήγορα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το συγκεκριμένο update είναι το πρώτο που δεν αποθηκεύεται στην εσωτερική μνήμη του Xbox 360 και γι’αυτό χρειάζεται αποθήκευση στο σκληρό δίσκο η στη κάρτα μνήμης 512mb για τους κατόχους της έκδοσης Core και Arcade.

 

[vm]2314360[/vm]

 

 

Η “Νέα Xbox Εμπειρία» όπως είναι η επίσημη ονομασία (ΝΧΕ) έχει μια τρισδιάστατη "οπτική βάθους" από το οποίο έρχονται οι νέες καρτέλες που αντιστοιχούν σε ενότητες και υπηρεσίες. Η πλοήγηση είναι πολύ γρήγορη ενώ η ύπαρξη γραφικών και φωτογραφιών σχεδόν παντού κάνει πολύ καλύτερη την ενασχόληση με το νέο dashboard.

 

Avatars

 

Μετά την εγκατάσταση θα σας ζητηθεί να συμφωνήσετε με τους ανανεωμένους όρους χρήσης και στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στο να δημιουργήσετε το δικό σας avatar η αλλιώς τα ψηφιακή σας απεικόνιση η οποία θα εμφανίζεται σε άλλα μέρη του μενού όπως στο κανάλι φίλων.

 

post-331-129063001506_thumb.jpgpost-331-129063001589_thumb.jpgpost-331-129063001597_thumb.jpg

Είναι φανερό ότι η Microsoft εμπνεύστηκε (sic) από τα Mii στο Wii που είναι τα αντίστοιχα avatars στη κονσόλα της Nintendo και αποτελούν τον “χαρακτήρα” του κάθε παίκτη σε πολλά παιχνίδια. Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει και η Microsoft ενώ μάλιστα κυκλοφορούν ήδη παιχνίδια όπως τα Uno (με update), Scene It 2 στα οποία ο χαρακτήρας που έχετε δημιουργήσει είναι ο πρωταγωνιστής στο παιχνίδι δίνοντας μια πιο προσωπική νότα.

 

post-331-129063001685_thumb.jpgpost-331-129063001692_thumb.jpg

 

Μια ακόμα χρήση των avatars που “κόπηκε” τελευταία στιγμή και θα ενσωματωθεί τελικά την άνοιξη του 2009 είναι το Xbox Live Primetime το οποίο προσφέρει μίνι παιχνίδια online με τη συμμετοχή δεκάδων παιχτών (ο καθένας με το avatar του) ταυτόχρονα και είναι στηριγμένα σε τηλεπαιχνίδια.

 

Κανάλι Φίλων

 

Η χρήση των avatars δίνει μια άλλη αίσθηση στην ενότητα των Φίλων όπου βλέπεται το πόσοι φίλοι σας είναι online και με τι παιχνίδια ασχολούνται. Μάλιστα τα παιχνίδια εμφανίζονται ως μικρογραφίες της κανονικής συσκευασίας τους, μια πραγματικά έξυπνη ιδέα. Επιπλέον το κείμενο αντικαθίσταται από τρισδιάστατους χαρακτήρες κάτι που δίνει πιο έντονη την αίσθηση μιας online κοινωνίας η οποία στέλνει γραπτά μηνύματα μεταξύ της, στέλνει προσκλήσεις για κόντρες σε παιχνίδια η επιθυμεί απλά μια συνομιλία μέσω video η ήχο.

 

Quick Launch Bar

 

Πατώντας το μεγάλο κουμπί X στο gamepad της κονσόλας, εμφανίζεται το νέο guide menu το οποίο στη πραγματικότητα είναι μια σμίκρυνση του προηγούμενου dashboard αφού υπάρχουν οι επιλογές marketplace,live, games, media και settings σε μορφή καρτελών για τους αμετανόητους. Η εμφάνιση κατάστασης φίλων, των avatar και των achievements γίνεται όπως στο παλιό dashboard.

 

post-331-12906300162_thumb.jpgpost-331-129063001627_thumb.jpgpost-331-129063001634_thumb.jpg

 

Όμως ο σκοπός της δεν είναι αυτός. Μπορείτε να καλέστε την Quick Launch Bar μέσα από οποιοδήποτε παιχνίδι και άμεσα δίνει άμεση πρόσβαση σε πολλές άλλες ενότητες του Xbox 360 χωρίς να χρειαστεί να βγείτε στο dashboard. Έτσι παίζονται οποιοδήποτε παιχνίδι μπορείτε να παίξετε Tetris από το Xbox Live Arcade, να ακούσετε μουσική η να κατεβάσετε κάτι από το marketplace (demo, videos) χωρίς επαναλαμβάνουμε να βγείτε στο dashboard.

 

Premium Themes

 

Τα γνωστά themes που συνήθως έχουν ως κεντρική ιδέα ένα παιχνίδι και εμπλουτίζουν το μενού με φωτογραφίες από αυτό έχουν πλέον αρκετές αλλαγές. Πλέον στην ονομασία τους προστίθεται η λέξη Premium ενώ το κόστος τους κυμαίνεται στους 250 microsoft πόντους, δηλαδή περίπου 3 ευρώ το καθένα. Τα περισσότερα θα έχουν δυναμικό περιεχόμενο (animated) κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απλά στατικές εικόνες όπως παλιά και δίνουν μια πολύ πιο ζωντανή απεικόνιση στο μενού. Όσα παλιά themes έχετε κατεβάσει θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στο NXE απλά δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων χαρακτηριστικών.

 

Η αδυναμία προεπισκόπησης ενός theme πριν προβείτε στην αγορά του παραμένει και στο νέο dashboard κάνοντας την αγορά ενός theme μια τυφλή κίνηση αφού δεν υπάρχει τρόπος να πάρετε μια ιδέα από πριν για το πώς θα αλλάξει το dashboard σας. Δυστυχώς δε βλέπουμε η Microsoft να αλλάζει πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια gallery από 2 premium themes που κατεβάσαμε, το Castle Crashers και το Rock Band 2

 

post-331-12906300164_thumb.jpgpost-331-129063001647_thumb.jpgpost-331-129063001654_thumb.jpg

post-331-129063001662_thumb.jpgpost-331-129063001669_thumb.jpgpost-331-129063001677_thumb.jpg

 

Marketplace (Game – Video)

 

Αρκετές αισθητικές αλλαγές και στα δύο Marketplace όπου το NXE βοηθάει αρκετά στο να εμφανίζονται πολύ πιο όμορφα και κατανοητά όλες οι νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεται μέσα από ατελείωτες καρτέλες και κείμενο. Ενότητες όπως το XNA η οποία περιέχει παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί από την ομώνυμη κοινότητα είναι πλέον πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες και εύκολα κατανοητές.

Photo Party

 

Το Photo Party είναι μια εφαρμογή που δίνει μια πρώτη ιδέα για το τι αναμένετε να δούμε στο άμεσο μέλλον στη πλατφόρμα του Xbox 360 με βάση το νέο Dashboard. Είναι διαθέσιμο για κατέβασμα δωρεάν και μόλις εγκατασταθεί θα μπορείτε να μοιράζεστε φωτογραφίες με άλλους 7 φίλους σε πραγματικό χρόνο ενώ την ίδια ώρα μπορείτε να συνομιλείτε κανονικά. Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις ανεβάζετε είτε κατευθείαν από μια συνδεδεμένη φωτογραφική μηχανή πάνω στο Xbox, είτε από usb stick είτε από γραμμένο CD/DVD, είτε ακόμα από δικτυωμένο υπολογιστή (αν και συναντήσαμε συνεχή disconnect με αυτό το τρόπο).

 

[vm]2314161[/vm]

 

Έτσι δημιουργείται πολύ εύκολα ένα Party στο οποίο γίνεται εμφάνιση/ανταλλαγή φωτογραφιών ενώ μπορείτε επίσης να ψηφίσετε για το αν είναι καλή η κακή είναι η φωτογραφία του φίλου σας.

 

Εγκατάσταση παιχνιδιών στο σκληρό δίσκο

 

Πολύ ενδιαφέρουσα ειδικά για τους πρώτους κατόχους του Xbox 360 με τα θορυβώδη drives, μπορεί να αποδειχθεί η δυνατότητα εγκατάστασης κάθε παιχνιδιού στο σκληρό δίσκο. H δυνατότητα αυτή θεωρητικά δίνει γρηγορότερη πρόσβαση στο παιχνίδι και μικραίνει τους χρόνους αναμονής στο φόρτωμα ενώ προϋποθέτει την ύπαρξη του DVD πάντα μέσα στο drive.

 

Για τους κατόχους δίσκων 20gb τα πράγματα δεν είναι τόσα ενθαρρυντικά αφού πολύ δύσκολα θα χωρέσει πάνω από 1 παιχνίδι στο δίσκο τους ενώ η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη για κατόχους δίσκων με χωρητικότητα 60gb (Νέο Xbox Premium) και 120gb (Xbox Elite)

 

post-331-129063001604_thumb.jpgpost-331-129063001614_thumb.jpg

 

Δοκιμάσαμε το Gears of War 2 του οποίου η εγκατάσταση διήρκεσε 11 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα σε δίσκο των 20gb από τον οποίο δέσμευσε 6.7gb. Η διαφορά στο φόρτωμα από το σκληρό δίσκο αντί του DVD ήταν μόλις 3 δευτερόλεπτα ενώ η μεγαλύτερη διαφορά που πήραμε ήταν 10 δευτερόλεπτα στο Grand Theft Auto 4 και σε συγκεκριμένες πίστες.

 

Γενικά η εγκατάσταση ενός παιχνιδιού στο δίσκο δε μας έπεισε ως προς την αναγκαιότητα της σε σχέση με τους χρόνους φορτώματος ενός παιχνιδιού. Η απουσία θορύβου όμως από το dvd drive (ειδικά των πρώτων μοντέλων) όταν φορτώνει ένα παιχνίδι είναι ικανή από μόνη της να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ενός παιχνιδιού στο σκληρό δίσκο.

 

Parties

 

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα του ΝΧΕ είναι η δημιουργία προσωπικού καναλιού (party) με φίλους σας με τους οποίους θα έχετε επικοινωνία όλη την ώρα και χωρίς να παίζει ρόλο με πιο παιχνίδι ασχολείται ο καθένας. Πράγματι πολύ χρήσιμο αφού πλέον η επικοινωνία δεν περιορίζεται στα δύο άτομα όπως παλιά και κάνει πιο εύκολη τη συνεννόηση μεταξύ των παιχτών. Εσείς απλά δημιουργείτε το party με όσους φίλους θέλετε και στη συνέχεια γίνεται μαζικά η πρόσκληση για παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να στείλετε σε καθένα ξεχωριστά.

 

Επίλογος

 

Το νέο dashboard της Microsoft είναι σίγουρα εντυπωσιακό σε εμφάνιση και δυνατότητες αλλά σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Microsoft υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο παρασκήνιο που κάνουν τη πλατφόρμα πολύ καλύτερη για προσθήκη νέου περιεχομένου στο Xbox360 στο μέλλον. Για παράδειγμα πλέον η Microsoft μπορεί να προσθέσει/αφαιρέσει μια νέα ενότητα άμεσα χωρίς να περιμένει την κυκλοφορία καινούριας έκδοσης του dashboard που συμβαίνει μια η δύο φορές το χρόνο.

 

Το Xbox Live Primetime την άνοιξη θα δώσει μια άλλη ώθηση στο NXE ενώ το Photo Party για το οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω είναι ένα δείγμα εφαρμογής – παιχνιδιού που θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι θα κάνουν πιο έντονη τη παρουσία τους στο Xbox 360 στο άμεσο μέλλον.