H Google έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη developer preview έκδοση του Android 13 δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε ορισμένα στοιχεία στα οποία από ότι φαίνεται θα επικεντρώνεται η επερχόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού της συστήματος.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται νέες αναβαθμισμένες επιλογές εφαρμογής themes, νέα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας, νέες δυνατότητες ελέγχου της γλώσσας και φυσικά αρκετές αναβαθμίσεις στο «back-end» του λειτουργικού συστήματος. Να επισημάνουμε ότι οι εκδόσεις developer preview απευθύνονται κυρίως στους developers και όχι στους απλούς χρήστες, οπότε καλό θα ήταν -εκτός και αν θέλετε να πειραματιστείτε με κάποια ελαφρώς παλαιότερη συσκευή σας- να τις αποφύγετε ή να προχωρήσετε σε αναβάθμιση μόνο όταν βρίσκονται προς τα τελικά στάδια της ανάπτυξης τους.

Με το Android 12 να επικεντρώνεται στα προσαρμοζόμενα themes του σχεδιασμού Material You, Το Android 13 φαίνεται πως επεκτείνει τα δυναμικά εικονίδια σε όλες τις εφαρμογές πλέον και όχι μόνο στις εφαρμογές της Google. Το χαρακτηριστικό επιτρέπει στα εικονίδια να αποκτούν μία απόχρωση που συμπληρώνει από άποψη αισθητικής την ταπετσαρία (wallpaper) που έχει επιλέξει ο χρήστης, αρκεί ο developer του σχετικού app να έχει φροντίσει για την παροχή ενός μονοχρωματικού εικονιδίου για το app του. Το χαρακτηριστικό πρόκειται πρώτα να διατεθεί στις συσκευές Pixel της Google ωστόσο η τελευταία υποστηρίζει ότι εργάζεται με άλλους κατασκευαστές για την ευρύτερη διάθεση του.

Η εταιρεία επίσης έχει πραγματοποιήσει διάφορες βελτιώσεις και μικροαλλαγές που σχετίζονται με τις δικαιώματα χρήσης και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί φωτογραφίες και βίντεο μέσω ενός app χωρίς να είναι απαραίτητο να εκχωρήσει το δικαίωμα στο app να έχει πρόσβαση σε όλο των κατάλογο των φωτογραφιών και των βίντεο που υπάρχουν στη συσκευή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Google σκοπεύει να φέρει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε όλες τις συσκευές που τρέχουν Android 11 ή νεότερη έκδοση του δημοφιλούς mobile λειτουργικού της συστήματος.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο «παρασκήνιο» ή αν θέλετε στο back-end της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Google, τα οποία πιθανόν θα κάνουν ελάχιστη αίσθηση στη καθημερινή χρήση. Για παράδειγμα, ένα νέο δικαίωμα για το WiFi θα επιτρέπει στα apps να εντοπίζουν και να συνδέονται σε σημεία πρόσβασης WiFi χωρίς να απαιτούνται δικαιώματα πρόσβασης στην τοποθεσία ενώ οι προτιμήσεις γλώσσας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ορίζονται ανά εφαρμογή, κάτι αρκετά χρήσιμο στους χρήστες που μιλούν περισσότερες γλώσσες. Η Google επίσης λέει πως θα εξακολουθήσει να επενδύει στην πρωτοβουλία Project Mainline για να παραδίδει περισσότερες ενημερώσεις μέσω του Google Play και λιγότερες σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.

Η Google σκοπεύει να διαθέσει τις εκδόσεις developer preview του Android 13 την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου ενώ η μετάβαση στις εκδόσεις beta αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι εκδόσεις θα είναι σταθερές την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου και αργότερα μέσα στη χρονιά πρόκειται να διαθέσει την επίσημη έκδοση του Android 13. Ας ελπίσουμε μόνο η νέα έκδοση του Android να είναι σταθερότερη από την προηγούμενη καθώς είχαν διαπιστωθεί αρχικά πολλά προβλήματα σταθερότητας σε πολλές διαφορετικές συσκευές.

  • Like 1