Τον περασμένο μήνα, η Microsoft ξεκίνησε τις δοκιμές ενός νέου περιβάλλοντος χρήσης για το Xbox (Xbox Home UI) το οποίο αναμένεται να φτάσει στις κονσόλες της εταιρείας από το 2023.

Στην ιστοσελίδα The Verge είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μία πρώιμη έκδοση του Home UI και όπως λέει ο δημοσιογράφος Tom Warren, αν και υπάρχουν ορισμένες βελτιώσεις, η αρχική ενότητα του περιβάλλοντος χρήσης δίνει την αίσθηση μίας εκτεταμένης διαφήμισης για το Xbox Game Pass.

Στο νέο περιβάλλον χρήσης, το μεγαλύτερο πλακίδιο για την πιο πρόσφατη εφαρμογή ή παιχνίδι που χρησιμοποίησε ο χρήστης αντικαταστάθηκε από έξι πλακίδια που έχουν πλέον το ίδιο μέγεθος στην επάνω σειρά. Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες εφαρμογές ή παιχνίδια με την Microsoft να έχει επίσης αφαιρέσει τα apps για τις Ρυθμίσεις ή το Microsoft Store από τη συγκεκριμένη λίστα εφαρμογών/παιχνιδιών, δεδομένου ότι πλέον μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση και στα δύο με διαφορετικό τρόπο από την κύρια ενότητα του Xbox Home UI.

Την ώρα που οι περισσότεροι χρήστες των παιχνιδοκονσολών Xbox ζητούν μία περισσότερο «απλή διαρρύθμιση», τουλάχιστον για την αρχική ή κύρια ενότητα του περιβάλλοντος χρήσης, εντούτοις το μάλλον γερασμένο UI με τα πλακίδια δεν κάνει τίποτα για να αναδείξει τα δυναμικά φόντα και τις ταπετσαρίες που είναι διαθέσιμες στην κονσόλα. Ευτυχώς, η κύρια ενότητα έχει τώρα μόνο δύο πλακίδια δεσμευμένα για διαφημίσεις αντί για τρία ωστόσο μόλις ο χρήστης κάνει κύλιση προς τα κάτω θα διαπιστώσει ότι η Microsoft έχει «μετατρέψει» το UI σε μια γιγαντιαία διαφήμιση του Xbox Game Pass. Στην περιοχή κάτω από την κύρια ενότητα, υπάρχει μια ενότητα για παιχνίδια που προστέθηκαν πρόσφατα στο Xbox Game Pass. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για μία καλή προσθήκη για τους χρήστες του Game Pass, ωστόσο κάνοντας κύλιση πιο κάτω και είναι σαφές ότι κάθε ενότητα είναι απλώς μια επέκταση του Game Pass ή του Microsoft Store για να ενθαρρύνει τους χρήστες να κατεβάσουν ή να αγοράσουν παιχνίδια.

Ενδεχομένως αυτή η διαρρύθμιση να αποτελεί μία καλή προεπιλογή για τους νέους χρήστες του Xbox ωστόσο όπως παρατήρησε ο Tom Warren, ο χρήστης δεν μπορεί πλέον να προσαρμόσει το συγκεκριμένο περιβάλλον. Στον σημερινό πίνακα ελέγχου ή στην κονσόλα με τις ρυθμίσεις του Xbox είναι εύκολο να ψάξετε τις ρυθμίσεις, να αναδιατάξετε τις ενότητες, να καταργήσετε όσες δεν θέλετε και να τις τακτοποιήσετε όπως επιθυμείτε ή να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας εφαρμογές προχωρώντας στο καρφίτσωμα τους. Με το νέο UI κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ωστόσο όπως υποθέτει και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας The Verge, πρόκειται για μία πρώιμη μορφή του UI και επομένως το πιθανότερο είναι να «επιστρέψουν» όλες αυτές οι δυνατότητες. Προς το παρόν, το περιβάλλον χρήσης του Xbox μοιάζει σαν σκέτη διαφήμιση του Xbox Game Pass.

Όπως λέει ο Tom Warren, το πιθανότερο είναι η Microsoft να έχει προγραμματίσει πολλές ακόμα αλλαγές να γίνουν. Την τελευταία δεκαετία, η Microsoft έχει επανασχεδιάσει αρκετές φορές τον πίνακα ελέγχου/εργαλείων του Xbox και πλέον είναι αρκετά ώριμος και λειτουργικός (η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ορισμένες εντυπωσιακές προσθήκες όπως Discord integration, night mode κ.ά.) ώστε οι περισσότεροι φίλοι του Xbox να ζητούν κυρίως βελτιώσεις στην αρχική ενότητα ή στην αρχική οθόνη και στο Xbox DVR. Αυτό που ζητούν πολλοί χρήστες είναι απλοποίηση και περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης της αρχικής ενότητας, όπου δίνεται έμφαση στις δικές τους «καρφιτσωμένες» εφαρμογές και παιχνίδια ή στις ταπετσαρίες και τα δυναμικά φόντα. Επί του παρόντος, η εταιρεία πραγματοποιεί πολλές δοκιμές και δεν πρόκειται να δούμε το νέο περιβάλλον χρήσης για τις παιχνιδοκονσόλες Xbox πριν από το 2023. Λογικά θα υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι η Microsoft θα ακούσει την κοινότητα για έναν διαφορετικό τύπο αρχικής ενότητας, ωστόσο με την εταιρεία να προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ενοποιημένο UI της για τις κονσόλες Xbox, για τις τηλεοράσεις και το Xbox Cloud Gaming, το εγχείρημα είναι αρκετά πιο δύσκολο από ένα mockup στο Photoshop.

  • Like 2