Όπως έχει συμβεί και με άλλους γίγαντες στον τεχνολογικό κλάδο, έτσι και η Google κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κάποια κενά στην νομοθεσία για να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούσαν.

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet κατέληξε πάντως σε συμφωνία με την κυβέρνηση στην Μ. Βρετανία και έτσι θα καταβάλει £130 εκατομμύρια (περίπου €172 εκατομμύρια) σε αναδρομικούς φόρους που όφειλε από το 2005.

 

Η συμφωνία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει μία νέα, και περισσότερο άμεση προσέγγιση, που βασίζει την πληρωμή πάνω στα έσοδα από τους διαφημιστές που εδρεύουν στην Μ. Βρετανία. Με απλά λόγια, οι φόροι που θα πληρώνει τώρα θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της επιχείρησης της εταιρείας στην Μ. Βρετανία.

 

Μπορεί η Google να είχε έσοδα $18 δισεκατομμυρίων από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων της στην Μ. Βρετανία στο διάστημα 2006 με 2011, ωστόσο πλήρωσε μόλις $16 εκατομμύρια σε φόρους για την ίδια χρονική περίοδο, κάτι που έδειξε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πάντως δεν φαίνεται πως τα προβλήματα της Google τελειώνουν με την συμφωνία με την Μ. Βρετανία. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι εταιρείες όπως η Google βρίσκουν έξυπνους τρόπους και κενά στην νομοθεσία, που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν σε όλη την υφήλιο, οπότε ενδέχεται η Google να μπει σε περιπέτειες και με άλλα κράτη.

 

Link.png Site: Engadget