Έπειτα από το μπαράζ προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία διετία, η εταιρία επιχειρεί να "συμμαζέψει" τις πρακτικές της.

Από εδώ και στο εξής, οι χρήστες Android εντός Ε.Ε., θα ερωτώνται σχετικά με τον προεπιλεγμένο browser και εφαρμογές αναζήτησης που θέλουν να χρησιμοποιούν.

Ενώ φυσικά οι χρήστες Android μπορούν ήδη να κατεβάζουν και να επιλέγουν κανονικά οποιαδήποτε ανάλογη εφαρμογή εκείνοι επιθυμούν, η Google προχωρά σε αυτή την απόφαση με σκοπό να δείξει στην Ε.Ε την "συνεχιζόμενη δέσμευση για συνεργασία με ανοικτό και πολιτισμένο τρόπο", κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί στο ότι η εταιρία θέλει διακαώς να αποφύγει μελλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η Google δημιούργησε ξεχωριστές άδειες για τα Google Play, Chrome, και Search, την στιγμή που η Κομισιόν δημοσίευσε την απόφαση της, κίνηση η οποία επιτρέπει στους κατασκευαστές smartphones, να προεπιλέγουν όποιες εφαρμογές εκείνοι επιθυμούν ως εναλλακτικές αυτών της Google.

Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από το πρόστιμο-μαμούθ $5 δις. που επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε στην Google το 2018, εξαιτίας μίας πρακτικής που ακολουθούσε η εταιρία, αναγκάζοντας κατασκευαστές και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, στο να ορίζουν στις συσκευές τους τα Google Chrome, Search, και άλλες εφαρμογές τις Google ως προεπιλεγμένες, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών και την προσπάθεια δημιουργίας μονοπωλίου προς όφελος της εταιρίας.

Engadget