Το λειτουργικό σύστημα Fuchsia της Google (που σχεδιάστηκε για να τρέχει σε κάθε είδους συσκευή, από IoT έως και κινητά ή υπολογιστές) τώρα λειτουργεί και σε μία τρίτη συσκευή: στο Pixelbook της Google, που όπως είναι γνωστό έχει κόστος κοντά στα χίλια δολάρια.

Υποστηρίζει προηγμένα γραφικά καθώς και ARM ή 64-bit Intel CPU-based υπολογιστές και στη καρδιά του υπάρχει η γλώσσα προγραμματισμού της Google, Dart. Αν και κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα Android re-do, εντούτοις μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από το μηδέν, αν και η Google δεν ξεκαθαρίζει και δεν παρέχει τη παραμικρή εγγύηση ότι πρόκειται για το επόμενο Android, Brillo ή Chrome OS. Το Fuchsia τρέχει ήδη στον φορητό υπολογιστή Acer Switch Alpha 12 καθώς και σε παλαιότερα Intel NUCs από το 2015, και μόλις πρόσφατα απέκτησε συμβατότητα με το Pixelbook.

Το OS τρέχει και στον open source emulator QEMU, ωστόσο το graphics stack απαιτεί υποστήριξη Vulcan, κάτι που δεν προσφέρει ο QEMU, οπότε το command line μπορεί να είναι στην διάθεση του χρήστη, δεν είναι όμως και το γραφικό περιβάλλον.

Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η εγκατάσταση του στο Pixelbook, με τις οδηγίες εγκατάστασης να αναφέρουν τη χρήση ενός USB flash drive, αλλά να προειδοποιούν τον χρήστη ότι η διαδικασία εγκατάστασης θα είναι “καταστροφική” για τη συσκευή USB του (αυτό σημαίνει ότι απαιτείται reformating). Από την επιλογή της έκφρασης (destructive) γίνεται μάλλον κατανοητό ότι ενώ η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα να εξερευνήσουν τον κώδικα του λειτουργικού της συστήματος όσοι developers εκτός εταιρείας ενδιαφέρονται, ωστόσο δεν φαίνεται να θέλει να τους ενθαρρύνει και ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο (τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται από το Engadget). 

Engadget