Βελτιώσεις κατέφθασαν σε Windows, macOS και Android.

Η Google ανέφερε με λεπτομέρειες τις βελτιώσεις απόδοσης που έκανε με την έκδοση Chrome 89 η οποία κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ανάλογα με την έκδοση Chrome (Windows, macOS ή Android), η Google αναφέρει ότι το πρόγραμμα πλέον θα χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους συστήματος, θα ξεκινά πιο γρήγορα και θα έχει καλύτερη απόκριση. Ανάμεσα στις βελτιώσεις όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με αλλαγές ειδικά για χρήστες iOS.

Τα οφέλη διαφέρουν ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Σε όλες τις πλατφόρμες, η Google αναφέρει ότι ο Chrome είναι σε θέση να ανακτήσει έως και 100MiB (ή πάνω από το 20% σε ορισμένες ιστοσελίδες) χρησιμοποιώντας τη μνήμη των καρτελών πιο αποτελεσματικά, ενώ σε macOS εξοικονομεί έως και 8% της μνήμης ανάλογα με το πώς διαχειρίζεται τις καρτέλες που δεν χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή (κάτι που ο Chrome κάνει ήδη σε άλλες πλατφόρμες). Η Google αναφέρει ότι αυτές οι βελτιώσεις στο macOS έχουν ωφελήσει και τη βαθμολογία του Chrome στο Energy Impact (ενεργειακή επίδραση) έως και 65%, διατηρώντας ταυτόχρονα το Mac πιο «δροσερό».

Σε Windows και Android, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί επίσης έναν πιο προηγμένο κατανεμητή μνήμης σε περισσότερες περιοχές για να μειώσει περαιτέρω τη χρήση μνήμης και να αυξήσει την απόκριση του προγράμματος. Στα Windows, η Google αναφέρει ότι «βλέπει» εξοικονόμηση «σημαντικής μνήμης» έως και 22% κατά την πλοήγηση στο Internet, 8% κατά το render, 3% στην κάρτα γραφικών αλλά και 9% συνολικά καλύτερη απόκριση.

Υπάρχουν επίσης πολλές βελτιώσεις ειδικά για το Android, σύμφωνα με τις οποίες η Google αναφέρει 5% λιγότερη χρήση μνήμης, λιγότερα «κολλήματα», 7,5% ταχύτερη εκτέλεση, 2% ταχύτερη φόρτωση σελίδας και 13% ταχύτερη εκκίνηση του προγράμματος. Οι συσκευές Android 10 με τουλάχιστον 8GB μνήμης RAM θα απολαμβάνουν ακόμη 8,5% γρηγορότερη φόρτωση των σελίδων αλλά και 28% ομαλότερη χρήση.

Η Google έχει κάνει παρόμοιες υποσχέσεις και για προηγούμενες εκδόσεις του Chrome. Για παράδειγμα, είχε πει ότι ο Chrome 87, που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση απόδοσης τα τελευταία χρόνια. Το αν οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε αυτή τη φορά μεταφραστούν στα παραπάνω νούμερα, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

  • Like 1
  • Thanks 1