Η πολυαναμενόμενη είσοδος της Google στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον γεγονός ύστερα από τις σημερινές ανακοινώσεις. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν λίγο, η Google ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας λογισμικού για κινητά τηλέφωνα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία και να ενσωματωθεί σε απεριόριστο αριθμό συσκευών χωρίς κανένα περιορισμό.

 

Η ανοιχτή πλατφόρμα με ονομασία Android θα επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές και υπηρεσίες που η κάθε εταιρεία θα μπορεί να τις συνδυάσει με καινοτομίες στο h ardware που θα παρουσιάζει. Για το σκοπό αυτό συστήθηκε μια συμμαχία 34 εταιρειών που αναμένεται να επεκτείνουν τις δυνατότητες του Android και να το φέρουν πολύ σύντομα να ανταγωνιστεί τη Nokia αλλά και τη Microsoft που επικρατούν στην αγορά με τις δικές τους "κλειστές πλατφόρμες", το Symbian OS και τα Windows Mobile αντίστοιχα. H συμμαχία αυτή θα φέρει την ονομασία OHA (Open Handset Alliance).

 

Στη συμμαχία αυτή ανήκουν ήδη μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως η Motorola, LG, Samsung αλλά και η HTC που είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια Windows Mobile κινητών συσκευών.

 

To Android στηρίζεται φυσικά στο Linux και βρίσκεται υπό ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια. 'Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην συμμαχία OHA της Google θα έχουν πρόσβαση και δικαιώματα χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας ανοιχτού λογισμικού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διαφοροποιώντας εντελώς τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθούν οι Nokia, Microsoft, Palm και RIA Blackberry με τις αντίστοιχες προτάσεις τους. Η ίδια η Google αναμένεται να παρουσιάσει τις περισσότερες υπηρεσίες της στη νέα πλατφόρμα όπως το Gmail, Adsense, Calendar, Google Maps κ.α

 

Στις 12 Νοεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του OHA, μια πρώτη έκδοση του Android SDK για τη δημιουργία των πρώτων εφαρμογών έτσι ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το τι καινούριο φέρνει η Google στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας που αριθμεί 3 δισεκατομμύρια χρήστες. Οι πρώτες συσκευές αναμένεται να παρουσιαστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε, ο πρόεδρος της Google, Eric Schmidt ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του ανακοινώνεί σήμερα το Android και τίποτα περισσότερο ενώ αν στο μέλλον υπάρξει Gmobile, τότε αυτό θα τρέχει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

Ακόμα προσέθεσε ότι το περιβάλλον χρήσης είναι εντυπωσιακό ενώ ο browser που θα περιλαμβάνεται έχει "δυνατότητες Full HTML" όπως ο Safari του iPhone. Επιπλέον οι εφαρμογές για το OpenSocial API που ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα θα τρέχουν χωρίς πρόβλημα.

 

Source.png Πηγή: Δελτίο Τύπου Google

Source.png Πηγή: OHA Official Site

Video Video: Πρώτη παρουσίαση