Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της τελευταίας δοκιμαστικής έκδοσης του Android Q, η Google προχώρησε στην ανάρτηση ενός μακροσκελέστατου άρθρου στο οποίο και παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χειρισμός ενός android smartphone με χειρονομίες (gestures) έναντι των κλασσικών εικονικών πλήκτρων ελέγχου.

Ο τρόπος χειρισμού μέσω χειρονομιών (gestures) αναμένεται να είναι o προκαθορισμένος τρόπος ελέγχου ενός Android Q smartphone, με την εταιρεία να αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να παρέχει «περισσότερη διαθέσιμη οθόνη στις εφαρμογές και παιχνίδια για μια καλύτερη εμπειρία». Σύμφωνα με το άρθρο, η Google προχώρησε σε αρκετές δοκιμές παρατηρώντας πως οι χρήστες κρατάνε τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και ποια μέρη της οθόνης χρησιμοποιούνται περισσότερο. Στη συνέχεια με βάση τα ευρήματα, δημιούργησε αρκετά πρωτότυπα τα οποία δοκιμάστηκαν στους τομείς της ταχύτητας χρήσης, της εργονομίας αλλά και πόσο εντύπωση προκαλούσαν στους χρήστες. Ανάμεσα στις δοκιμές ήταν φυσικά και ο χρόνος εκμάθησης του νέου συστήματος πλοήγησης αλλά και το πως οι χρήστες αισθανόντουσαν γι' αυτή την αλλαγή. 

Το παρακάτω γράφημα, φανερώνει τα μέρη ενός smartphone με τα οποία οι χρήστες αισθάνθηκαν άνετα να χρησιμοποιούν χειρονομίες κρατώντας τη συσκευή με το ένα χέρι και ειδικότερα τα σημεία στα οποία φτάνουν οι αντίχειρες προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία επιστροφής στην προηγούμενη οθόνη (back). H Google αναγνωρίζει ότι το σύστημα χειρονομιών -που μοιάζει αρκετά μ' αυτό του iPhone και του αρχικού webOS- δεν είναι τόσο καλό στη γρήγορη εμφάνιση των τελευταίων ανοιχτών εφαρμογών αφού απαιτείται χειρονομία Swipe Up παράλληλα με πολύ μικρή αναμονή για να εμφανιστεί το σχετικό μενού, μια διαδικασία η οποία γινόταν με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου με το «παλιό σύστημα». Τα στοιχεία όμως της Google φανερώνουν ότι οι χρήστες Android εμφανίζουν ολοένα και πιο σπάνια τη συγκεκριμένη οθόνη, προτιμώντας την απευθείας μετάβαση στη home screen.

754221864_ScreenShot2019-08-08at11_21_26AM.png.b500b15bee197d191c848917d1b058ea.png

Το σημαντικότερο εύρημα όμως του άρθρου είναι ίσως το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστης προτιμούν την εργονομία των παραδοσιακών εικονικών πλήκτρων (επιστροφή-home-multitasking) έναντι του συστήματος χειρονομιών το οποίο άλλωστε έχει πολύ μικρή περίοδο ζωής αφού εμφανίστηκε μόλις στην προηγούμενη έκδοση του Android, την 9.0 Pie. Με βάση το παρακάτω γράφημα, η εργονομία των εικονικών πλήκτρων ελέγχου βαθμολογείται με 5.78 έναντι 5.39 των χειρονομιών που φέρνει το Android Q. 

2030378004_ScreenShot2019-08-07at9_43_06PM.thumb.png.4b906893d16446b1ef61df15266d4cbb.png

1540911192_ScreenShot2019-08-07at9_44_33PM.png.8483808e0296367858c4f67642ed3b07.png

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι χρήστες δηλώνουν ότι το σύστημα χειρονομιών είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού ενός smartphone με το ένα χέρι, με τα ευρήματα της εταιρείας να αναφέρουν ότι το σύστημα του Android Q οδήγησε σε γρηγορότερους χρόνους εκτέλεσης της μετάβασης στη Home Screen αλλά και της λειτουργίας Back για επιστροφή στην προηγούμενη οθόνη. Ο μέσος χρόνος εκμάθησης του συστήματος κυμάνθηκε μεταξύ 1-3 ημερών, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η διαφοροποίηση κατά την ενέργεια που ο χρήστης επιθυμεί να κάνει swipe αριστερά ή δεξιά σε μια οθόνη, ενεργοποιώντας κατά λάθος την  την επιστροφή (back).

Η απόφαση της Google να προχωρήσει δυναμικά στην υιοθέτηση των χειρονομιών ως το κεντρικό σύστημα ελέγχου ενός Android Q smartphone είναι ότι μετά από λίγο καιρό χρήσης, οι χρήστες είχαν την ίδια συμπεριφορά χρήσης όπως με το παλιό σύστημα. Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν προβλήματα διαφοροποίησης στην υλοποίηση των χειρονομιών ανά συσκευή, η Google επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τις Samsung, LG, OnePlus, Motorola, Xiaomi, HMD Global και Oppo προκειμένου να ενεργοποιήσουν ως προκαθορισμένο το δικό της σύστημα χειρονομιών σε όσα smartphones «τρέχουν» το Android Q. Από τη λίστα λείπει η Huawei πιθανόν εξαιτίας των γνωστών θεμάτων, όμως όπως γνωρίζουμε, η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη παρόμοιο σύστημα χειρονομιών με αυτό του Android Q, ενσωματώνοντάς το στο EMUI 9.1.

Android