Ξυπνάς το πρωί και ετοιμάζεσαι γρήγορα για τη δουλειά. Το πρώτο πράγμα που κοιτάς πριν ξεκινήσεις είναι η κίνηση στους δρόμους. Το Google Maps λέει όμως 2 ώρες με αυτοκίνητο. Και τώρα;

Συνηθίζουμε να εμπιστευόμαστε σχεδόν με κλειστά τα μάτια τις πληροφορίες που μας παρέχει το Google Maps, πόσο μάλλον τη λειτουργία με την οποία μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση της κίνησης στους δρόμους. Ο νεαρός καλλιτέχνης από τη Γερμανία Simon Weckert, βρήκε έναν τρόπο να ξεγελάσει τους χάρτες ούτως ώστε αυτοί να εμφανίζουν μεγάλη συμφόρηση. Τι έκανε; Πήρε ένα μικρό καρότσι, το γέμισε με 99 smartphones και έκανε βόλτα στους δρόμους του Βερολίνου.

Όποιος χρησιμοποιεί Google Maps γνωρίζει ότι η σήμανση του αν οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι ή όχι, βασίζεται στο πόσα smartphones βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κάθε δρόμο και τα οποία χρησιμοποιούν υπηρεσίες εντοπισμού. Ο Simon εκμεταλλευόμενος αυτή τη λειτουργία, ξεγέλασε την εφαρμογή με αποτέλεσμα αυτή να εμφανίζει άδειους δρόμους ως μποτιλιαρισμένους. Μάλιστα ο ίδιος πέρασε το καρότσι με τα 99 smartphones και έξω από τα γραφεία της Google, στο Βερολίνο. Φυσικά, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις, όπου η εφαρμογή πρότεινε στους οδηγούς να ακολουθήσουν εναλλακτική διαδρομή.

Ο Simon ήθελε να τραβήξει το ενδιαφέρον και να τονίσει το γεγονός ότι πλέον βασιζόμαστε υπερβολικά σε υπηρεσίες όπως οι Χάρτες. Αναφέρει ακόμη πως εφαρμογές όπως το Airbnb, Uber και Foodora βασίζονται εξίσου σε μεγάλο βαθμό στα Google Maps με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέες μορφές ψηφιακού καπιταλισμού και εμπορευματοποίησης. Μάλιστα, αρκετές υπηρεσίες όπως διαμοιρασμός αυτοκινήτων, εφαρμογές ταξί, ενοικίαση ποδηλάτων κι άλλες, θα ήταν πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν.

Η Google δεν άφησε ασχολίαστη την κίνηση του Simon αναφέροντας:

Αναφορά σε κείμενο

Είτε μέσω αυτοκινήτου, είτε καροτσιού ή καμήλας, μας αρέσει να βλέπουμε δημιουργικούς τρόπους που κάποιος χρησιμοποιεί τα Google Maps, καθώς μας βοηθά να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τους χάρτες με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, ήδη σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, Ινδονησίας και της Αιγύπτου, μπορούμε να διαχωρίσουμε τη μοτοσυκλέτα με το αυτοκίνητο, αν και για την ώρα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καρότσι.

Engadget

  • Like 2
  • Thanks 1