Αν και το Android 12L βρίσκεται ακόμη σε beta, αυτό δεν σημαίνει πως η Google δεν δουλεύει ήδη στο Android 13.

Επί του παρόντος, το Android 12L βρίσκεται σε φάση beta, καθώς η Google στοχεύει στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη για συσκευές μεγαλύτερου μεγέθους, όπως tablets και πτυσσόμενα τηλέφωνα. Την ίδια στιγμή όμως, το Android 13 γνωστό και ως «Tiramisu» εμφανίζεται για πρώτη φορά καθώς η ιστοσελίδα XDA-Developers αποκάλυψε κάποια screenshots από μια πρώιμη έκδοσή του. Η ιστοσελίδα μάλιστα δηλώνει σίγουρη για τα screenshots που δημοσιοποίησε ως προς την εγκυρότητά τους.

Η πρώτη νέα λειτουργία έχει την κωδική ονομασία Panligual και σημαίνει ότι αντί οι χρήστες να ορίζουν μια γλώσσα για όλες τις εφαρμογές και τα μενού, θα μπορούν να ορίζουν μια προεπιλεγμένη γλώσσα και έπειτα να επιλέγουν μια άλλη γλώσσα για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά αν το επιθυμούν. Αυτό θα προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές στο μενού «Γλώσσες και Εισαγωγή», στις οποίες θα έχουν πρόσβαση και μέσω της οθόνης «Πληροφορίες Εφαρμογής».

android-13-glosses.JPG.236501b6961fe4f3fa71b04fb8a62377.JPG

Επίσης, υπάρχουν στοιχεία πως στο Android 13 οι Ειδοποιήσεις θα μπορούσαν να γίνουν μια δυνατότητα στις οποίες οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν opt-in και opt-out. Αυτό σημαίνει πως οι Εφαρμογές δεν θα μπορούν πλέον να στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα στους χρήστες με ειδοποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Όπως φαίνεται στα screenshots του XDA-Developers, οι Ειδοποιήσεις αναφέρονται ως ξεχωριστή άδεια που μπορεί να απορριφθεί ή να επιτραπεί και αυτή η άδεια θα μπορούσε ακόμη και να ανακληθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

android-13-adeies.JPG.5b2a456b92ae59818dd57fdd133c8c6d.JPG

Από προεπιλογή, οποιαδήποτε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο Android παρέχει ειδοποιήσεις όπως αυτή θέλει. Αν και υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν τις ειδοποιήσεις για να μην συμβαίνει αυτό, δεν τις γνωρίζουν όλοι οι χρήστες. Εάν ένας χρήστης εγκαταστήσει μια εφαρμογή, το Android 13 θα ρωτήσει τον χρήστη εάν θέλει να λαμβάνει ειδοποιήσεις στο μέλλον.

Υπάρχει επίσης μια νέα διάταξη για το ρολόι της οθόνης κλειδώματος. Με το Android 12, το ρολόι άλλαξε σε διάταξη δύο γραμμών που αλλάζει σε μία γραμμή όταν εμφανίζεται μια ειδοποίηση. Με το Android 13, ο χρήστης θα μπορεί να απενεργοποιήσει εντελώς τη διάταξη δύο γραμμών στο ρολόι.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για μία πολύ πρώιμη έκδοση του Android 13 και ότι η τελική λίστα δυνατοτήτων μπορεί να αλλάξει ακόμη και πριν αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες οι Preview εκδόσεις για τους προγραμματιστές, κάτι που συνήθως συμβαίνει στις εκδηλώσεις Google I/O κάποια στιγμή τον Μάιο.

  • Like 3
  • Thanks 2