Αν είστε κάτοχος Xbox στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε ποια λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας χρησιμοποιεί η κονσόλα σας.

Η άνοδος του ενεργειακού κόστους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη σημαίνει ότι η λειτουργία αναμονής Instant On των κονσολών θα μπορούσε να κοστίσει έως και 5 λίρες τον μήνα τον επόμενο μήνα για πολλά νοικοκυριά, καθώς το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας αυξάνεται κατά 80 τοις εκατό μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Microsoft προσφέρει δύο λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας στις κονσόλες Xbox. Το Instant On διατηρεί τις κονσόλες Xbox One S και Xbox Series S / X σε κατάσταση αναμονής που καταναλώνει μεταξύ 11 και 13 watt (ανάλογα με το μοντέλο) και επιτρέπει στους παίκτες να συνεχίσουν άμεσα τα παιχνίδια. Η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, συγκριτικά, καταναλώνει μόνο περίπου 0,5 watt, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να εκκινήσετε πλήρως το Xbox πριν συνεχίσετε το παιχνίδι.

Ενώ η Microsoft έχει καταστήσει τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας ως προεπιλογή στις κονσόλες Xbox που έχουν παραδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο, εκατομμύρια κονσόλες Xbox One S και Xbox Series X/S θα χρησιμοποιούν την πιο βολική λειτουργία Instant On. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κοστίσει αρκετά στον κάτοχο της κονσόλας. Αν έχετε μια κονσόλα Xbox Series X σε κατάσταση αναμονής Instant On για 24 ώρες την ημέρα, η μηνιαία κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε περίπου 4,93 λίρες Αγγλίας, κόστος υπολογισμένο με τα επερχόμενα ανώτατα όρια τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο (52p ανά kWh).

image.png.69244d384d9411dca8b2aaa3f2e1eb10.png

Ακόμα και οι παλαιότερες κονσόλες Xbox One S καταναλώνουν περίπου 11 Watt στη λειτουργία Instant On, άρα το ποσό ανέρχεται σε 4,18 λίρες το μήνα, ενώ μια κονσόλα Xbox Series S υπολογίζεται σε 3,80 λίρες το μήνα με βάση τη χρήση 10 Watt στη λειτουργία Instant On. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας σε οποιαδήποτε κονσόλα Xbox θα μειώσει τη χρήση σε λιγότερο από 20 πένες το μήνα. Φυσικά, η χρήση των κονσολών Xbox για streaming ταινιών ή για παιχνίδια έχει επίσης διαφορετικά ποσοστά χρήσης ενέργειας.

Ενώ η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας σημαίνει ότι κάνετε cold boot το Xbox σας κάθε φορά που το ενεργοποιείτε, η Microsoft έχει επιταχύνει πρόσφατα τον χρόνο εκκίνησης των κονσολών της. Η διαδικασία εκκίνησης είναι πλέον 5 δευτερόλεπτα ταχύτερη στα Xbox Series X και S, ενώ ακόμη και τα παλαιότερα μοντέλα Xbox One εκκινούνται ταχύτερα με τις αλλαγές της Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε περίπου 15 δευτερόλεπτα από το πάτημα του κουμπιού ενεργοποίησης σε μια κονσόλα Xbox Series X / S μέχρι να παίξετε ένα παιχνίδι, αλλά αυτά τα δευτερόλεπτα θα μπορούσαν να σας εξοικονομήσουν σχεδόν όσο κοστίζει μια συνδρομή Netflix το μήνα.

Αν είστε κάτοχος PS4, ίσως αξίζει να εξετάσετε και εσείς ποια λειτουργία αναμονής χρησιμοποιείτε. Το PlayStation 4 διαθέτει διαφορετικούς τύπους λειτουργιών αναμονής, αναμονής και απενεργοποίησης, και ορισμένες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα φόρτισης των χειριστηρίων ή λήψης ενημερώσεων λογισμικού. Η προεπιλεγμένη λειτουργία αναμονής "off" χρησιμοποιεί μόνο 0,5 watt, αλλά άλλες λειτουργίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 3,4 watt. Η προεπιλεγμένη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας του PS5 χρησιμοποιεί 0,5 watt, αλλά με ενεργοποιημένη τη δικτύωση στη λειτουργία ανάπαυσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 2 watt. Έτσι, η εξοικονόμηση είναι πολύ μικρότερη από την εναλλαγή των λειτουργιών για το Xbox, αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο, δεδομένης της απρόβλεπτης εξέλιξης των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει μικρότερος λόγος ανησυχίας αν είστε κάτοχος Nintendo Switch. Κατά τη διάρκεια του ενεργού παιχνιδιού, το Switch χρησιμοποιεί μόνο 7 watt στη λειτουργία TV, που είναι πολύ μικρότερη από τη λειτουργία αναμονής Instant On του Xbox. Όταν είναι απενεργοποιημένο, το Switch χρησιμοποιεί το πολύ 0,5 watt. Και αν είστε παίκτης PC..., μια προσευχή είναι η μοναδική λύση για την ώρα.
 

  • Like 1
  • Thanks 1