Bάση του ιστορικού κυκλοφοριών των υπόλοιπων εταιρειών του χώρου, υπολογίζουμε πότε θα διατεθεί η αναβάθμιση από κάθε κατασκευαστή

Με την τελική έκδοση του Android 12 να είναι διαθέσιμη αρχικά στο νέο Pixel 6, η Google σκοπεύει να διαθέσει τη σχετική αναβάθμιση και στις παλαιότερες Pixel συσκευές της. Πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, καθώς περιλαμβάνει ανανεωμένο σχεδιασμό και αρκετές νέες λειτουργίες.

Το ερώτημα τώρα είναι πότε θα δούμε την αναβάθμιση από άλλους κατασκευαστές όπως Samsung, Xiaomi, Sony, OnePlus κλπ. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν έχουν ανακοινώσει κάποια πιθανή ημερομηνία διάθεσης, αλλά βάση του ιστορικού τους με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις, μπορούμε να έχουμε μια σχετική εικόνα για τα πότε μπορεί να δούμε την αναβάθμιση στην αγαπημένη μας συσκευή.

Asus Android 12

Η Asus διέθεσε την πρώτη σταθερή Android 10 έκδοση περίπου δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Ήταν εξίσου γρήγορη και με το Android 11, κάνοντας την αναβάθμιση διαθέσιμη περίπου τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του. Βάση των προηγούμενων κυκλοφοριών, το Android 12 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιανουάριο, ίσως και προς το τέλος Δεκεμβρίου.

Επίσης, πρώτα είδαμε να αναβαθμίζονται τα ZenFone 6 και μετά τα νεότερα ZenFone 7, κάτι που ήταν αρκετά περίεργο. Προφανώς άγνωστα μένουν τα φετινά της σχέδια, αλλά θεωρούμε πως τα ZenFone 7 ή ZenFone 8 θα λάβουν την αναβάθμιση χωρίς να  υπάρχει για την ώρα επίσημη ενημέρωση.

Δυστυχώς οι αναβαθμίσεις στα ROG μοντέλα της είναι πιο αργή και βάση του ιστορικού της, ίσως χρειαστεί να περάσουν μέχρι και έξι μήνες.

Google Pixel Android 12

Τα Pixel μοντέλα όπως είναι αναμενόμενο, είναι από τις πρώτες συσκευές που λαμβάνουν την Android αναβάθμιση, όπως και φέτος. Η Google ξεκίνησε τη διάθεση από την ημέρα κυκλοφορίας, αλλά όχι σε όλα τα μοντέλα της.

Στις 19 Οκτωβρίου διατέθηκε αναβάθμιση στα Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 4 XL, Pixel 4, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 3 και Pixel 3 XL. Η σειρά Pixel 6 είχε ήδη εγκατεστημένο Android 12, ενώ τα μοντέλα που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω (Pixel 2, Pixel 2 XL και τα αρχικά Pixel μοντέλα) δε θα λάβουν την αναβάθμιση.

Motorola Android 12

Η Motorola διέθεσε την πρώτη Android 10 αναβάθμιση τρεις μήνες μετά το ντεμπούτο του λειτουργικό. Η εταιρεία ήταν ελαφρώς αργότερη με το Android 11, το οποίο διατέθηκε τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο, αναμένεται να δούμε την πρώτη Android 12 αναβάθμιση τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η Motorola συνηθίζει να διαθέτει αναβαθμίσεις των κινητών της πρώτα στην Βραζιλία και μετά στις υπόλοιπες αγορές της.

Nokia Android 12

Η Nokia ήταν εξαιρετικά γρήγορη με το Android 10, διαθέτοντας την αναβάθμιση μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του λειτουργικού. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν τόσο θετικά και με το Android 11, το οποίο κυκλοφόρησε πέντε μήνες μετά τη διάθεση του λειτουργικού.

Η εταιρεία δεν έχει διαθέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά φέτος δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. Δεν αναμένουμε να δούμε χρόνους διάθεσης όπως με το Android 10, αλλά υπολογίζεται πως θα το δούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την κυκλοφορία του Android 12, πιθανότατα τον Ιανουάριο.

OnePlus Android 12

Η OnePlus γενικά είναι γρήγορη με τις ενημερώσεις και αναμένουμε να παραμείνει και φέτος. Η εταιρεία διέθεσε τις Android 10 και 11 αναβαθμίσεις περίπου έναν μήνα μετά τη διάθεσή τους, το οποίο σημαίνει πως η σταθερή έκδοση του Android 12 μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο. Πιθανότατα η αρχή θα γίνει με τη σειρά OnePlus 9, με τις OnePlus 7 συσκευές να την λαμβάνουν αργότερα.

Realme Android 12

Η Realme διέθεσε την Android 10 αναβάθμιση τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του, με την Android 11 αναβάθμιση να γίνεται γρηγορότερα, στους τρεις μήνες. Βάση των παραπάνω, αναμένεται η διάθεση του Android 12 να γίνει στις αρχές του νέου έτος, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ως συνήθως, η εταιρεία θα εστιάσει στα high-end μοντέλα της πρώτα.

Samsung Android 12

Η Samsung είναι από τις εταιρείες που φαίνεται να διαθέτουν τις ενημερώσεις όλο και πιο γρήγορα, διαθέτοντας την Android 11 αναβάθμιση τον Δεκέμβριο, τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία της νέας έκδοσης από τη Google. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με μια μικρή πιθανότητα να δούμε την αναβάθμιση πιο γρήγορα.

Τα μοντέλα της σειράς Galaxy S21 αναμένεται να λάβουν πρώτα την αναβάθμιση, με τα Galaxy Note και Galaxy Z να ακολουθούν, όπως και παλαιότερα high-end μοντέλα. Επίσης αναμένεται να διατεθεί και σε αρκετά Galaxy A και M μοντέλα. 

Sony Android 12

Τα Xperia 1 III και Xperia 5 III αναμένεται να είναι τα πρώτα μοντέλα που θα λάβουν την αναβάθμιση, με τα παλαιότερα Xperia 1 II και Xperia 5 II να ακολουθούν.

Η εταιρεία δεν μοιράστηκε τα σχέδιά της, αλλά αναμένεται να δούμε την πρώτη αναβάθμιση κοντά τρεις μήνες μετά τη διάθεση, τον Ιανουάριο δηλαδή, όπως έκανε και με τα Android 10.

Xiaomi Android 12

Η Xiaomi διέθεσε την beta έκδοση του Android 11 την ημέρα κυκλοφορίας του λειτουργικού. Δυστυχώς δεν είδαμε το ίδιο να συμβαίνει και με το Android 12, αλλά υπολογίζεται πως η σταθερή έκδοση θα κυκλοφορήσει σχετικά άμεσα.

Η διάθεση αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία πιθανότατα θα εστιάσει στην Mi 11 σειρά της και μετέπειτα σε άλλες συσκευές, μαζί με τα Redmi μοντέλα της.

  • Like 2
  • Thanks 2