Το λεγόμενο "kill switch" ίσως να μπορεί να απενεργοποιεί κάμερα, μικρόφωνο και όλους τους αισθητήρες με ένα πάτημα.

Η Google κυκλοφόρησε την πρώτη δοκιμαστική έκδοση Android 11 για προγραμματιστές τον Φεβρουάριο του 2020, επομένως, δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από την κυκλοφορία του Android 12. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις, χρήστες του XDA Developers δημοσίευσαν κάποια στιγμιότυπα οθόνης που ίσως φανερώνουν μια σειρά από τις επερχόμενες αλλαγές στη νέα έκδοση Android της Google.

Υπάρχουν αρκετά νέα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, όπως τα επανασχεδιασμένα widgets, αλλά αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή όλων, ήταν οι πιθανές νέες ρυθμίσεις απορρήτου του Android 12. Η ενότητα «Απόρρητο» ίσως να μπορεί να επιτρέπει στον χρήστη να απενεργοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνο με ένα μόνο κουμπί.

android12conversationswidget2.jpg.968a3274fde883782f8e84ed1fd13bf7.jpg

Η ιστοσελίδα XDA αναφέρει επίσης ότι αν ο χρήστης ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις προγραμματιστών, θα μπορεί να απενεργοποιήσει και όλους τους αισθητήρες του τηλεφώνου. Αν και μπορεί αρχικά να φαίνεται υπερβολικό, η ρύθμιση «Αισθητήρες Εκτός Λειτουργίας» θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για ανθρώπους που εργάζονται σε κλειστά περιβάλλοντα και δεν θέλουν να ρισκάρουν να διαρρεύσει κάτι χωρίς τη θέλησή τους. Επίσης, σε μία κρίσιμη συνάντηση στελεχών, η απενεργοποίηση της κάμερας και του μικροφώνου θα μείωνε ενδεχομένως τον κίνδυνο κατασκοπείας.

Επιπλέον, αν ο χρήστης έχει προμηθευτεί τη συσκευή από την ίδια την εταιρία, ο διαχειριστής όλων των συσκευών θα μπορούσε να απενεργοποιήσει όλους αυτούς τους αισθητήρες όταν ο εργαζόμενος θα βρίσκονταν σε χώρους της εταιρίας, για να μειωθεί ο κίνδυνος διαρροής ευαίσθητων δεδομένων. Επίσης, το Android 12 ίσως εισάγει παρόμοια λειτουργία όπως στο iOS 14, κατά την οποία ο χρήστης θα μπορεί να γνωρίζει ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνό της συσκευής του.

Το Android 12 δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα οπότε και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις παραπάνω λειτουργίες όταν η Google κυκλοφορήσει την τελική έκδοση. Η Apple δείχνει να αγωνίζεται συνεχώς για να εξασφαλίσει το απόρρητο του χρήστη και αν τελικά η Google εισαγάγει αυτές τις νέες λειτουργίες, ίσως κερδίσει κάποιους βαθμούς στα μάτια των καταναλωτών, αναφορικά με την ασφάλεια του λειτουργικού της συστήματος.

  • Thanks 1