Έχοντας εξαπλωθεί σε 2 δισεκατομμύρια smartphones και tablets, το Android ετοιμάζεται σύντομα να κυκλοφορήσει την επόμενή του έκδοση που για την ώρα έχει την κωδική ονομασία το γράμμα O.

Με τα βαφτίσια της επόμενης έκδοσης να γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, η Google παρουσίασε μερικά νέα χαρακτηριστικά τα οποία θα περιλαμβάνονται στη νέα έκδοση όπως το Picture In Picture το οποίο απευθύνεται σε εφαρμογές που έχουν σχέση με βίντεο όπως το Skype, το Netflix, το YouTube κ.α. Όπως έχουμε δει και σε προσπάθειες των Samsung και HTC, η λειτουργία Picture In Picture επιτρέπει τη συνεχή εμφάνιση ενός βίντεο σε μορφή μικρού παραθύρου, με τον χρήστη να μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλη εφαρμογή παράλληλα ή να πλοηγείται στα μενού της πλατφόρμας.

 

Άλλα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Πιο γρήγορο boot time αλλά και άνοιγμα εφαρμογών, με την ταχύτητα να πέφτει πολλές φορές στο μισό.
  • Notification Dots: Σε περίπτωση που μια εφαρμογή έχει στείλει κάποια ενημέρωση, τότε αυτή ξεχωρίζει με την εμφάνιση μιας τελείας πάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής. Με πάτημά του, εμφανίζεται η ειδοποίηση.
  • Πιο έξυπνη διαχείριση εφαρμογών στο παρασκήνιο για καλύτερη διαχείριση των πόρων που καταναλώνουν για καλύτερη αυτονομία.
  • Το Autofill, η δυνατότητα αποθήκευσης των κωδικών που διαθέτει ο χρήστης σε ιστοσελίδες μόλις τις επισκεφθεί με τον Chrome browser, επεκτείνεται και στις εφαρμογές, με αυτόματη δυνατότητα χρήσης του κωδικού που
  • Smart Text Selection: Αποτελώντας μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Copy Paste, η συγκεκριμένη λειτουργία εντοπίζει αυτόματα τηλέφωνα, ονόματα, διευθύνσεις e-mail, επιτρέποντας με διπλό πάτημα την άμεση αντιγραφή τους στη μνήμη. Σε περίπτωση αντιγραφής μιας διεύθυνσης, το Android O προτείνει το άνοιγμα της στα Google Maps ενώ στην περίπτωση ενός e-mail, προτείνεται στον χρήστη το άνοιγμα του Gmail.
  • Google Play Protect: Για πιο ασφαλή Android, η λειτουργία αυτή ενσωματώνεται στο Play Store και με χρήση μηχανικής μάθησης, επιτρέπει τον έλεγχο των εγκατεστημένων εφαρμογών για τυχόν κακόβουλο λογισμικό.
  • Εύρεση συσκευής: Ως εγγενές χαρακτηριστικό του Google Play Protect και του Android, λειτουργία αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό της συσκευής μας σε περίπτωση που τη χάσουμε.
  • Πλήρης υποστήριξη της γλώσσας Kotlin για την ανάπτυξη εφαρμογών Android.


Οι τολμηροί μπορούν να προχωρήσουν στο κατέβασμα της πρώτης beta έκδοσης του Android O, φτάνει να διαθέτουν κάποια από τις υποστηριζόμενες συσκευές όπως τα Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, και Asus Nexus Player. Η τελική έκδοση του Android O αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα τον προσεχή Αύγουστο.