Οι επίσημες πωλήσεις του Xbox One αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό μυστήριο, ωστόσο πρόσφατα η Microsoft παραδέχτηκε ότι το PS4 είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις το Xbox One, και κατά πολύ.

Η Microsoft σταμάτησε να αναφέρει επισήμως στοιχεία για τις πωλήσεις του Xbox One για πρώτη φορά στις αρχές του οικονομικού έτους 2016. Αντ’ αυτού ξεκίνησε να δίνει μεγαλύτερη βάση στους αριθμούς που σχετίζονται με το Xbox Live.

Από τότε, σταματήσαμε να γνωρίζουμε, τουλάχιστον από την επίσημη πηγή, τις πωλήσεις του Xbox One και επομένως την εμπορική πορεία της παιχνιδοκονσόλας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την Microsoft σταθερά στην 3η θέση πίσω από τις Sony και Nintendo ωστόσο δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα επίσημα δεδομένα. Τώρα όμως, κάποια έγγραφα που υποβλήθηκαν στην ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βραζιλίας (και τα οποία εντόπισε η ιστοσελίδα Game Luster) έριξαν επιτέλους λίγο φως στην εμπορική πορεία του Xbox One.

«Η Sony ξεπέρασε τη Microsoft όσον αφορά τις πωλήσεις παιχνιδοκονσολών αλλά και όσον αφορά την εγκατεστημένη βάση, έχοντας πουλήσει περισσότερα από διπλάσια περισσότερα PlayStation από Xbox με την τελευταία γενιά» παραδέχεται η Microsoft στα έγγραφα.

Η Sony δεν αναφέρει πλέον τις αποστολές PS4, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές πωλήσεις της κονσόλας ανήλθαν από τον Μάρτιο στις 117,2 εκατομμύρια. Αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει πόσες κονσόλες Xbox One έχει πουλήσει από το ντεμπούτο της κονσόλες, εντούτοις η παραδοχή της ότι οι πωλήσεις ήταν λιγότερες από τις μισές του PlayStation 4 σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να έχει πουλήσει λιγότερες από 58,5 εκατομμύρια μονάδες. Το παραπάνω έρχεται σε συμφωνία με μία έρευνα αγοράς από την εταιρεία Ampere Analysis το 2020, η οποία εκείνη την εποχή έκανε λόγο για βάση εγκατάστασης 51 εκατομμυρίων μονάδων στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2020 όσον αφορά το Xbox One. Το Nintendo Switch βρίσκεται επί του παρόντος στις 111,08 εκατομμύρια πωλήσεις από το ντεμπούτο του στην αγορά και από ότι φαίνεται πρόκειται να ξεπεράσει σε πωλήσεις το PS4 στο τέλος της χρονιάς.

vpavic_201103_4275_0252.webp

Ωστόσο, η Microsoft φαίνεται πως έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το χάσμα με τις κονσόλες Xbox Series X|S. Σύμφωνα με την Ampere Analysis «η Sony έκλεισε το 2021 με τις συνολικές πωλήσεις του PS5 να φτάνουν τις 17 εκατομμύρια μονάδες, περίπου 1,6 φορές περισσότερες από τις πωλήσεις της σειράς Xbox». Επίσης, αν και η Microsoft κατέγραψε πρόσφατα μία πτώση στα έσοδα από τις πωλήσεις hardware (Xbox) το τελευταίο τρίμηνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Satya Nadella δήλωσε ότι η Microsoft αποτελεί τον «ηγέτης στην αγορά της Βόρειας Αμερικής τα τελευταία τρία τρίμηνα μεταξύ των κονσολών επόμενης γενιάς». Η Microsoft εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει πάντως επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις του Xbox.

Το Xbox One μπορεί να μην πούλησε καλά, ωστόσο η δουλειά που έκανε η Microsoft με το Xbox One έθεσε τις βάσεις για την πορεία της σειράς Xbox Series X|S στην αγορά. Το Xbox Series X προσέφερε υποστήριξη 1440p, μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR) και πολλά παιχνίδια 120 Hz από το ντεμπούτο του, και όλα αυτά χάρη στις δοκιμές που πραγματοποίησε η Microsoft με το Xbox One.

Η παραδοχή της Microsoft για τις αδύναμες πωλήσεις του Xbox One αποτελεί μέρος μίας «ευρύτερης συζήτησης» μεταξύ της Sony, της Microsoft και των ρυθμιστικών αρχών (επί του παρόντος στην Βραζιλία, και αργότερα σε παγκόσμιο επίπεδο) που σχετίζεται με την εξαγορά της Activision Blizzard από την εταιρεία πίσω από τη μάρκα Xbox έναντι $68,7 δισεκατομμυρίων. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών αφορά κατά κύριο λόγο τη σειρά παιχνιδιών Call of Duty ωστόσο έχουν κάποιες διαφορές να λύσουν που αφορούν τις συνδρομές παιχνιδιών και διάφορα άλλα καθώς η Microsoft προσπαθεί να πείσει τη ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας να δώσει την έγκριση της για την εξαγορά. Η Microsoft ισχυρίζεται επίσης στα έγγραφα που κατέθεσε στη ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας ότι η Sony πληρώνει στους developers «δικαιώματα αποκλεισμού» ώστε να μην προσθέτουν το περιεχόμενό τους στο Xbox Game Pass.