Μπορεί πολλοί χρήστες να εξακολουθούν να μην έχουν την εμπειρία χρήσης του Pie στις συσκευές τους, όμως έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για την επόμενη έκδοση του Android.

Στην ιστοσελίδα XDA Developers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μία αρκετά πρώιμη έκδοση του Android Q, που αποκαλύπτει ορισμένες από τις ιδέες και τα σχέδια της Google. Για παράδειγμα, η Google φαίνεται να σχεδιάζει την προσθήκη ενός «dark theme» σε επίπεδο συστήματος, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην περίπτωση που μία συσκευή εφοδιάζεται με οθόνη τεχνολογίας OLED ή για την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των ματιών κατά τη χρήση της συσκευής με λιγοστό φως ή στο σκοτάδι.

Υπάρχει επίσης μία επιλογή στο μενού ενεργοποίησης των ρυθμίσεων για developers για την επιβολή της εφαρμογής του «σκοτεινού θέματος» ακόμα και σε εφαρμογές που δεν το υποστηρίζουν, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ωσότου όλες οι εφαρμογές του Android υποστηρίξουν τη λειτουργία.

Android-Q-1.jpg.d99acd3179fb78081874ce7461de968b.jpg

Υπάρχει επίσης μία επιλογή για προγραμματιστές που «επιβάλει την πειραματική λειτουργία desktop σε δευτερεύουσες οθόνες», κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χαρακτηριστικό τύπου Samsung DeX. Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα θα καταλήξει στην τελική έκδοση του Android (δεν λειτούργησε όταν στο XDA Developers Forum δοκίμασαν να το ενεργοποιήσουν) παρόλο που η Google φαίνεται να «παίζει» με την ιδέα.

Android-Q-2.jpg.a3a77477eff7ee2431c4a5aa087a591a.jpg

Τα περισσότερα άλλα νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά στο build που βρέθηκε στα χέρια των ανθρώπων του XDA Developers είναι μικρά σε έκταση ή ανεπαίσθητα (όπως wallpaper για όλες τις συσκευές με always-on οθόνες). Παρόλα αυτά, υπάρχει μία σημαντική αλλαγή στον τομέα της ιδιωτικότητας. Όπως συμβαίνει και στο iOS, υπάρχει δυνατότητα περιορισμού των δικαιωμάτων ενός app για την τοποθεσία και άλλα ευαίσθητα δεδομένα και λειτουργίες ώστε όταν τρέχει, να συλλέγει δεδομένα μόνο εφόσον το γνωρίζετε και στο προσκήνιο. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο χρήστης ότι ένα app συλλέγει δεδομένα στο παρασκήνιο ή «πίσω από την πλάτη του» χωρίς να το γνωρίζει ή κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιεί το GPS να «καταναλώνει ενέργεια» και επομένως να ξοδεύει μπαταρία όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το τμήμα με τα δικαιώματα (άδειες πρόσβασης σε δεδομένα όπως στην τοποθεσία, στην κάμερα, στο μικρόφωνο κ.ά) των εφαρμογών επίσης θα ανανεωθεί για να προσφέρει μία γρήγορη ματιά στις λειτουργίες ή στα χαρακτηριστικά της συσκευής που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές. Βεβαίως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από την διάθεση της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης του Android Q και δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα βρεθούν στην τελική έκδοση. Με τον καιρό ωστόσο θα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα.

Android-Q-3.jpg.9a5e4b04697b7934cee0a466ec0ff29d.jpg

Engadget