Από 1η Ιουνίου 2021, όλες οι φωτογραφίες, ανεξάρτητα από την ποιότητα αποθήκευσης, θα προσμετρώνται στον δωρεάν χώρο αποθήκευσης των 15GB.

Το καλοκαίρι του 2021 η Google σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική αποθήκευσης για τους δωρεάν λογαριασμούς. Χρήστες που έχουν δωρεάν λογαριασμούς και χρησιμοποιούν το Google Photos για την αποθήκευση των φωτογραφιών τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταβούν σε κάποιο επί πληρωμή πρόγραμμα Google One, αν θέλουν φυσικά να συνεχίσουν να κρατούν αντίγραφα ασφαλείας στον Google λογαριασμό τους.

Αυτή τη στιγμή, κάθε δωρεάν λογαριασμός Google διαθέτει 15GB αποθηκευτικού χώρου, για τις ανάγκες του Gmail, το Drive και τις φωτογραφίες. Τα e-mails και τα αρχεία του Drive ήδη προσμετρούνται στα δωρεάν 15GB, από την 1η Ιουνίου όμως όλα τα αρχεία όπως Docs, Sheets, Slides, Drawings αλλά και οι φωτογραφίες ανεξαρτήτου ποιότητας, θα καταμετρώνται στον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο.

Η μεγάλη αλλαγή είναι η καταμέτρηση των φωτογραφιών, αφού η Google με τα σημερινά δεδομένα, επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύσουν απεριόριστες φωτογραφίες & απεριόριστα HD βίντεο, εφόσον έχουν μικρότερη ανάλυση από 16MP ή αν επιλέξουν να υποβαθμίζεται αυτόματα η ποιότητά τους κατά το upload.  Τον Ιούνιο του 2021, κάθε νέα φωτογραφία ή βίντεο που θα «ανεβαίνει» σε υψηλή ποιότητα, αρχεία τα οποία αυτή την ώρα δεν υπολογίζονται, θα μειώνουν και θα καταμετρούνται σε αυτά τα δωρεάν 15GB.

Καθώς οι άνθρωποι τραβούν όλο και περισσότερες φωτογραφίες, ο δωρεάν χώρος ενδεχομένως να συμπληρωθεί γρήγορα. Η Google υποστηρίζει ότι το 80% των χρηστών θα έχει τουλάχιστον 3 χρόνια έως ότου γεμίσει αυτά τα 15GB. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Για να γίνει αυτή η μετάβαση λίγο πιο εύκολη, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που θα «ανέβουν» σε υψηλή ποιότητα πριν από την 1η Ιουνίου του 2021 δεν θα υπολογίζονται στα 15GB. Και αν κάποιος διαθέτει συσκευή Pixel, ακόμη και μετά την 1η Ιουνίου θα μπορεί να συνεχίσει να ανεβάζει απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών υψηλής ποιότητας.

Η Google έχει ήδη αποστείλει σχετικό ενημερωτικό e-mail στους χρήστες που κάνουν χρήση της υπηρεσίας Google Photos και μέσα από το οποίο παρέχει και ένα εξατομικευμένο εργαλείο το οποίο δίνει μία εκτίμηση για το πόσο καιρό θα διαρκέσει ο δωρεάν χώρος. Η εταιρία θα κυκλοφορήσει επίσης και ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να διαχειριστούν ευκολότερα τον αποθηκευτικό τους χώρο ενώ θα δείχνει επίσης σκοτεινές και θολές φωτογραφίες που ενδεχομένως κάποιος θα ήθελε να διαγράψει. Κι αν θυμάται κανείς το παλιό μότο της Google, (Archive, don’t delete!), πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο είναι εντελώς αντίθετο από την αρχική υπόσχεση της αμερικανικής εταιρίας.

Μαζί με τις παραπάνω αλλαγές, υπάρχουν και κάποιες επιπλέον που αφορούν κυρίως ανενεργούς λογαριασμούς. Λογαριασμοί στο Gmail, στο Drive και στο Google Photos, οι οποίοι είναι για περισσότερα από δύο χρόνια ανενεργοί, η Google μπορεί να τους διαγράψει. Επομένως, αν κάποιος έχει παλιές αποθηκευμένες φωτογραφίες, τώρα είναι μια καλή στιγμή να τις κατεβάσει και να κρατήσει κάπου αλλού αντίγραφα ασφαλείας.

Με περισσότερα από 4.3 εκατομμύρια GB να ανεβαίνουν καθημερινά στο Gmail, Drive και Photos, σίγουρα είναι κάτι που κοστίζει αρκετά χρήματα στη Google. Η εταιρία υποστηρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές για να συνεχίσει να παρέχει σε όλους μια εξαιρετική εμπειρία αποθήκευσης και να συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση. Αυτή η νέα κίνηση θα ωθήσει προφανώς περισσότερους ανθρώπους να πληρώσουν για το Google One, μία υπηρεσία που η Google φαίνεται να προωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό.  

  • Like 1
  • Haha 7
  • Sad 2