Αν και οι περισσότερες σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν την 1η ημέρα του Google I/O 2022, εντούτοις τη 2η ημέρα έγιναν ορισμένες εξίσου συναρπαστικές αποκαλύψεις. Κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασης αφιερωμένης στο Android για αυτοκίνητα, έγιναν αρκετές ουσιαστικές αλλαγές που έχουν στόχο να καταστήσουν την εμπειρία εντός του αυτοκινήτου περισσότερο βολική και ευχάριστη.

Η μεγαλύτερη ενδεχομένως αλλαγή που έρχεται είναι η προσθήκη της πολυαναμενόμενης λειτουργίας split-screen. Το συγκεκριμένο «mode» τοποθετεί την πλοήγηση, την εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων και τις ειδοποιήσεις σε μία οθόνη με το περιβάλλον χρήσης μάλιστα σε αυτή τη διάταξη να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης, ανεξάρτητα από την αναλογία διαστάσεων της, αναπροσαρμοζόμενη για την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου.

Η Google είχε διαθέσει παλαιότερα μία ενημέρωση που προσέθετε τη δυνατότητα αποστολής «έξυπνων απαντήσεων» (Smart Replies) σε μηνύματα ωστόσο αυτό φαίνεται πως ήταν μόνο ένα μικρό μέρος από όλα όσα θα μπορούσε να κάνει ο χρήστης με μερικά μόνο αγγίγματα στην οθόνη. Για παράδειγμα, στο βίντεο επίδειξης της λειτουργίας split-screen δείχνει μία ενέργεια που επιτρέπει στον χρήστη να κοινοποιήσει την ώρα άφιξης στον προορισμό του με κάποια από τις επαφές του. Η λειτουργία split-screen αναμένεται να διατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πριν το καλοκαίρι.

Τα αυτοκίνητα με Google built-in (που γνωρίζαμε ως Android Automotive) θα μπορούν επίσης να αναπαράγουν βίντεο εφόσον είναι σταθμευμένα. Αν και αρχικά αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται μέσω του YouTube, εντούτοις σύντομα θα είναι περισσότερες εφαρμογές video streaming διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων των Tubi και Epix Now. Χάρη σε αυτή τη προσθήκη, οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να ψυχαγωγούνται ή να διασκεδάζουν καθώς φορτίζουν το αυτοκίνητο ή περιμένουν στο αυτοκίνητο για να παραλάβουν για παράδειγμα το φαγητό τους κ.ά. Η Google σκοπεύει να επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα για να υποστηρίζεται Google Cast, οπότε θα είναι ακόμα ευκολότερη η εύρεση βίντεο για αναπαραγωγή κατά την αναμονή. Στα «σκαριά» είναι επίσης και ένας web browser, που θα παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς να πραγματοποιούν αναζητήσεις όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο. Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διατεθούν όλες οι παραπάνω δυνατότητες και αν θα διατεθούν όλες μαζί.

android-auto-contextual-notifications.webp

Ως ένα συνέδριο για προγραμματιστές, έγιναν βεβαίως ανακοινώσεις που αφορούν αποκλειστικά τους developers. Η μεγαλύτερη ενδεχομένως δυνατότητα είναι ότι οι εφαρμογές (apps) μπορούν να αναπτυχθούν με μία βιβλιοθήκη που λειτουργεί για να λειτουργούν τόσο με το Android Auto όσο και με το Android Automotive OS, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν σημαντικό χρόνο και ενέργεια αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αναπτύξουν και να διαθέσουν διαφορετικές παραλλαγές τους. Προστέθηκαν επίσης νέα templates (πρότυπα) και κατηγορίες για τα apps για να υποστηρίζονται περισσότεροι τύποι εφαρμογών πλοήγησης και πάρκινγκ, καθώς και apps για οδηγούς στην κατηγορία πλοήγηση (navigation) για να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες όπως η Lyft να παρέχουν προσαρμοσμένα εργαλεία ειδικά για τους οδηγούς τους.

Τα παραπάνω, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά προστέθηκαν ως μέρος του Car App Library v1.3. Νέα APIs επίσης θα δώσουν στις εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων τη δυνατότητα να κάνουν προτάσεις για τη προτεινόμενο λειτουργία ακρόασης του ψηφιακού βοηθού Google Assistant καθώς και νέα εργαλεία για την βελτίωσης της εμπειρίας πλοήγησης, που θα λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν ειδοποιήσεις, ώστε να πληροφορείται για παράδειγμα ο οδηγός στη περίπτωση που υπάρχουν κάμερες στο δρόμο.

 

  • Like 2