Όπως αναγκάστηκε να κάνει και η Microsoft παλαιότερα, έτσι και η Google στο Android, θα εμφανίζει στον χρήστη - με την εκκίνηση της εφαρμογής Google Play- κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να επιλέξει την μηχανή αναζήτησης και τον τύπο του browser που προτιμά να χρησιμοποιεί.

Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή τη πρόταση της Microsoft (επειδή κινδύνευε με μεγάλο πρόστιμο για μονοπωλιακές τακτικές) να εμφανίζει μία «ballot screen» στα Windows XP, Vista και 7, από όπου και οι χρήστες μπορούσαν να επιλέξουν για κατέβασμα και εγκατάσταση τον web browser της αρεσκείας τους. Μετά τα μεγάλα πρόστιμα για τους ίδιους λόγους –εκμετάλλευση προνομιακής θέσης, μονοπωλιακές πρακτικές κ.λπ- η Google φαίνεται πως σκοπεύει να κάνει το ίδιο, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους χρήστες smartphones με Android, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι νέες «ballot screens» θα εμφανίζονται την πρώτη φορά που ένας χρήστης Android ανοίγει το app Google Play μετά από μία νέα αναβάθμιση, και θα δείχνουν μαζί με τις λύσεις της Google και ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης αλλά και web browsers. Στα «screens» θα εμφανίζονται σε τυχαία σειρά τέσσερις άλλοι περιηγητές και μηχανές αναζήτησης, με τους χρήστες του Android να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν όσες και όποιες θέλουν. Μία ακόμη ξεχωριστή οθόνη θα τους βοηθάει με τις ρυθμίσεις των εικονιδίων των εφαρμογών, με τα widgets ή με τις προεπιλογές τους για τη μηχανή αναζήτησης και τον περιηγητή που προτιμούν.

1847634407_.jpg.b3006d4ff599ffb90a6d9f397c77a8db.jpg

Η Google θα «λανσάρει» το νέο αυτό χαρακτηριστικό ως απάντηση στο πρόστιμο ρεκόρ των $5 δισεκατομμυρίων που της επιβλήθηκε από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την Google να σταματήσει να συνδέει παρανόμως τον Chrome και το Google Search με το Android. Στις οθόνες πάντως της Google, παρατηρούμε την εταιρεία να προωθεί περισσότερο τα δικά της προϊόντα για ακόμα μία φορά, αφού τα βλέπουμε να βρίσκονται στην κορυφή των προτάσεων στις δύο λίστες που προβάλλονται στον χρήστη.

Η FairSearch, ένας συνασπισμός επιχειρήσεων που είχε τη δική της συνεισφορά στο να βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Google και οι πρακτικές της δεν είναι ικανοποιημένη από τις αλλαγές της Google πάντως: «Η πρόταση της Google για μία οθόνη επιλογής είναι αναποτελεσματική και εντελώς διαφορετική από εκείνη που είχε συμφωνήσει η Microsoft με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε εκπρόσωπος της FairSearch στην ιστοσελίδα The Verge. «Η οθόνη επιλογής της Google για το Android δεν διορθώνει το βασικό πρόβλημα με αποτέλεσμα τα Google apps να παραμένουν ως τα προεπιλεγμένα apps σε όλες τις συσκευές Android».

The Verge

  • Like 1