Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των παραβιάσεων σε ιστοσελίδες, υπηρεσίες ή εφαρμογές και τις διαρροές δεδομένων στις μέρες μας, υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον ένας από τους κωδικούς πρόσβασης σας να έχει διαρρεύσει.

Μία νέα επέκταση της Google για τον Chrome καθιστά απλούστερη την διαδικασία ελέγχου των ονομάτων και των κωδικών που χρησιμοποιείς σε διάφορες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες συγκρίνοντας τα διαπιστευτήρια σου με μία βάση δεδομένων 4 δισεκατομμυρίων διαπιστευτηρίων που έχουν παραβιαστεί ή διαρρεύσει σε διάφορες παραβιάσεις ή hacks στο παρελθόν.

Μόλις εγκατασταθεί στον γνωστό browser της Google, η επέκταση Password Checkup θα σε ειδοποιήσει αν ο συνδυασμός κωδικού και ονόματος χρήστη είναι γνωστό ότι είναι «μη ασφαλής» και θα σε καθοδηγήσει να πραγματοποιήσεις αλλαγές. Πρόκειται για μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία, ωστόσο είναι κατανοητό ορισμένοι χρήστες να στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στο τι μπορεί να δει η Google και τι όχι. Η Google υποστηρίζει ότι το extension «δεν αποκαλύπτει τέτοιες ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες» ενώ όσα δεδομένα αποστέλλονται στη Google σχετικά με την χρήση της επέκτασης είναι ανώνυμα.

pass2.jpg.a1fa758431f3fdd07eccc6f17cbbd379.jpg

Σε σχετική ανάρτηση της στο blog της, η Google επισημαίνει ότι «σε υψηλό επίπεδο, το Password Checkup είναι απαραίτητο να «ρωτάει» τη Google σχετικά με την κατάσταση παραβίασης ενός ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται το παραμικρό για τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Παράλληλα, η εταιρεία οφείλει να εξασφαλίσει ότι καμία άλλη πληροφορία για μη ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης ή ονόματα χρήσης δεν θα διαρρεύσει κατά τη διαδικασία, και πως τεχνικές τύπου «brute force» δεν αποτελούν επιλογή. Το Password Checkup αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω απαιτήσεις με την χρήση του πρωτόκολλου PIR (Private Information Retrieval), πολλαπλού hashing, k-anonymity καθώς και μίας τεχνικής που ονομάζεται blinding». 

Αν και μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα HaveIBeenPwned.com για να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας, το πιθανότερο είναι να ξεχνάτε να το κάνετε συχνά. Ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι μία επέκταση σαν αυτή της Google που θα ελέγχει αυτόματα την ασφάλεια των διαπιστευτηρίων σας κάθε φορά που κάνετε log-in σε κάποια ιστοσελίδα ή υπηρεσία να σας κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη.

Engadget

  • Like 3