Το Android υποστηρίζει κρυπτογράφηση για τα δεδομένα του χρήστη εδώ και πολύ καιρό, αλλά ενώ αποτελεί ένα κοινότυπο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των δεδομένων, έχει ως αποτέλεσμα ορισμένο κόστος για την απόδοση.

Στις περισσότερες ναυαρχίδες δεν παρατηρείται αυτή η επιβράδυνση, επειδή όχι μόνο είναι ταχύτερες, αλλά επειδή πολλές φορές ενσωματώνουν εξειδικευμένο hardware. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Google δεν έχει επιβάλει αυστηρά την κρυπτογράφηση του αποθηκευτικού χώρου/ μέσου στις συσκευές Android.

Για να καταστεί η κρυπτογράφηση ανώδυνη και ομαλή, απαιτεί hardware που πολλές οικονομικότερες συσκευές δεν διαθέτουν. Όμως με την έλευση του Android Q, και χάρη σε μία νέα τεχνολογία της Google, ακόμα και οι πλέον οικονομικές συσκευές που υποστηρίζουν τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google θα είναι ικανές για την κρυπτογράφηση του αποθηκευτικού τους χώρου.

Όπως αναφέραμε, το Android, υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό το Advanced Encryption Standard (AES) για την κρυπτογράφηση του αποθηκευτικού χώρου όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται εξειδικευμένο hardware για να μην διαπιστωθεί επιβράδυνση και μείωση στην απόδοση.

Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα για τις mid-range ή τις high-end συσκευές που διαθέτουν ARMv8 επεξεργαστή, όμως οι φθηνότερες συσκευές, τα smartwatches ή και αρκετές τηλεοράσεις δεν έχουν αυτή την τύχη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Google αποκάλυψε τη λειτουργία κρυπτογράφησης Adiantum, που δανείζεται στοιχεία και αλγόριθμους από την κρυπτογράφηση HTTPS για να προσφέρει υπερ-ασφαλής και γρήγορη κρυπτογράφηση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές χωρίς εξειδικευμένο hardware στα System-on-Chips (SoCs) τους.

adiantum.jpg.0e34c4e7eaec8f636cc1858d0693fe69.jpg

Με το Android Q όλες οι συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Google θα απαιτείται να κρυπτογραφούν τα δεδομένα των χρηστών. Το ίδιο θα απαιτούν οι νέες εκδόσεις Wear OS, Android TV και Android Automotive. Οι συσκευές με το κατάλληλο hardware θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το AES, ωστόσο όσες δεν μπορούν θα χρησιμοποιούν την λειτουργία Adiantum. Χάρη στην συγκεκριμένη στάση της Google, όσον αφορά στην κρυπτογράφηση, το Android θα γίνει πιο ελκυστικό για χρήση σε εταιρικά περιβάλλοντα.

SlashGear

  • Like 3