Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει μια νέα rendering μηχανή για τη δημοφιλή browser μηχανή του Webkit που βρίσκεται πίσω από γνωστούς browsers όπως ο Chrome και ο Safari.

Με την ονομασία Blink, η νέα rendering engine της Google θα κάνει αρχικά την εμφάνιση της στο Chromium project και έπειτα θα περάσει σε πιο ευρεία κυκλοφορία με την ενσωμάτωση της στο Chrome. Η απόφαση της Google βασίζεται όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία στην διαφορετική αρχιτεκτονική multiprocess που υποστηρίζει ο Chromium έναντι άλλων webkit browser.

 

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυξημένη πολυπλοκότητα και για τα 2 project του Webkit και του Chromium, «φρενάροντας» το ρυθμό ανάπτυξης νέων εκδόσεων.Η απόφαση της Google δεν ήταν εύκολη αλλά η εταιρεία πιστεύει ότι η ύπαρξη πολλαπλών rendering μηχανών θα «βελτιώσει την υγεία ολόκληρου του οικοσυστήματος του ανοιχτού Διαδικτύου

 

Στη νέα προσπάθεια της, η Google βρίσκει σύμμαχο και την Opera η οποία αν και πρόσφατα ανακοίνωσε τη μετακίνηση της στο Webkit, εντούτοις θα ενσωματώσει την Blink rendering engine.

 

Το Webkit έχει δημιουργηθεί από την Apple για το Safari browser ενώ προέρχεται από την Khtml. Το 2005 η Apple το χαρακτήρισε ως λογισμικό ελεύθερου κώδικα ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς ένα σημαντικό μερίδιο 40% της αγοράς, κυρίως εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας του iPhone και του iPad.

 

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της Google, η Mozilla, δημιουργός του Firefox ανακοίνωσε τη πρόθεση της να κατασκευάσει μια νέα μηχανή browser σε συνεργασία με τη Samsung και η οποία θα έχει την ονομασία Servo.

 

Link.png Site: thenextweb.com