Ένα νέο χαρακτηριστικό έρχεται στις Android συσκευές μας, μέσω του οποίου η Google φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δυνατότητες του Physical Web, όσον αφορά την αλληλεπίδραση και επικοινωνία των φορητών συσκευών με το φυσικό περιβάλλον.

Η εισαγωγή του Android Nearby και η επέκταση των Nearby APIs, τα οποία η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς το οικοσύστημα του Internet of Things, αφού στην ουσία πρόκειται για μία πλατφόρμα βάσει της οποίας αισθητήρες και διάφορες μικροσυσκευές μπορούν να αποστέλλουν δεδομένα σε Android smartphones, με τη συνδρομή της τεχνολογίας Bluetooth LE.

 

Οι αισθητήρες - συμβατοί με το Eddystone Open Beacon φορμά - θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε ιστορικά μνημεία, μουσεία, αεροδρόμια κλπ. και με τη χρήση της πλατφόρμας Nearby θα αποστέλλουν πληροφορίες στις κοντινές τους συσκευές, ανάλογα με τη περίσταση, αρκεί σε αυτές να είναι ενεργοποιημένες οι υπηρεσίες τοποθεσίας (Location Services) και η διεπαφή Bluetooth.

 

H Google αναφέρει χαρακτηριστικά πως "η κατάλληλη εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή θα σου επιτρέπει να κάνεις περισσότερα πράγματα. Σε ένα κατάστημα μπορεί να χρειάζεσαι ένα σαρωτή barcode για να τσεκάρεις τις τιμές, να διαβάσεις μία κριτική για ένα αντικείμενο ή σε ένα μουσείο να χρειαστείς ηχητική μετάφραση καθώς κοιτάζεις τα εκθέματα." Και ακολουθούν διάφορα άλλα παραδείγματα, όπως πχ. να τυπώνεις φωτογραφίες απευθείας από το κινητό σου, να μην στέκεσαι στην ουρά για τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια, να κατεβάζεις πληροφορίες για το (δωρεάν) ψυχαγωγικό πρόγραμμα της πτήσης σου κλπ.

 

Το Android Nearby θα αποτελεί κομμάτι των επερχόμενων Google Play Services και θα είναι συμβατό με συσκευές Android 4.4 KitKat ή νεότερες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη οργανισμοί και εταιρείες όπως οι CVS Pharmacy, University of Notre Dame, The Broad και η United Airlines.

 

Link.png Site: ElectronicsWeekly