Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της τιμής που ανακοίνωσε πρόσφατα η Sony για το PlayStation 5, δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε ότι η Microsoft ενδεχομένως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνικής εταιρείας. Τίποτα άλλωστε δεν είναι απίθανό στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό τοπίο όπου κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα.

Η Sony «έριξε το φταίξιμο» για την αύξηση της τιμής του PlayStation 5 στον αυξημένο πληθωρισμό και στο αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αύξηση της τιμής σχεδόν οποιουδήποτε προϊόντος, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε βιομηχανικό κλάδο. Από ότι φαίνεται ωστόσο, είτε η Microsoft δεν λειτουργεί στο ίδιο… παγκόσμιο τοπίο με τη Sony, είτε η εταιρεία είναι απλώς πρόθυμη να επωμιστεί η ίδια το πρόσθετο κόστος για να μην αυξήσει τη τιμή των κονσολών της. 

Σε ερώτηση της ιστοσελίδας Windows Central, η Microsoft διευκρίνισε ότι "αξιολογούμε διαρκώς την επιχείρησή μας για να προσφέρουμε στους φίλους μας εξαιρετικές επιλογές παιχνιδιών. Η προτεινόμενη λιανική τιμή του Xbox Series S παραμένει στα $299 (£250, €300) και του Xbox Series X στα $499 (£450, €500)». Και αυτό είναι εξαιρετικό αν λάβει κάποιος υπόψη ότι σε όλον τον κόσμο, η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από τις κονσόλες που διαθέτουν οι Sony και Microsoft στην αγορά, με αποτέλεσμα οι gamers να εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται από τον αριθμό των διαθέσιμων κονσολών PS5 και Xbox που υπάρχουν στην αγορά. Η κατάσταση με το στοκ και τη διαθεσιμότητα των κονσολών Xbox βελτιώθηκε ταχύτερα από αυτή του PS5, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια gamers που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τη μία ή την άλλη κονσόλα -και εκείνοι που περιμένουν να αποκτήσουν μία κονσόλα PS5, πλέον καλούνται να αγοράσουν με αυξημένη τιμή μία κονσόλα σχεδόν 2 ετών.

Σκεφτείτε τις ομοιότητες στο hardware μεταξύ των δύο κονσολών: τόσο το Xbox Series X όσο και το PlayStation 5 διαθέτουν SoC σχεδιασμένο από την AMD (με 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 2 και γραφικά που βασίζονται στην αρχιτεκτονική RDNA2), 1 TB SSD, 16 GB RAM GDDR6 και μονάδα BluRay. Δεν είναι ενδιαφέρον ότι η κονσόλα που διαθέτει μεγαλύτερο SoC die από εκείνο του PS5 λόγω του μεγαλύτερου αποτυπώματος της GPU, το Xbox Series X δηλαδή, διατηρεί την τιμή της;

Από ότι φαίνεται, η Microsoft ενδιαφέρεται περισσότερο για το Game Pass και την οποία που γνωρίζει, καθώς το τελευταίο έχει μετατραπεί σε μία εξαιρετικά σταθερή ροή εσόδων. Παρόλα αυτά, οι κονσόλες Xbox έχουν πουλήσει γενικά λιγότερες μονάδες από το PS5 σε παγκόσμιο επίπεδο με 16 εκατομμύρια μονάδες για τις κονσόλες της Microsoft σε σύγκριση με τις 22 εκατομμύρια μονάδες για τις κονσόλες της Sony. Μένει να δούμε αν η αύξηση της τιμής του PlayStation 5 μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

  • Like 7
  • Thanks 1
  • Confused 1