Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Google προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στον Chrome browser χαρακτηρίζοντας κάθε ιστοσελίδα που δεν είναι κρυπτογραφημένη και η οποία στηρίζεται στο πρωτόκολλο http, ως "μη ασφαλείς". 

Η προσπάθεια της εταιρείας για ένα πιο ασφαλές web συνεχίζεται, με το νέο βήμα να αφορά όλες τις https σελίδες, οι οποίες ως εξορισμού θα θεωρούνται ασφαλείς και γι'αυτό δε θα υπάρχει σχετική αναγραφή στη μπάρα διευθύνσεων όπως τώρα. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στον Chrome 69, με το εικονίδιο της κλειδαριάς να παραμένει στη μπάρα διευθύνσεων, και το οποίο θα αφαιρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

remove-secure-label-640x310.png.9eb8018ed90b8e5f8b18b6a6a68c6199.png

Σε ότι αφορά τις http ιστοσελίδες, θα εξακολουθήσουν να αναγράφονται ως μη ασφαλείς στη μπάρα διευθύνσεων με ένα ελαφρύ γκρι χρώμα όμως όταν ο χρήστης θα ξεκινήσει να πληκτρολογεί οτιδήποτε σε κάποια φόρμα της ιστοσελίδας, τότε αυτόματα η πρόταση θα αλλάζει χρώμα σε έντονο κόκκινο. Με τον τρόπο αυτό η Google θέλει να ενημερώσει τον χρήστη ο οποίος πιθανόν πληκτρολογεί κάποιο κωδικό ή δίνει  στοιχεία πιστωτικής κάρτας, ότι η όλη διαδικασία είναι επίφοβη και τα στοιχεία του του μπορούν να υποκλαπούν πολύ εύκολα.

insecure-page-with-input.gif.463e26b6b42a476b500d9ebca9305335.gif

ArsTechnica

  • Like 1