Το Xbox δοκιμάζει λειτουργία που απενεργοποιεί την κονσόλα σε προγραμματισμένες ώρες για εξοικονόμηση ενέργειας

Η κατάσταση αναστολής λειτουργίας στις σύγχρονες παιχνιδοκονσόλες επιτρέπει την άμεση ενεργοποίησή τους, όμως καταναλώνει επίσης σημαντική ποσότητα ενέργειας, καθώς το σύστημα δεν απενεργοποιείται ποτέ πραγματικά. Ωστόσο, η Microsoft πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει έναν συμβιβασμό. Σε δοκιμή που είναι σε εξέλιξη στο πρόγραμμα Insider για κατόχους Xbox Series X, Series S και One γίνεται μια προσθήκη απενεργοποίησης κονσόλας σε «ενεργές ώρες». Με την επιλογή του, η κονσόλα θα απενεργοποιείται τις ώρες που δεν είναι πιθανό να τη χρησιμοποιήσει ο χρήστης, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας. Μπορείτε να προγραμματίσετε χειροκίνητα τις ώρες αν γνωρίζετε πότε παίζετε, αλλά υπάρχει και αυτόματη επιλογή αν θέλετε η κονσόλα να προσαρμόζεται στις συνήθειές σας.

Η λειτουργία θα ενεργοποιείται και θα προγραμματίζεται αυτόματα στα συστήματα Xbox Series X/S. Στο Xbox One η σχετική επιλογή θα είναι από προεπιλογή πάντα ενεργή και θα πρέπει να ρυθμίσετε μόνοι σας τις ώρες.

Η εταιρεία εισάγει επίσης μια επιλογή "shutdown (εξοικονόμηση ενέργειας)", η οποία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί έως και 20 φορές λιγότερη ενέργεια από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει τις νυχτερινές ενημερώσεις του Xbox και των παιχνιδιών του. Αν δεν σας ενοχλούν οι μεγαλύτεροι χρόνοι εκκίνησης και η απουσία απομακρυσμένης αφύπνισης, μπορείτε να μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και ενδεχομένως να συρρικνώσετε τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η ενημέρωση θα είναι διαθέσιμη για τους κατόχους Xbox Series X/S που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Insider και θα πρέπει να είναι διαθέσιμη ήδη από σήμερα για τα μοντέλα One.

Το Xbox δανείζεται επίσης τις λήψεις "με επίγνωση άνθρακα" από τα Windows 11. Εάν είναι διαθέσιμα σχετικά δεδομένα κατανάλωσης άνθρακα στην περιοχή σας, το μηχάνημα θα προγραμματίσει τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και των παιχνιδιών για εκείνες τις ώρες που είναι πιο πιθανό να βασίζεται σε τοπική ανανεώσιμη ενέργεια, αντί να κατεβάζει τα αρχεία νωρίς το πρωί. Οι Insiders θα έχουν αυτή τη δυνατότητα αμέσως αν το Xbox Series X/S έχει ρυθμιστεί για αυτόματες ενημερώσεις, ενώ το One θα έχει πολλαπλές επιλογές δοκιμής για να βοηθήσει με το feedback.

Δεν είναι σαφές πόση ενέργεια μπορεί να εξοικονομήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά στον πραγματικό κόσμο. Η Microsoft εκτιμά ότι κάθε από τις δύο κονσόλες Xbox που χρησιμοποιούν τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία απενεργοποίησης, θα εξοικονομήσουν διοξείδιο του άνθρακα που ισοδυναμεί με αυτό που αφαιρεί ένα δέντρο σε μια δεκαετία. Βέβαια αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη για 20 ώρες την ημέρα. Σε συνδυασμό με τη φόρτιση καθαρής ενέργειας της Apple, όμως, είναι προφανές ότι οι εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν πλέον το λογισμικό ως έναν τρόπο για να προωθήσουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους. 

  • Like 4