Πρόσφατα, ορισμένοι χρήστες που έχουν στην κατοχή τους συσκευές Google Pixel αλλά και άλλες συσκευές που «τρέχουν» τη τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 9.0 Pie ανέφεραν ότι η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας ενεργοποιήθηκε -φαινομενικά από μόνη της.

Παραδόξως, η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας ενεργοποιήθηκε όταν τα τηλέφωνα ήταν σχεδόν πλήρως φορτισμένα, και όχι όταν η μπαταρία «ήταν χαμηλά». Αρχικά, πολλοί πίστεψαν –ακόμα και από την ιστοσελίδα Android Police-  ότι ήταν κάποιο bug στη τελευταία έκδοση του Android που διατέθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν. Κάποιοι άλλοι χρήστες σκέφτηκαν ότι ενεργοποίησαν την λειτουργία εξοικονόμησης της μπαταρίας χωρίς να το αντιληφθούν.

Όμως τελικά ήταν η Google που είχε εξ αποστάσεως ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό!

Εκπρόσωπος της Google χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του Reddit , έκανε γνωστό ότι το πρόβλημα προέκυψε από "ένα εσωτερικό πείραμα που πραγματοποιούσε για να δοκιμάσει χαρακτηριστικά εξοικονόμησης μπαταρίας, τα οποία κατά λάθος διανεμήθηκαν σε περισσότερους χρήστες από όσους προορίζονταν". Επομένως η Google άλλαξε εξ αποστάσεως (remotely) και τυχαία μια ρύθμιση στα κινητά όχι υπαλλήλων της αλλά… σε πραγματικών πελατών της. Αρκετοί μάλιστα υπάλληλοι στην ιστοσελίδα The Verge βίωσαν το ίδιο. "Επαναφέραμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εξοικονόμησης της μπαταρίας. Μπορείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση –της λειτουργίας- ανάλογα με τις προτιμήσεις σας " έγραψε εκπρόσωπος της ομάδας Pixel στο Reddit και συμπλήρωσε ότι “υπάρχει λόγος που η έχει αυτή την ικανότητα, αλλά από την άλλη, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί".

Το παραπάνω δεν περιορίστηκε στα κινητά Pixel πάντως, αλλά συνέβη και σε άλλες συσκευές Android, μεταξύ των οποίων ήταν το OnePlus 6, διάφορα μοντέλα της Nokia αλλά και άλλων συσκευών που «τρέχουν» το Android 9.0 Pie.

Τόσο η Apple όσο και η Google έχουν τη δυνατότητα –π.χ για λόγους έκτακτης ανάγκης- να πραγματοποιήσουν εξαναγκαστικές αλλαγές στο iOS ή στο Android αντίστοιχα. Πρόκειται για μία δυνατότητα που υπάρχει για την ασφάλεια των χρηστών και δεν είναι κάτι νέο. Το 2008, ο Steve Jobs επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal ότι η Apple είχε κάτι σαν «switch kill» για κακόβουλες εφαρμογές. "Eλπίζουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να «τραβήξουμε τον μοχλό» αλλά θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε κάποιον τέτοιο μοχλό για να τον τραβήξουμε" είχε πει τότε. 

The Verge