Η τελική έβδομη έκδοση της δημοφιλέστερης mobile πλατφόρμας, του Android, είναι διαθέσιμη από σήμερα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, και χωρίς να συνοδεύεται από κάποια ανακοίνωση νέας Nexus συσκευής όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Το Android 7.0 Nougat θα «γευτούν» πρώτοι οι κάτοχοι των τελευταίων Nexus συσκευών και συγκεκριμένα των Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player και Pixel C οι οποίοι και θα λάβουν σχετική OTA ειδοποίηση προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα την αναβάθμιση. Σε ότι αφορά τα νέα χαρακτηριστικά, η έβδομη έκδοση περιλαμβάνει περισσότερα από 250 αλλαγές και προσθήκες, συμπεριλαμβανομένου VR δυνατότητες μέσω της DayDream πλατφόρμας. Ακολουθεί μια λίστα με τις σημαντικότερες αλλαγές.

 

Βελτιωμένες Ειδοποιήσεις

 

Ακόμα καλύτερες γίνονται οι ειδοποιήσεις που λαμβάνει ο χρήστης στο Android smartphone ή το tablet του, με εμφάνιση πιο πλούσιου περιεχομένου όπως εικόνες, αλλά κυρίως με τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης απευθείας μέσα από την ειδοποίηση χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει τη σχετική εφαρμογή. Για παράδειγμα θα είναι δυνατή η απάντηση σε sms ή σε κάποια εφαρμογή chat μέσα από την ίδια την ειδοποίηση, φτάνει να υποστηρίξει και ο ίδιος ο δημιουργός της εφαρμογής τη νέα δυνατότητα, κάτι που αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Επιπλέον πολλαπλές ειδοποιήσεις που αφορούν την ίδια εφαρμογή θα ομαδοποιούνται κάτω από μια ειδοποίηση, χωρίς να ενοχλείται ο χρήστης.

 

Multi-window Multitasking

 


nougat-multiwindow.png

 


Αν και το έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό σε smartphones της Samsung, πλέον και το ίδιο το Android αποκτά τη δυνατότητα εμφάνισης δύο εφαρμογών σε μία οθόνη, με παράλληλη λειτουργία και των δυο προκειμένου να μη χρειάζεται ο χρήστης να εναλλάσσεται μεταξύ τους. Καθεμία εφαρμογή καταλαμβάνει το 50% της οθόνης ενώ σε συσκευές με μεγάλες οθόνες, ο χρήστης μπορεί να ορίσει αυτός πόσο χώρο θα καταλαμβάνει κάθε εφαρμογή.

 

Πιο εύκολες και γρήγορες αναβαθμίσεις

 

Με το Android 7.0, η Google κάνει πιο εύκολες τις μελλοντικές αναβαθμίσεις της πλατφόρμας, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναβαθμίσεις desktop λειτουργικών συστημάτων. Συγκεκριμένα το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι μία απλή επανεκκίνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβάθμισης η οποία τρέχει αρκετές διεργασίες στο παρασκήνιο. Παράλληλα η χρονοκαθυστέρηση που ακολουθεί κάθε αναβάθμιση με την βελτιστοποίηση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής, αποτελεί πλέον παρελθόν.

 

Καλύτερη αυτονομία και πιο γρήγορη πλοήγηση

 

Σε συνέχεια του χαρακτηριστικού Project Doze που είδαμε με την έκδοση 6.0 Marshmallow, στο Nougat 7.0 η Google βελτιώνει και άλλο τη σχετική λειτουργία ακόμα και αν είμαστε εν κινήσει, με στόχο να αυξήσει την αυτονομία της συσκευής απενεργοποιώντας το «τρέξιμο» διαφόρων εργασιών όσο η συσκευή έχει απενεργοποιημένη οθόνη. Παράλληλα η Google υπόσχεται ότι η νέα γενιά των Android smartphone θα είναι ταχύτερες κατά την πλοήγηση σε εφαρμογές.

 


 


Λιγότερη χρήση Mobile δεδομένων

 

Με στόχο τη μικρότερη χρήση δεδομένων για όσους διαθέτουν κάποιο πακέτο χωρίς απεριόριστα GB, το Android 7.0 Nougat μπορεί και αποκλείει το κατέβασμα δεδομένων από εφαρμογές που τρέχουν παρόμοιες ενέργειες στο παρασκήνιο. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν εφαρμογές που κατεβάζουν Tweets ή e-mail όσο η συσκευή είναι κλειδωμένη ενώ ο χρήστης αν επιθυμεί μπορεί να απενεργοποιήσει ή να ενεργοποιήσει τον έλεγχο ανά εφαρμογή.

 

Μεγαλύτερη ασφάλεια

 

Κλασσικά κάθε νέα έκδοση του Android έρχεται με ενισχυμένη ασφάλεια κάτι που ισχύει και τώρα. Πλέον όταν γίνεται εκκίνηση της συσκευής, μερικές εφαρμογές μπορούν εν μέρει να δουλεύουν πριν ο χρήστης προχωρήσει στην εισαγωγή κωδικού, όπως η εφαρμογή του τηλεφώνου αλλά και αυτή των μηνυμάτων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα σε περίπτωση που η συσκευή χαθεί ή κλαπεί, προκειμένου να συνεργάζεται καλύτερα με τα απομακρυσμένα χαρακτηριστικά διαχείρισης του Android Device Manager. Σε κάθε περίπτωση με την εισαγωγή του κωδικού, ο χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση στις εφαρμογές και τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα.

 

Περισσότερα emoji

 

Συνολικά 1500 emoji είναι διαθέσιμα στο νέο Android, με έμφαση σ' αυτά που εμφανίζουν ανθρώπους και δραστηριότητές τους.

 

Σύντομα η Google αναμένεται να ανακοινώσει νέα Nexus μοντέλα που θα ενσωματώνουν τη νέα έκδοση του Android και για τα οποία έχει συνεργαστεί με την HTC ενώ το πρώτο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στην αγορά με Android 7.0 θα είναι σύμφωνα με ανακοίνωση της LG το V20 το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα στις 6 Σεπτεμβρίου.

 

Link.png Site: http://www.androidcentral.com/nougat[/url]']Android Central