Η ενότητα των Chrome Apps είναι εδώ και αρκετό καιρό στα αζήτητα, έπειτα την ανακοίνωση του 2016, κατά την οποία χρήστες των Windows, Mac και Linux, δεν θα είχαν πρόσβαση. Σε λίγο καιρό όμως, σταματάει και η πρόσβαση από το Chrome OS.

Τα Chrome Packaged Apps πρόκειται για εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας HTML, CSS και Javascript. Το μόνο που απαιτούσαν για να είναι λειτουργικές, ήταν ο Chrome browser να είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή.  Από το 2016 έως σήμερα, οι εφαρμογές αυτές ήταν μόνο διαθέσιμες σε υπολογιστές που είχαν λειτουργικό σύστημα Chrome OS, πλέον όμως έπειτα την τελευταία ανακοίνωση της Google, τους επόμενους μήνες θα αφαιρεθούν εντελώς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Google το πλάνο έχει ως εξής:

  • Μάρτιος 2020: Το Chrome Web Store θα σταματήσει να προσθέτει νέες εφαρμογές με τους προγραμματιστές να μπορούν όμως να αναβαθμίζουν τις εφαρμογές τους έως και τον Ιούνιο του 2022.
  • Ιούνιος 2020: Λήξη υποστήριξης για τα Chrome Apps σε Windows, Mac και Linux. Μόνο όσοι έχουν τις εκδόσεις Chrome Enterprise και Chrome Education θα έχουν υποστήριξη έως τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Δεκέμβριος 2020: Λήξη υποστήριξης για τα Chrome Apps για όλους, σε Windows, Mac και Linux.
  • Ιούνιος 2021: Λήξη υποστήριξης για τα APIS NaCI, PNaCI και PPAPI. Επίσης, λήξη υποστήριξης για τα Chrome Apps σε λειτουργικό σύστημα Chrome OS, εκτός από αυτούς που έχουν Enterprise και Education εκδόσεις.
  • Ιούνιος 2022: Λήξη της υποστήριξης για όλους τους χρήστες του Chrome OS.

Οι περισσότεροι χρήστες Windows, Mac και Linux δεν μπορούν εδώ και χρόνια να χρησιμοποιήσουν τις παραπάνω εφαρμογές αφού το Web Store έκλεισε το 2017. Και κατά πάσα πιθανότητα αρκετοί θα ήταν αυτοί που δεν θα το κατάλαβαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο, εκτός κι αν είχαν εγκαταστήσει σχετικές εφαρμογές.

Η υποστήριξη των Android Apps θα συνεχίσει να υφίσταται για το Chrome OS, κάτι που δίνει περισσότερες από 3 εκατομμύρια διαθέσιμες εφαρμογές για τους χρήστες. Η Google επισημαίνει πως αυτή η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τα Chrome Extensions (Πρόσθετα plug-ins) λέγοντας παράλληλα πως πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση.

Arstechnica

  • Confused 1