Η Google εργάζεται για να ανανεώσει το mobile λειτουργικό σύστημα της Android για μία νέα γενιά smartphones που μιμούνται την αμφιλεγόμενη εγκοπή στην κορυφή της οθόνης του iPhone X, γνωστής και ως “notch”.

Η αναβάθμιση το Android, που προορίζεται να διατεθεί αργότερα μέσα στη χρονιά και που θα είναι σχεδιασμένη για να ενσωματώνεται καλύτερες με “εγκοπές κάμερας” όπως αυτών που βρίσκονται στο iPhone X και στο Essential Phone, θα επιδεικνύει επιπλέον ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση με τον ψηφιακό βοηθό της Google (Google Assistant), θα βελτιώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και θα υποστηρίζει διάφορους σχεδιασμούς, όπως πολλαπλές οθόνες ή εύκαμπτες οθόνες που διπλώνουν κ.ά.

Όσον αφορά στον Google Assistant, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε third-party developers να ενσωματώσουν απευθείας τον Google Assistant στα apps τους. Βασικός στόχος της νέας αναβάθμισης Android P, είναι να πειστούν ακόμα περισσότεροι χρήστες iPhone να αλλάξουν πλατφόρμα και να προτιμήσουν τις συσκευές Android, και αυτό θα επιτευχθεί κατά μέρος και με τη βελτίωση της εμφάνισης του λογισμικού σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και η πλατφόρμα του Android κυριαρχεί στο low-end όπως και στο mid-range τμήμα της αγοράς, η Apple έχει το πάνω χέρι στην high-end αγορά, και σε αυτό το τμήμα της αγοράς οι χρήστες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την αγορά apps και άλλων υπηρεσιών.

Ενδεχομένως η… υϊοθέτηση του “notch” (ή μήπως να πούμε η αντιγραφή;) να βοηθήσει ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό πάντως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο “κατακερματισμός” του Android, με τις περισσότερες από τις άνω του δισεκατομμυρίου συσκευές που είναι ενεργές με το λειτουργικό σύστημα της Google να τρέχουν παλαιότερες εκδόσεις του, εκθέτοντας κενά ασφαλείας και αποτελώντας τροχοπέδη για τις νεότερες mobile καινοτομίες της Google.

Λογικά, η Google πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη έκδοση του Android τον ερχόμενο Μάρτιο μέσω κάποιας developer preview και αργότερα τον Μάϊο, στο συνέδριο Google I/O θα το αποκαλύψει επισήμως. Το λανσάρισμα της τελικής έκδοσης θα φτάσει στους χρήστες το Φθινόπωρο.

Bloomberg

The Verge

  • Like 1