Η Google αποκάλυψε σήμερα το Android 12 (Go Edition), την έκδοση του νεότερου λειτουργικού της συστήματος που προορίζεται για τις περισσότερο οικονομικές και low-end συσκευές που δεν διαθέτουν ισχυρό hardware.

Σύμφωνα με την Google, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στις μέρες μας χρησιμοποιούν ένα Android (Go Edition) κινητό και η νέα έκδοση του λειτουργικού προσφέρει μία ταχύτερη, εξυπνότερη και περισσότερο «ιδιωτική» (από άποψη ασφάλειας) εμπειρία χρήσης.

Android_Blog_speed_comp.gif

Τα κινητά Android 12 (Go Edition) θα φορτώνουν τα apps 30% πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και όλα τα εφέ και τα animations είναι ομαλότερα από ποτέ. Το SplashScreen API του Android 12 δίνει το παρόν και στη συγκεκριμένη έκδοση επιτρέποντας στους developers να δίνουν στους χρήστες κάτι ωραίο να βλέπουν μέχρι να φορτώσει το app που επέλεξαν.

Με τα apps να εισέρχονται σε κατάσταση hibernation όταν δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εξοικονομείται ενέργεια για τη μπαταρία αλλά και αποθηκευτικός χώρος. Φυσικά, οι χρήστες ενός κινητού Android 12 (Go Edition) θα ειδοποιηθεί όταν κάποιο app πρόκειται να εισέλθει σε κατάσταση hibernation. Το αναβαθμισμένο app Files Go επιτρέπει στον χρήστη να ανακτήσει αρχεία εντός 30 ημερών από την ώρα που τα διέγραψε επίσης, κάτι αναμφισβήτητα χρήσιμο.

Unused_apps_-_Image.max-1000x1000.png

Η οθόνη Recent Apps στο Android 12 (Go Edition) επιτρέπει στον χρήστη να ακούσει τα τελευταία νέα ή να μεταφράσει οποιοδήποτε περιεχόμενο εμφανίζεται εντός της οθόνης στην γλώσσα της προτίμησης τους. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δείχνουν εξαιρετικά χρήσιμα για πολλούς χρήστες οπότε είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο δεν βρίσκονται και στην κανονική έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google.

Μέσω των Nearby Share και Google Play, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα από εφαρμογές διαμοιρασμού απευθείας σε κοντινές συσκευές. Το Android 12 (Go Edition) επίσης επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει προφίλ άμεσα χρησιμοποιώντας το προφίλ φιλοξενούμενου χρήστη προτού δώσει ή μοιραστεί τη συσκευή του με κάποιον τρίτο αλλά και να προχωρήσει στο reset του προφίλ μόλις ο άλλος χρήστης τελειώσει με ότι έκανε. Τα προφίλ θα βρίσκονται στην οθόνη κλειδώματος για την απλοποίηση/ άμεση χρήση της διαδικασίας.

Intelligent_features_-_Niagra_falls.gif

Το κέντρο ελέγχου ιδιωτικότητας του Android 12 (Privacy dashboard) βρίσκει τον δρόμο μου και προς την έκδοση Android 12 (Go Edition) με τον χρήστη να μπορεί με μία άμεση προβολή να μαθαίνει ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκεται επίσης και ο δείκτης ιδιωτικότητας στην γραμμή κατάστασης, ο οποίος και δείχνει πότε οι εφαρμογές χρησιμοποιούν το μικρόφωνο της συσκευής ή την κάμερα της. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έρχεται απευθείας από το Android 12 είναι και τα approximate location permissions.

Priavacy_Dashboard_V3_Zoom.gif

Κινητά που βασίζονται στο Android 12 (Go Edition) αναμένεται να λανσαριστούν μέσα στο 2022.