Ο τελευταίος Chrome της Google φέρνει μια νέα λειτουργία κατά την οποία ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ένα URL το οποίο θα οδηγεί απευθείας σε συγκεκριμένη ενότητα κειμένου εντός της ιστοσελίδας.

Η αποστολή συνδέσμων (URL) είναι κάτι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των χρηστών, αλλά μερικές φορές αντί για ολόκληρο το άρθρο, απλά θέλουν να επισημάνουν ένα συγκεκριμένο απόσπασμα ή πρόταση. Λύση σε αυτό έρχεται να δώσει η Google με τον Chrome 90.

Πέρυσι, η Google δημιούργησε μία επέκταση (extension) που ονομάζεται Link to Text Fragment και κάνει ακριβώς αυτό. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη χρησιμότητά του, ο τεχνολογικός γίγαντας ενσωμάτωσε τη λειτουργία αυτή στον αναβαθμισμένο Chrome. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί μια ιστοσελίδα, να επισημάνει το κείμενο που θέλει να δημιουργήσει αυτόν τον ειδικό σύνδεσμο και έπειτα πατώντας δεξί κλικ να επιλέξει το «Αντιγραφή συνδέσμου σε επισήμανση» (Copy Link to Highlight).

image.png.0999b119309c0015024567115b191d83.png

Αυτό θα δημιουργήσει μια διεύθυνση URL που περιλαμβάνει ένα hashtag (#). Το μόνο που απομένει είναι ο χρήστης να μοιραστεί αυτόν τον σύνδεσμο ώστε όποιος τον πατά να οδηγείται απευθείας σε αυτό το τμήμα της ιστοσελίδας με το συγκεκριμένο απόσπασμα να επισημαίνεται. Βέβαια, η επισήμανση του κειμένου λειτουργεί μόνο σε Edge και Chrome, αν και οι προσαρμοσμένοι σύνδεσμοι εξακολουθούν να είναι λειτουργικοί και σε άλλους browsers.

Η Google αναφέρει ότι η νέα αυτή λειτουργία θα κυκλοφορήσει για desktop υπολογιστές και Android συσκευές ενώ σύντομα θα γίνει διαθέσιμη και στο iOS. Σε περίπτωση που κάποιος αναβάθμισε τον Chrome στην έκδοση 90 αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπει τη συγκεκριμένη επιλογή στο δεξί κλικ, μπορεί να το ενεργοποιήσει γράφοντας στη μπάρα διευθύνσεων «Chrome://Flags» και έπειτα επιλέγοντας το «copy-link-to-text-flag».

  • Like 1